Meat&Co nr4-2020 online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 0 35 “HET IS ALS VLEESVERWERKER FIJN ALS JE KUNT TERUGVALLEN OP DE EXPERTISE VAN EEN MACHINEFABRIKANT, DIE VEEL VERDER GAAT DAN ALLEEN DE TECHNIEK” Stans noemt het uitbenen van een rund als voorbeeld. “Dat proces is compleet traceerbaar per medewerker en daarmee dus ook het rendement op een stuk vlees. Onze Innova-software, die al jarenlang zijn meerwaarde bewijst binnen onze andere divisies, hebben we nu vertaald naar software voor de verderverwerkingsindustrie. Dit geeft onze klanten meer controle over hun productieproces, door productdata te combineren met proces- en machinedata. Hoe goed of hoe slecht heeft een medewerker of afdeling geopereerd, hoeveel kilogram wordt er per uur geproduceerd, vallen de producten binnen hun specificaties? Dat soort data zijn heel waardevol voor producenten, die hiermee de kwaliteit beter kunnen bewaken, maar ook gerichter aan hun rendement kunnen werken. Een verbetering van 1/10e van het totale proces, maakt qua rendement al snel een groot verschil.” REVOCRUMB EN REVOBREADER Eén van de meest recente innovaties van Marel is het ‘crumbmanagement’ voor de coating van verschillende kip-, vlees- en visproducten. Een goede coating draagt bij aan de beet, smaak en presentatie van het product. Het is dus van groot belang dat de coating (paneermeel, kruimel et cetera) goed wordt aangebracht. “Dankzij ons ‘crumbmanagement’ zijn wij in staat om grof en fijn paneermeel van elkaar te scheiden voor een goede verdeling van de coating aan de onder- en bovenkant”, onderstreept Stans. “Door dit eerst te scheiden, kunnen we de grove en fijne crumb vervolgens sturen. Dit geeft een perfecte verdeling van de coating. De machine die hiervoor zorgt, is de RevoCrumb, maar wij zijn in staat om voor nagenoeg alle soorten coatings de juiste systemen te leveren.” Een ander voorbeeld is de multifunctionele RevoBreader. “Een machine waarin vier technieken zijn gecombineerd”, vertelt De Geest. “Doordat de flatbed- en drumtechniek zich in één machine bevinden, kan op zowel homestyle als flatbed gecoate producten een hoogwaardige coating worden aangebracht. En de machine is zo geconfigureerd dat simpel overgeschakeld kan worden op een andere techniek zonder dat onderdelen van de machine verwijderd hoeven te worden.” Aanvullend: “Het behoort vanzelfsprekend te zijn, maar toch nog goed om te vermelden, is dat al onze machines zeer robuust zijn en dus tegen een stootje kunnen. Ze zijn ook gemakkelijk met hoge waterdruk en met chemicaliën te reinigen.” SAMENWERKING VAN TWEE KANTEN Eric Verspeek, productiemanager bij Plukon, is erg blij dat hij bij de ontwikkeling van nieuwe producten – al dan niet op aanvraag van klanten – al jaren een beroep kan doen op het DemoCenter van Marel. “Wanneer er iets wordt ontwikkeld, zijn er meerdere vragen die je beantwoord wilt hebben. Wat is het te verwachten rendement en hoe is de look & feel van het product? Marel beschikt over voedingstechnologen die actief met je meedenken. Je werkt echt samen aan een oplossing. Op die manier creëer je een win-winsituatie”, zegt Verspeek. “Vrij recent nog hebben we een product geïntroduceerd dat een ambachtelijke uitstraling moest behouden. Maar we wisten vooraf niet of dat mogelijk was bij een geautomatiseerde productie met een bepaalde snelheid. In zulke gevallen is het erg fijn als je kunt terugvallen op de expertise van een machinefabrikant, die veel verder gaat dan alleen de techniek. De samenwerking met Marel komt echt van twee kanten.” FLEXIBEL EN TOEKOMSTGERICHT Project Leader Product Development Enrique Munoz van Van Geloven B.V. kwam ruim drie jaar geleden in aanraking met Marel toen de snackfabrikant een nieuw kipproduct op het oog had: de zogeheten Crispy Chick’n, die bij Mora in Maastricht wordt gevormd en geportioneerd in de Marel RevoPortioner. “Het gaat om een zeer hoogkwalitatief product met een hoogwaardige vleesstructuur en -textuur. We zijn gedurende de ontwikkelfase naar het DemoCenter geweest, waar we op een uurtje rijden van onze fabriek hebben kunnen testen met ons eigen substraat. De voedingstechnologen van Marel hebben actief met ons meegedacht en na meerdere testen, was het krokante kipproduct precies zoals we hadden gehoopt. Vervolgens is het eind 2018 op de markt gebracht. Bij Marel hebben we ook meteen onze toekomstplannen neergelegd, zodat de lijn die is neergezet, ook ingezet kan worden voor de productie van een breed scala van producten met andere vullingen dan kip. Juist de hoge mate van flexibiliteit heeft ervoor gezorgd dat wij voor Marel gekozen hebben, want het geeft ons de mogelijkheid om meerdere producten op één machine te kunnen produceren”, vertelt Munoz tot slot. Meer informatie: Marel Further Processing tel. +31 (0)485-586 111 | www.marel.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4