MEAT&CO nr4 2019

m e a t & c o n r 4 2 0 1 9 3 Met grote regelmaat stuurt onze columnist Henk Hoogenkamp mij vanuit de Verenigde Staten artikelen door over de opkomst van vleesvervangers en plantaardige vleesvarianten. Die nieuwsberichten staan niet op zichzelf, want die markt is booming in de VS. De zogeheten Impossible Burger maakt furore bij Burger King en vanaf 2020 moet deze burger naast die andere startup, Beyond Meat, komen te liggen in de Amerikaanse supermarktschappen. “Het is verbluffend dat Beyond Meat en Impossible Food wereldspelers als Unilever en Nestlé te kijk hebben gezet”, schrijft Hoogenkamp in zijn column die u verderop in deze uitgave vindt. De vraag is of de wereldspelers de boot hebben gemist of in een later stadium alsnog gaan inspelen op deze trend? Hetzelfde geldt voor McDonald’s. Nederland en België zullen in ieder geval weldra volgen. Zandbergen heeft zich al achter Beyond Meat geposteerd, terwijl Impossible Foods (de door Bill Gates groot gemaakte startup achter de Impossible Burger) de handen ineen heeft geslagen met OSI, waardoor ook de distributie in de Benelux gegarandeerd wordt. Marktleider Vion heeft soortgelijke plannen. Het vinden van het juiste afzetkanaal is het minst lastig, want alle retailers zijn op zoek naar vleesvervangers. In die zin is ook de komende editie van Anuga Meat in Keulen erg interessant. De Nederlandse veganlobby is krachtig en weet zich gesteund door de (blind) overgenomen berichten in de media. Dat bleek onlangs weer toen marktonderzoeker IRI Nederland bekendmaakte dat de Nederlandse consument steeds minder vlees in zijn of haar winkelwagentje gooit. Bij deze cijfers kunnen andermaal flinke vraagtekens gezet worden. Ik wil echter niet muggenziften over de cijfertjes achter de komma, want vroeg of laat zal blijken dat deze cijfers ingehaald gaan worden door een nieuwe werkelijkheid: vleesvervangers zijn bezig aan een opmars in de Benelux en die vraag zal (blijvend?) groeien. Ook bij een recente bijeenkomst van Meattech Technologisch Platform was de toekomst van de vleesindustrie het onderwerp van gesprek. Business-strateeg Ben Hansen van myBusinessBoost praatte technologen en voedingsdeskundigen bij. Met name flexibiliteit was een veel gebezigd woord. Hij benadrukte dat ‘de wedstrijd voor de vleesindustrie zeker nog niet verloren is’. Er is sprake van een duale werkelijkheid: 50-plussers, het merendeel van de huidige bevolking, houden vast aan vlees. Millennials (geboren tussen 1980 en 1995) vertonen echter een ander eetgedrag dan hun ouders, voor wie elke dag vlees gewoongoed is. Millennials zijn meer flexitariërs en zullen ook hun kinderen op die manier opvoeden. Bovendien zijn zij ‘digitaal opgevoed’ en nemen niets klakkeloos aan. Klopt het label, wat is de herkomst en -niet onbelangrijk- wat vindt mijn (sociale) netwerk ervan? Juist daar liggen volgens Hansen kansen voor de vleessector. Vloggers die wat onzinnigs (en feitelijk onjuist) roepen, kunnen rekenen op honderden ‘duimpjes’ onder hun video’s. Tijd dus voor een tegenbeweging. Bijvoorbeeld door gezondheid te koppelen aan vlees. Want de eerste kinderarts of verloskundige die adviseert om kinderen of zwangere vrouwen vooral geen vlees te laten eten, moet nog gevonden worden. Dat is niet zomaar. Veel leesplezier! C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “DE WEDSTRIJD VOOR DE VLEESINDUSTRIE IS ZEKER NOG NIET VERLOREN” COVERSTORY ‘WIE EENMAAL WERKT MET BACKSAVER WIL EN KAN NOOIT MEER ZONDER’ ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | September 2019 | 14e jaargang no. 4 Special MACHINES& PRODUCTIELIJNEN TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) e a 13/08/2019 12:12 Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4