Meat&Co nr3-2022 Online

M e a t & c o n r 3 2 0 2 2 30 K l i m a a t b e h e e r s i n g , k o e l e n e n v r i e z e n verbruik je minder energie, terwijl het vriesresultaat veel mooier en stabieler is. Met een robot kunnen na het vriezen de verschillende producten worden gesorteerd en gepelletiseerd. Mede hierdoor wordt bespaard op mankracht, want voor vrieshuizen is het altijd lastig om gemotiveerd personeel te vinden. Nu kun je deze krachten elders in de productie inzetten.” ‘GIGANTISCHE VOORDELEN’ Lettink verhaalt aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. “We hebben onlangs een dozen-kratten- vriezer geleverd aan een klant in Oost-Europa, waar verschillende types dozen (van verschillende afmetingen) in de productdragers gaan en vervolgens gefaseerd worden gekoeld en bevroren. Ook hier wordt er door QR-code herkenning bijgehouden, welke dozen zich waar in de installatie bevinden. De voordelen van een Carton Box-vriezer zijn gigantisch”, onderstreept hij. “In vergelijking met een andere vriesinstallatie vriest onze machine minstens drie keer zo snel. Het eindproduct is daarvoor veel beter, er is minder handling, minder dripverlies, er wordt minder energie verbruikt en er gaat minder koude verloren, waardoor de terugverdientijd van onze machines erg kort is en de kilokostprijs van een product omlaaggaat. Vooral energetisch is het verschil met een concurrerende vriezer megagroot. Elke productdrager is een cassette waar de lucht in de lengte doorheen blaast met een snelheid van zes meter per seconde. Dat is veel effectiever en sneller. In drie seconden is de lucht weer terug bij de verdamper, waardoor de temperatuurverschillen zeer klein blijven en de lucht altijd lekker koud blijft.” Advanced Freezers is actief in alle sectoren waar koelen en vriezen een belangrijk onderdeel van de productie zijn. Naast vlees en snacks, gaat het om producenten in de vis-, convenience food-, AGF- en broodsectoren. “De temperatuur waarmee gewerkt wordt, is van belang voor het advies dat wij geven. Zeker in de vleesindustrie zijn ze de afgelopen jaren hogere eisen gaan stellen aan hygiëne. Sowieso is alles bij ons gemaakt van roestvrijstaal (rvs), maar ook alles sanitair afgelast. Wij bouwen veel modulair op, met rvs-panelen buiten en binnen, die gemakkelijk te reinigen zijn en die het onderhoud gemakkelijker maken, omdat de aandrijving aan de buitenzijde zit”, vervolgt Lettink. MET RUIM 25 JAAR ERVARING BINNEN DE VOEDINGSMIDDELENSECTOR EN VLEESVERWERKENDE INDUSTRIE WEET ADVANCED FREEZERS ALS GEEN ANDER WAT ER NODIG IS VOOR HET KOELEN EN VRIEZEN VAN (VERSE) VOEDINGSMIDDELEN. HET BEDRIJF UIT VARSSEVELD ONDERSCHEIDT ZICH BINNEN DE SECTOR MET ZIJN CARTON BOX-VRIEZERS (DOZEN-KRATTEN-VRIEZERS). “OP HET GEBIED VAN SPIRAALVRIEZERS HEBBEN WE TIENTALLEN CONCURRENTEN, MAAR IK KAN GEEN DRIE FABRIKANTEN IN EUROPA OPNOEMEN DIE NET ALS WIJ CARTON BOX-VRIEZERS KUNNEN BOUWEN. LAAT STAAN MET DE KWALITEIT DIE WIJ BIEDEN”, VERTELT FRANK LETTINK VAN ADVANCED FREEZERS. ‘ER ZIJN IN EUROPA GEEN DRIE FABRIKANTEN TE VINDEN DIE NET ALS WIJ EEN CARTON BOX- VRIEZER KUNNEN BOUWEN’ “Een vriezer verkopen kan in principe iedereen, maar klanten verlangen steeds meer service van hun leverancier en ze willen bovendien een vriezer waarvan ze weten dat die juist een bijdrage levert aan de kwaliteit van hun producten”, verduidelijkt Lettink. “Bij Advanced Freezers doen we echt alles zelf, van A tot Z. Ons productportfolio is heel divers: we bieden (modulaire) spiraalvriezers, horizontale- en verticale platenvriezers (evt. automatisch), maar we onderscheiden ons met de Carton Box-vriezers. We bouwen en installeren alle machines zelf en verzorgen ook de aftersales. Dat totaalpakket, plus onze ruim 25 jaar ervaring in de vrieswereld, zorgen ervoor dat veel voedingsmiddelenfabrikanten voor Advanced Freezers kiezen.” CARTON BOX-VRIEZERS De Carton Box-vriezer van Advanced Freezers is ontwikkeld zodat men flexibel kan zijn bij de verschillende processen. In bepaalde industrietakken komt het voor dat het product in de eerste fase moet worden gekoeld en in de tweede fase bevroren. Het product wordt van de productielocatie naar de palletiseerruimte getransporteerd zonder tussenkomst van personeel. “Deze vriezer garandeert een effectiever koel- en vriesproces dankzij de temperatuurzones die we erin gemaakt hebben. Wordt het product eerst gekoeld en dan pas doorgevroren? Dan wordt er eerst door een robot eerst een voorsortering gemaakt. Wanneer de voorsortering een productdrager vol heeft met een bepaald product wordt deze in de Carton Box-vriezer naar binnen gebracht. Het systeem weet door QR-code herkenning welk product wordt ingevoerd en plaatst de productdrager op een daarvoor aangewezen plaats. Dit gaat volledig geautomatiseerd, waarna de producten in het krat of in de doos worden ingevroren. Vanwege de diverse zones (diepkoelen, vriezen, navriezen)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4