MEAT&CO nr4 2019

m e a t & c o n r 4 2 0 1 9 22 C o v e r s t o r y : B a c k s a v e r Het is de missie van Backsaver om de medewerkers in productielijnen voedingsmiddelen gemakkelijker te laten tillen en kiepen. Om ruggen te sparen en zo te zorgen voor blije werknemers in een geoptimaliseerde productielijn. Bram zit vol plannen voor de toekomst. Ergonomisch werken is overal een issue. Ook in Polen, Roemenië, Azië en Zuid-Amerika. Backsaver gebruikt dan ook niet zomaar de slogan ‘Work hard, lift smart’. “Wij willen dat iedereen die voedingsmiddelen verwerkt en waarbij getild of gekiept wordt, automatisch aan Backsaver denkt. We hebben dus nog een hele weg te gaan. Maar we zijn er trots op dat we als familiebedrijf inmiddels al een forse internationale groei hebben doorgemaakt met de oplossing die dertig jaar geleden mijn vader heeft bedacht”, vervolgt Bram. DERDE GENERATIE De broers Bram en Tom vormen de derde generatie Van Oirschot aan het roer bij Backsaver in Boxtel, dat de afgelopen zeventig jaar een ijzersterke reputatie binnen de internationale vleesverwerkende industrie heeft opgebouwd. Het bedrijf werd in 1948 opgericht onder de naam Van Oirschot RVS. “Opa is er ooit mee begonnen en ons pa heeft het in de jaren ’70 samen met zijn broer Rini overgenomen”, vertelt Bram, die leidinggeeft aan de marketing en sales. De tongval verraadt zijn Brabantse oorsprong. Van origine is het een maatwerkbedrijf dat roestvaststalen oplossingen ontwikkelde voor vooral slachthuizen en vleesverwerkers. Tegenwoordig is Van Oirschot RVS onder de naam Backsaver voornamelijk internationaal actief. “Ons pa, Harrie, heeft in 1989 al de eerste Backsaver als maatwerkproject ontwikkeld. Ik zat al een aantal jaren bij het bedrijf als lasser en werkvoorbereider toen we het van hem overnamen”, vervolgt Tom, die net als zijn broer Bram werkbouwtuigkunde heeft gestudeerd en leidinggeeft aan de productie. Vader Harrie loopt nog bijna dagelijks binnen en ziet naar tevredenheid hoe zijn zoons het bedrijf hebben doorontwikkeld. Bram: “Ik ben hier in 2003 begonnen en heb direct gezegd: ‘We kunnen veel meer halen uit Backsaver.’ Daarom zijn we ons óók meer op de internationale markt gaan richten. ‘WIE EENMAAL WERKT MET BACKSAVER WIL EN KAN NOOIT MEER ZONDER’ BACKSAVER PRODUCEERT STANDAARD ROESTVASTSTALEN HEFFERS EN KANTELAARS VOOR DE VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE. DE MACHINE DOET WAAR HET VRIJ VERTAALD VOOR STAAT: HET SPAREN VAN DE RUG. “DOOR ONZE MOBIELE MACHINES HOEVEN WERKNEMERS NIET MEER TE BUKKEN, MAAR WERKEN ZE ALTIJD OP ARMHOOGTE. DIT ZORGT VOOR BLIJE GEZICHTEN OP DE WERKVLOER. BIJ EEN NIEUWE KLANT HEBBEN WE LAATST EEN KANTELAAR EEN PAAR DAGEN OP PROEF NEERGEZET. AL NA EEN PAAR UUR WERD ER GEVOCHTEN OVER WIE ‘M MOCHT GEBRUIKEN. ERMEE WERKEN DOET OVERTUIGEN”, VERZEKERT DIRECTEUR BRAM VAN OIRSCHOT. ▼ De broers Tom en Bram vormen de derde generatie Van Oirschot aan het roer bij Backsaver in Boxtel.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4