Meat&co nr 3-2024 Online

38 MEAT&CO NR 3 2024 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING ‘SPECIAALBOUW EN STANDAARD MACHINES: WIJ MAKEN WAT DE KLANT NODIG HEEFT’ Maar ook verschillende vormen, andersoortige degen (vis of vegan), diepgevroren producten en toepassingen mét of zonder saus: het kan bij ons allemaal. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat Risco internationaal bekend is. Natuurlijk passen onze machines ook achter een vulmachine van Frey, Handtmann, Rex of Vemag. Met die merken en bedrijven werken wij dan ook prima samen”, legt Dick uit. Willy Wortels van de markt “De dagelijkse werkzaamheden lopen uiteen van revisie van bestaande machines, het ontwikkelen van standaardmachines en het uitvoeren van verschillende speciaalbouwprojecten. In de vlees- en visindustrie zijn we vooral bekend vanwege onze ontnesters voor schalen, dekselsluiters en onze hamburger- en gehaktbalmachines. Maar ook op het gebied van afvullen hebben wij door de jaren heen flinke stappen gezet. Alles wat vloeibaar of pasteus is, dus van dunne sauzen tot salades, kunnen wij afvullen (van 1 tot en met 12 doseringen tegelijkertijd)”, vervolgt Dick. “Bij Tap Machinebouw stonden we lang te boek als de Willy Wortels van de markt. ‘Als je het ergens niet kan laten maken, ga dan maar naar Tap toe’, werd er dan geroepen.” Santosh geeft aan dat het Willy Wortel-gehalte wat minder is geworden, maar dat binnen het bedrijf – met achttien medewerkers – nog steeds ‘out-of-the-box wordt gedacht’. “Laatst waren we bij een foodproducent die zijn kaasballetjes geautomatiseerd wilde kruiden. Daar hebben we een pasklare oplossing voor ontwikkeld. Tijdens gesprekken ontdek je al snel dat de klant ook op andere vlakken een automatiseringsslag kan en wil maken. Toch weten veel foodproducenten niet altijd dat wij nog veel meer kunnen ontwikkelen”, zegt Santosh. Hij verduidelijkt: “Onze vulmachines, gehaktballenlijnen en hamburgermachines zijn van een uitstekende kwaliteit, maar we doen dus meer. Alles wat wij voor klanten hebben ontwikkeld en gemaakt, ontwikkelen wij vervolgens door. Bij een grote producent van stoommaaltijden hadden wij jaren geleden een hele speciale ontnester geleverd. Later wilden zij voor diezelfde toepassing een nieuwe snellere ontnester kopen. Deze klant heeft de doorontwikkelde servo/pneumatische ontnester gekocht. De klant is zo tevreden over deze nieuwe oplossing dat zij nu overwegen om de oude machine om te laten bouwen.” Dick nam zo’n twintig jaar geleden het stokje over van Ruud Grimmelikhuizen, onder wiens leiding Tap Machinebouw groeide en een goede reputatie had opgebouwd in met name de vleesverwerkende industrie. Die werd verder uitgebouwd door Dick en zijn toenmalige compagnon. Samen met zijn rechterhand Santosh Harkisoen opereert Tap Machinebouw inmiddels in verschillende sectoren van de voedingsmiddelenindustrie, waarbij vlees, vis en bakkerijen de hoofdmoot vormen. De bakkerijprojecten worden al vele jaren in nauwe samenwerking met de firma Rittershaus gedaan. De verhuizing naar de huidige locatie in Zoetermeer drie jaar geleden heeft ertoe bijgedragen dat dat de machinefabrikant meer mogelijkheden heeft om klanten te helpen. “Wij zijn specialist in diafragma’s, vul- of vormmachines, verpakkingslijnen, ontnesters op maat, dekselsluiters, draaitafels of andere toepassingen, zoals afvullen of garneren”, verduidelijkt Santosh. “Er zijn klanten die hun vragen met betrekking tot automatisering bij ons neerleggen, maar ook klanten die alleen gehaktballen of alleen hamburgers willen produceren. Beide groepen klanten bedienen wij. Laatst hebben wij bij een snackfabrikant nog een dubbele gehaktballenlijn opgeleverd, waardoor de klant nu 240 gehaktballen per minuut kan produceren.” Tap Machinebouw is ‘premium partner’ van het Italiaanse bedrijf Risco. “De Risco vacuümvuller met onze hamburger- en gehaktbalmachines of vulkoppen worden door hun wereldwijd verkocht. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wil je alleen gehaktballen of wil je ook een pletter erbij, waardoor je ook hamburgers kunt produceren? Tap Machinebouw heeft in de afgelopen zestig jaar een betrouwbare naam opgebouwd in de voedingsmiddelensector. Het bedrijf uit Zoetermeer biedt producenten in onder meer de vlees-, vis- en snackindustrie verschillende maatwerkoplossingen en standaardmachines om hun productie verder te automatiseren. “Doordat producenten de meerwaarde van onze lijnoplossingen en machines dagelijks ervaren, staan zij open voor de verschillende andere oplossingen die wij ontwikkelen om hun productie nog efficiënter in te richten”, vertelt directeur/mede-eigenaar Dick Koster van Tap Machinebouw. Santosh Harkisoen en Dick Koster

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4