Meat&Co nr3 2021 Online

m e a t & c o n r 3 2 0 2 1 30 K l i m a a t b e h e e r s i n g , h y g i ë n e e n v o e d s e l v e i l i g h e i d Als erkend laboratorium doet Normec Foodcontrol dagelijks onderzoek naar Listeria. Hoe insleep ontstaat, en hoe snel, in welke mate en gedurende welke stap van het productieproces dit gebeurt. “In Nederland gaan jaarlijks nog steeds meer mensen dood aan de gevolgen van de Listeria-bacterie. Bij Offerman (industriële slagerij in Aalsmeer die in 2020 de activiteiten heeft stopgezet na een grootschalige uitbraak, red.) waren ziektegevallen 1-op-1 te koppelen aan hun vlees. Sowieso zijn vlees, vis en kant-en-klaarmaaltijden risicoproducten. Listeria is één van de weinige bacteriën die snel uitgroeit bij lage temperaturen en die dus extra hard kan groeien in de koelkast”, zegt Evers. Coghe legt uit: “Daarom doen wij constant onderzoek. Onder gecontroleerde omstandigheden voegen wij verschillende Listeria stammen toe aan producten om te analyseren of Listeria in staat is om uit te groeien en in welke mate dit kan gebeuren. Zowel in Nederland als België bouwen we studies op, waarbij we vleesproducten in verschillende categorieën indelen en voor bedrijven inzichtelijk maken wat de risico’s per productgroep zijn en wat gedaan kan worden om uitgroei te beperken.” Normec Foodcontrol heeft een jarenlange ervaring op het analyseren van voedingszuren. Stefan Coghe ziet de verkregen accreditatie als een steuntje in de rug. “Wij verrichten daarnaast met grote regelmaat challenge-tests in lijn met de richtlijnen van NVWA (infoblad 85) en FAVV om te zien hoe deze organische zuren de groei van Listeria in vlees- en visproducten alsook in kant-en-klaarmaaltijden gaan remmen. Hierdoor worden bedrijven in staat gesteld om de groei van Listeria onder controle te houden en een sterke uitgroei van Listeria gedurende de houdbaarheidsperiode te voorkomen. Ook als je als producent of vleesverwerker schoon werkt en de hoogste hygiëne-eisen toepast, blijft er altijd een kans op insleep. Je kunt uiteraard wel extra hordes inbouwen zoals het gebruik van organische zuren of andere conserveermiddelen of MAP verpakking, zodat je kunt voorkomen dat de bacterie sterk uitgroeit als deze onverhoopt toch in je vlees of maaltijd terecht komt”, vertelt hij. METEN IS WETEN Meten is weten. Het is een uitspraak die zeker binnen de vleesverwerkende industrie vrijwel altijd opgaat. Het objectiveren van meetgegevens is zelfs essentieel om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Normec Foodcontrol uit Wetteren werd eerder dit jaar door BELAC geaccrediteerd voor een enzymatische methode van drie organische zuren (azijnzuur, ‘DE KANS OP INSLEEP EN UITGROEI VAN LISTERIA MOET ZO LAAG MOGELIJK GEHOUDEN WORDEN. WIJ HELPEN DAARBIJ’ IN DE VORIGE UITGAVE VAN VAKTIJDSCHRIFT MEAT & CO KON U LEZEN DAT NORMEC FOODCONTROL (ONDERDEEL VAN NORMEC FOODCARE) ALS ÉÉN VAN DE EERSTE LABORATORIA IN DE BENELUX WERD GEACCREDITEERD VOOR DE ENZYMATISCHE BEPALING VAN DE DRIE BELANGRIJKSTE VOEDINGSZUREN DIE WERKZAAM ZIJN TEGEN DE LISTERIA-BACTERIE. REDEN VOOR ONZE REDACTIE OM DIEPER IN TE GAAN OP DEZE MATERIE MET ALDO EVERS EN STEFAN COGHE VAN NORMEC FOODCARE. “LISTERIA IS VOOR DE VOEDINGSMIDDELENSECTOR HELE BELANGRIJKE THEMATIEK. EEN BETERE CONTROLE IS GEWENST, ZEKER IN DE VLEESSECTOR. WIJ STAAN DAAROM GRAAG VLEESVERWERKENDE BEDRIJVEN BIJ MET TOTAALOPLOSSINGEN DIE HAALBAAR TE REALISEREN ZIJN”, BENADRUKT EVERS. Met de verschillende onderzoeken, tests en tools draagt Normec Foodcare bij aan voedselveilige producten

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4