Meat&Co nr4-2020 online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 0 34 C o v e r s t o r y : M a r e l F u r t h e r P r o c e s s i n g ‘De hoge mate van flexibiliteit IS DE REDEN DAT WIJ VOOR DE MACHINES VAN MAREL GEKOZEN HEBBEN’ MAREL FURTHER PROCESSING ONTWIKKELT EN LEVERT MACHINES VOOR DE VERDERVERWERKING VAN PLUIMVEE, VLEES EN VIS. HET BEDRIJF BESCHIKT IN BOXMEER OVER EEN DEMOCENTER WAAR (POTENTIËLE) KLANTEN TERECHT KUNNEN OM NIEUWE CONCEPTEN EN PRODUCTEN TE TESTEN OP ÉÉN VAN DE VELE MACHINES EN PRODUCTIELIJNEN VAN MAREL. “HET DEMOCENTER HEBBEN WE TWINTIG JAAR GELEDEN OPGEZET OM ONZE INNOVATIES TE TONEN EN DEMONSTRATIES VAN ONZE NIEUWSTE MACHINES TE GEVEN. OOK BIEDEN WE ONZE KLANTEN DE MOGELIJKHEID OM SAMEN TE KIJKEN HOE ONZE MACHINES INGEZET KUNNEN WORDEN BIJ DE ONTWIKKELING EN OPTIMALISATIE VAN HUN PRODUCTEN. DAT WORDT ZEER OP PRIJS GESTELD”, ALDUS REGIONAL SALES DIRECTOR ERIC DE GEEST VAN MAREL. BLIJVEN ONTWIKKELEN “Wij zijn bij Marel uitstekend op de hoogte van de trends binnen de markt en spelen daar handig op in”, legt De Geest uit. “Het gaat doorgaans om de technologie en minder om de techniek. Onze klanten weten dat Marel kwalitatief hoogwaardige machines maakt, maar het gaat er vooral om dat de technologie aansluit bij de receptuur en het volume die een klant voor ogen heeft. Onze coatinglijn is hier een prima voorbeeld van. Die is doorontwikkeld aan de hand van de vele in-house-tests die we in ons DemoCenter hebben uitgevoerd. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met traceerbaarheid, productzekerheid en voedselveiligheid. Ook dat zijn facetten die inmiddels zijn geïntegreerd in onze lijnen.” De expertise die Marel heeft opgedaan binnen de pluimveeindustrie, wordt ingezet bij de ontwikkeling van machines en lijnen voor vlees en vis en vice versa. Data speelt in de voedselproductie een steeds grotere rol. Binnen Marel zijn driehonderd van de 6500 medewerkers elke dag bezig met Innova, de eigen food processing-software. Stans: “Door onze jarenlange ervaring en expertise zijn wij in staat om data te verzamelen en in te zetten bij de verbetering van de processen van onze klanten. Het uiteindelijke streven is om alles zoveel mogelijk te automatiseren, zodat het volledige productieproces gecontroleerd is en het aantal handjes aan de lijn tot een minimum beperkt kan worden.” “Veel van onze klanten komen voor één of twee dagen naar Boxmeer om hun producten te testen of om onze eigen events bij te wonen, al is het zelfs mogelijk om alles digitaal te doen via een videoverbinding. Dan kan de klant op afstand de gehele test meemaken en bijsturen”, vervolgt De Geest. Het gaat vaak ook om de wisselwerking, stelt area sales manager Ger Stans. “Onze technologen en foodspecialisten gaan met onze klanten in gesprek over receptuur, resultaat, kwaliteitsverbetering en optimalisatie van hun productieproces, dat we realtime kunnen nabootsen in ons DemoCenter. We houden test-events in Boxmeer rondom de introductie van een nieuwe lijn. Verder doen we natuurlijk ‘dedicated tests’, maatwerk dus. Tests met het (nieuwe) product dat een klant voor ogen heeft en waarvan wij denken dat wij met onze productielijnen of machines het beste kunnen maken. Lang niet alle voedingsfabrikanten hebben de mogelijkheid voor in-house- testing, maar dat wil niet zeggen dat zij bij de ontwikkeling van een nieuw product niet eerst willen kunnen testen wat de receptuur doet met de smaak, krokantheid, met welke volume er geproduceerd kan worden et cetera. Bij ons kunnen ze uitgebreid testen en monsters afnemen om het product zo te krijgen dat het uiteindelijk geschikt is voor hun klanten.” Ger Stans (Marel) en Eric Verspeek (Plukon). 'Marel beschikt over voedingstechnologen die actief met je meedenken. Je werkt echt samen aan een oplossing.'

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4