Meat&Co nr3-2022 Online

M e a t & c o n r 3 2 0 2 2 35 De Koning Vlees is in 1910 opgericht als slagerij en door de jaren heen uitgegroeid tot een leverancier van vleesproducten aan de grootverbruiker. Een echt familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat. Met de bestaande koel- en vriestunnel kon De Koning Vlees niet de productie draaien die ze voor ogen had. Van Abeelen Koeltechniek en Van Abeelen Food Processing Technology hebben daarom samen hebben met de klant gezocht naar een optimale oplossing, waarbij een zo breed mogelijk toepassingsgebied werd bedacht voor de vriezer voor hun producten. INDIVIDUAL QUICKLY FROZEN De oplossing waarmee Van Abeelen kwam, was een zogeheten Individual Quickly Frozen-installatie voor een optimale productielijn. Het vlees komt uit de oven op de koel- en vriestunnel waarbij de eerste fase koelen is en de energie/warmte die daarbij vrijkomt elders wordt gebruikt. De volgende fase is het invriezen van het vlees zonder kwaliteitsverlies. Voor de diverse producten met verschillende formaten en samenstellingen heeft Van Abeelen bekeken hoe lang de machine moet draaien en hoe koud het koelproces moet zijn. Van Abeelen Food Processing Technology heeft in de eigen werkplaats een testtraject doorlopen, waarbij de invriestijden gevalideerd zijn en op basis daarvan is een ontwerp gemaakt. NATUURLIJK KOUDEMIDDEL Door middel van natuurlijke koudemiddel CO2 worden de producten gekoeld. Dit is een milieuvriendelijke oplossing. Tevens is de installatie voorzien van een warmteterugwinningsunit, waarbij de energie uit het koelproces wordt ingezet om via het centrale systeem een grote watervoorraad te verwarmen. Dit water wordt onder andere gebruikt voor productie en schoonmaak. “De nieuwe tunnel hebben wij bij De Koning Vlees opgebouwd. Door een goede voorbereiding, planning en overleg met De Koning Vlees zal het vervangen van de oude tunnel de productie slechts kortstondig onderbreken”, laat een woordvoerder van Van Abeelen weten. “Vanwege het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, zijn er subsidiemogelijkheden, waardoor het optimaliseren van de productielijn nog interessanter wordt. Neem contact op voor onze mogelijkheden. Wij danken De Koning Vlees voor deze mooie opdracht en de RBK Group voor de prettige en professionele samenwerking.” Meer informatie: Van Abeelen Groep Tel. +31 (0)161-230 052 | info@vanabeelen.eu | www.vanabeelen.eu

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4