Meat&Co nr4-2020 online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 0 3 Ik lees graag. Door drukte, gezin en hobby’s kom ik helaas (te) weinig toe aan het lezen van een boek. Die schade probeer ik doorgaans in te halen tijdens de zomervakantie. Tijdens een recente vakantie in Duitsland heb ik zodoende twee misdaadromans gelezen. Toch viel de verhaallijn van beide boeken in het niet bij de publicatie van het AD van 11 juli jongstleden: ‘Angstcultuur in vleessector: slachterijwerkers zwijgen opgelegd’. De lezer kreeg in een vierluik in de krant een beeld voorgeschoteld van een sector die volledig van god los is. Daarbij schuwde de krant niet om enkele slachthuizen bij naam te noemen en anderen – die niets met het verhaal van doen hadden – te associëren met de misstanden die tientallen kilometers verderop plaatsgevonden zouden hebben. Het verhaal ging over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten en een cultuur waarin klagen over gezondheidsrisico’s en arbeidsomstandigheden gelijk zou staan aan een vlugge enkele reis terug naar Oost-Europa. Uiteraard werden vele externen aan het woord gelaten ‘die het beeld herkenden’, maar harde bewijzen van malafide praktijken werden, zo erkende AD , ‘niet gevonden’. Bovendien werden protocollen gewoon opgevolgd en, een journalistieke doodzonde, er had geen wederhoor plaatsgevonden bij brancheorganisatie COV of het slachthuis dat in diskrediet werd gebracht. Spannend verhaal of niet, het schaadt de sector en de verhalen over misstanden komen niet uit de lucht vallen. Neem de recente berichtgeving van het AD over de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Daarbij ontmaskerde de krant een paar advocaten die informatie doorspeelden aan de verdachten in deze grote strafzaak. Ondanks dat deze feiten stellig werden ontkend, werden diezelfde advocaten later alsnog door het Openbaar Ministerie met naam en toenaam genoemd in de rechtbank. De tijd zal leren of het AD in het geval van een angstcultuur binnen de vleessector dicht bij de waarheid zit of puur op zoek is gegaan naar een sensatieverhaal. Duidelijk is wel dat de sector te maken heeft met negatieve beeldvorming. Een beeld dat het zelf deels gecreëerd heeft, omdat het qua huisvesting van arbeidsmigranten alles in handen heeft gegeven van grote arbeidsbureaus. Iets wat in België veel moeilijker is en, met nieuwe wetgeving op komst, ook in Duitsland straks lastig zal worden. De sector doet er in die zin slim aan zelf de regie op te pakken en met voorstellen te komen die door de overheid overgenomen kunnen worden voordat de regering zelf een besluit neemt. Wat gedurende de afgelopen maanden overeind is gebleven, is dat wereldwijd nog steeds een beroep wordt gedaan op de Nederlandse en Vlaamse vleesverwerkers voor hun voedselvoorziening. Ondersteuning door machinefabrikanten en hun agenturen om het dagelijkse productieproces in goede banen te leiden, is daarbij een vereiste. Zodoende dat we enkele prominente machinefabrikanten en voedselproducenten uitgebreid aan het woord hebben gelaten in deze extra dikke uitgave van vaktijdschrift Meat & Co, die een special kent over ‘Machines en productielijnen’. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “DE SECTOR DOET ER SLIM AAN ZELF DE REGIE OP TE PAKKEN EN MET VOORSTELLEN VOOR HUISVESTING VAN ARBEIDSMIGRANTEN TE KOMEN DIE DOOR DE OVERHEID OVERGENOMEN KUNNEN WORDEN VOORDAT DE REGERING ZELF EEN BESLUIT NEEMT” Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl COVERSTORY: MAREL ‘DE HOGE MATE VAN FLEXIBILITEIT IS DE REDEN DAT WIJ VOOR DE MACHINES VAN MAREL GEKOZEN HEBBEN’ ... Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | September 2020 | 15e jaargang no. 4 Special MACHINES& PRODUCTIE- LIJNEN TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4