Meat&Co nr4-2020 online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 0 18 S p e c i a l : M a c h i n e s e n p r o d u c t i e l i j n e n HYGIËNE Behalve de ‘sociale veiligheid’ is er het aspect van hygiëne. Voedselveiligheid en de hoogste hygiëne zijn vanzelfsprekendheden in de vleesverwerkende industrie en Schmersal speelt daar met verschillende producten op in. “Alle componenten en onderdelen zijn glad, zijn afgevlakt en hebben niet al te veel scherpe hoekjes. Op deze manier wordt opeenhoping van vuil vorkomen. Alle bewegende delen zijn naar buiten uitgevoerd, zodat ze gemakkelijk te reinigen zijn en vocht zich niet kan ophopen. Een brede range van onze producten voldoen aan de normen die kenmerkend zijn voor de voedselverwerkende industrie, zoals FDA-, HACCP-, Ecolab en andere certificeringen”, aldus Gijsbert. Yusuf vult aan: “De voedingsmiddelenindustrie stelt hoge eisen aan de componenten en systemen die gebruikt worden. Denk aan de afdichting om het binnendringen van vloeistoffen en stof te voorkomen. Maar ook aan de reinigbaarheid van alle systemen, schommelende temperaturen in een fabriek en het gebruik van chemicaliën en hoge druk bij het reinigen. En natuurlijk de stootvastheid van de producten. Alle producten die wij ontwikkelen, voldoen overigens aan alle normen.” DRUKKNOPPEN Eén van de productreeksen waarmee Schmersal zich onderscheidt (en waarmee enkele grote machinebouwers in de voedingsmiddelenindustrie inmiddels standaard hun productielijnen uitrusten), zijn de drukknoppen. “Neem onze noodstopknop”, vervolgt Yusuf. “De afdichting is volledig geïntegreerd in de drukknop. Dit zorgt voor een betere afdichting. Wat je vaak ziet in de voedingsmiddelenindustrie is een rode noodstopknop met daarachter een geel plaatje dat met reinigen moeilijk droog te houden is en dat na verloop van tijd ook los laat, waardoor er vuil kan ophopen. Wij hebben een gele flens ontwikkeld die geïntegreerd is in de drukknop. Die is van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Onze noodstopknop is absoluut waterdicht. De Rolls Royce onder de drukknoppen”, lacht hij. “In de vleesverwerkende industrie is hygiëne van essentieel belang. Er mag absoluut geen vuil of vocht achterblijven. Dat is met deze knop gegarandeerd. De wijze van afdichting is uitzonderlijk en uniek voor de branche.” Het kantoor van Schmersal Nederland in Harderwijk is één van de ruim veertig verkoopkantoren wereldwijd. Het Duitse hoofdkantoor bevindt zich in Wuppertal (op een uur rijden van Venlo). “Wij zijn actief in verschillende branches, waaronder de zware industrie en verpakkingsindustrie. De grootste groei maken we echter door in de voedingsmiddelensector. In de vleesverwerkende industrie werken we samen met enkele toonaangevende machinebouwers, die onze componenten toepassen in hun machines en productielijnen, maar we leveren onze totaaloplossingen ook direct aan vleesverwerkers en voedselproducenten”, verduidelijkt Gijsbert. CONSULTING Een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening, zo onderstreept sales manager Yusuf Tekeli, is de consultingtak. “Denk aan een risicobeoordeling, gevarenanalyse en beoordeling van de machines en productielijnen. Stoptijdmetingen maken standaard deel uit van onze consulting. Want als een machine stopt, dan moet je wel zeker weten dat-ie op tijd stopt. Door slijtage of een foutieve afstelling kan het namelijk gebeuren dat een machine te laat stopt als een deur, hekwerk of kap open is en iemand dus in aanraking kan komen met de bewegende delen. Dat moet te allen tijde voorkomen worden. Sommige bedrijven maken zelf een risicobeoordeling, maar als die er nog niet is, dan maken wij die graag voor ze.” Machines en productielijnen zijn op twee manieren veilig te krijgen, legt Gijsbert uit. “Je kunt machines zodanig afschermen dat er geen contact met het gevaar mogelijk is en je kunt ervoor zorgen dat alles tot stilstand komt zodra iemand in de buurt komt van de lopende band of de bewegende machine. Denk aan lichtschermen en sensoren die bewaken dat een machine stopt als iemand erlangs loopt of rijdt.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4