Meat&Co nr3-2023 Online

MEAT&CO NR 3 2023 27 een schone lucht aan het werk bent. Corona heeft de noodzaak van een goede luchtdoorstroming in werkruimtes natuurlijk wel aangewakkerd. Vroeger zei een werkgever: ‘Ik zet wel even een raam open.’ Maar die tijd is geweest.” Jan Willem geeft aan dat voor de afzuiging in een pand altijd maatwerk wordt toegepast. “Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Hoeveel mensen komen of verblijven er? Is het een doorloopruimte, verblijfsruimte of een kantoor? Een sportzaal moet je bijvoorbeeld meer ventileren dan een kantoor of vergaderruimte. Er zijn een paar standaarden ingebouwd, maar bij een foodproducent is een andere afzuiging (food safe filtering-types) noodzakelijk dan bij bijvoorbeeld een softwarebedrijf. Vanaf de WTW-installatie is ook een speciale afzuigventilator neergezet die condensvorming tegengaat. Vocht bij vleesverwerking is sowieso geen optie. Zodoende kijken we heel specifiek naar elke ruimte. Wat wordt er verwerkt? Op basis daarvan maken wij ons plan van aanpak.” Een persoonlijke aanpak geldt ook voor de koelinstallaties. “Ook hier geldt weer: wat zijn de volumes en kilo’s, hoeveel wordt er verwerkt en is dit dan vers of wordt het gevacümeerd en daarna ingevroren? Bij Hillco is sprake van koelen én vriezen. Wij hebben een CO2-installatie neergezet. Vanuit die installatie wordt warmte teruggewonnen. Het warme tapwater gebruiken zij dan weer voor de dagelijkse reiniging van de productieruimtes. De kantoren worden verwarmd met een warmtepomp en een 3-pijps VRF-systeem. Zodoende hebben zij geen gasaansluiting meer nodig.” Duurzaam in alle facetten Steeds meer foodproducenten kiezen voor, of stappen over op, een natuurlijk koudemiddel CO2-installatie. “Synthetische koudemiddelen gaan er op den duur allemaal uit. En vanuit Europese regelgeving wordt alles eruit gefaseerd, waardoor de synthetische koudemiddelen die er nog wel zijn, steeds duurder worden. Prijstechnisch is een natuurlijk koudemiddel CO2-installatie – nieuw of als retrofit (ombouw) – altijd interessant. Zeker voor de lange termijn”, verzekert Jan-Willem. Sowieso is meedenken met de klant een tweede natuur voor D.I. Koeltechniek, bezweert hij. De frequentieregeling op de verdampers van de (CO2) installatie zijn daar een mooi voorbeeld van. “Door deze frequentieregeling creëren we zo min mogelijk luchtsnelheid, dus minder koudeval- en koudeklachten. Deze installatie heeft een sproei- en aftoppingssysteem. Zeker in de zomer, wanneer de temperaturen ook in Nederland soms langere perioden boven de dertig graden uitkomen, is zo’n systeem efficiënt en energiezuinig. Bij een piekbelasting krijgt de hoofdmeter automatisch een seintje en wordt bekeken of er energieverbruikers afgeschakeld kunnen worden. Hierdoor houd je controle over je stroomverbruik en heb je dus ook een lager stroomverbruik op hete dagen”, weet Jan-Willem. “ Handig is dat vanuit één centrale installatie elke ruimte onafhankelijk van elkaar ingeregeld kan worden. “Je ziet per ruimte wat de temperatuur is. En alles is geautomatiseerd, waardoor je heel gemakkelijk een HACCP-lijst kunt uitdraaien. Handig bij een audit. Ook alarmering is een vereiste en dit is dan ook één van de mogelijkheden. Doordat alles per ruimte ingeregeld kan worden, is kwaliteitsborging ook een stuk gemakkelijker. En omdat wij kiezen voor RVS in plaats van koperen verdampers, gaan deze ook nog een stuk langer mee. In die zin komt duurzaamheid in alle facetten van onze dienstverlening terug”, benadrukt Jan-Willem. “Neem onze service, die garanderen wij 24/7. Als een installatie stilligt, moet-ie dezelfde dag weer draaien.” Subsidiemogelijkheden Jan Willem geeft tot slot aan dat bedrijven die kiezen voor een duurzame koel-/vriesinstallatie of warmteterugwinningsunit, kunnen rekenen op verschillende subsidies. “Zo is er een ISDE-regeling voor warmtepompen en de EIA-regeling voor koelinstallaties die aangevraagd kanworden via de accountant en als investeringsaftrek (tussen de 11 en 14 procent) kan worden ingediend. Deze mogelijkheden zetten we doorgaans ook in onze offertes. Bij een akkoord helpen we ondernemers graag op weg met de aanvraag van deze subsidies.” Meer informatie: D.I. Koeltechniek Tel. +31 (0)341-356 741 info@di-koeltechniek.nl www.di-koeltechniek.nl Jan-Willem Mol van D.I. Koeltechniek

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4