Meat&Co nr4-2020 online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 0 39 Dat komt, zo bezweert Marrink, omdat Verbufa zichzelf niet profileert als machinebouwer ‘maar als leverancier van foodoplossingen’. “We hebben drie technologen in dienst voor een goede technische ondersteuning. Natuurlijk heeft elke vleesverwerker een eigen technische dienst, maar bij specifieke vragen moeten ze terug kunnen vallen op onze monteurs. Wij hebben twintig monteurs rondrijden in de Benelux. Een mix van ervaren krachten en jonge mensen. We hebben bijvoorbeeld bij Compaxo dertig machines staan die elke dag naar behoren moeten draaien. Zodoende zijn de aftersales net zo belangrijk als de verkoop zelf.” Verbufa merkt dat nieuwe generaties machines helemaal aansluiten bij de vragen en eisen die horen bij Industrie 4.0. “Data wordt continu geanalyseerd. Waarom zitten er minuscule verschillen tussen lijn één, twee en drie? Wat is de downtime, welke operator staat er achter? Kwestie van het scannen van een barcode en alle informatie wordt verzameld in de computer. Artificial Intelligence; niet de operator maar de machine zelf doet het denkwerk. Neem bijvoorbeeld de gewichtsnauwkeurigheid. Als na een aantal maanden een lichte afwijking zichtbaar wordt, krijgt de monteur automatisch een seintje dat de machine opnieuw afgesteld moet worden”, vertelt Marrink. Hij zegt tot slot: “Wij leggen voor onszelf de lat ook hoog. Wij zijn altijd op de hoogte van de laatste trends. Als een voedingsmiddelenfabrikant naar ons toe komt, maar nog niet weet hoe hij het moet portioneren, dan is hij bij Verbufa altijd op het juiste adres.” Meer informatie: Verbufa Tel. +31 (0)33 455 43 33 info@verbufa.nl | www.verbufa.nl Moulin-Debaillie Tel. +32 (0)56 353 254 info@moulin-debaillie.be | www.moulin-debaillie.be ging mijn vader daarmee naar Compaxo. Als een soort pilotproject”, verduidelijkt Marrink. Hij is de tweede generatie Marrink bij Verbufa en sinds 2003 eigenaar van de onderneming die in Amersfoort is gevestigd en inmiddels wereldwijd actief is. Toch is één ding onveranderd: “Zoals zijn vader direct in de auto stapte als Nico belde, zo kan ik erop rekenen dat Mark of één van zijn monteurs meteen deze kant op komt als er een machine stilstaat”, geeft Jeroen aan. “Wij werken hier 24 uur per dag. Dat betekent dus dat ik bij stilstand of een storing direct geholpen moet kunnen worden. Bij Verbufa kan ik daarvan op aan. En vergis je niet, dat is echt niet vanzelfsprekend. Ook vind ik het belangrijk dat ze bij Verbufa altijd meteen weten wie ze aan de lijn hebben. Dat is wat ik zoek in een relatie met mijn klanten, want ik wil dat mijn afnemers ook op die manier met mij omgaan.” HANDTMANN 8-SERIE Van der Post vervolgt: “Zo’n 80 tot negentig procent van alle private label worsten en worstjes in de Nederlandse retail worden hier gemaakt. Het gaat in totaal om zo’n achthonderd verschillende producten van groot tot klein. Zo hebben we de ballenlijn van Verbufa waarop we 1.400 balletjes per minuut kunnen verwerken en de vacuüm vulmachine van Handtmann voor de productie van 600.000 dotjes en 750.000 snackworstjes per week.” De nieuwste Handtmann vacuüm vulmachines (8-serie) onderscheiden zich door de servo aandrijftechniek, optimale producttoevoer plus een extreem hoge gewichtsnauwkeurigheid en gepatenteerd gewichtscompensatiesysteem. “Deze machine past echt bij Compaxo. We weten dat hier de lat hoog ligt als het om de prestaties van een productielijn gaat. De klant heeft een idee of een product waarmee hij aan de slag wil gaan. Wij kijken vervolgens wat het beste past. We hebben vulmachines, maar ook machines om te doseren, vormen en verschillende ophangsystemen. De nieuwe Handtmann 8-serie kan alle soorten darmen verwerken, ook natuur- en collageendarmen. En van het kleinste kaliber (10) tot rookworsten”, vertelt Marrink. De nieuwe Handtmann 8-serie beschikt tevens over een UVC-module, een gepatenteerde oplossing om ziektekiemen te doden. De module kan achteraf gemonteerd worden in de huidige vulmachine of is optioneel leverbaar bij een nieuwe Handtmann 8-serie. SNELHEID EN FLEXIBILITEIT Het gaat vaak om het samenspel tussen klant en fabrikant. “Zo lag hier de vraag voor: blijven cutteren of met een wolf gaan werken? Dan gaan we kijken wat de verschillen zijn tussen een vulmachine met een geïntegreerde wolf of blijven cutteren. Wij denken graag met onze klanten mee”, vervolgt Marrink. Van der Post vult aan: “Natuurlijk kijken wij naar de kosten van de machine, maar ik hecht veel waarde aan een duurzame samenwerking. Met partners waar ik van op aan kan. We hebben nog steeds klanten die honderd kilo afnemen, maar ook grote industriële charges. Snelheid en flexibiliteit zijn dus geboden, ook omdat we steeds meer vegan producten zijn gaan produceren. En dat wordt alleen maar meer de komende jaren. Dat betekent dat we de beste machines nodig hebben. Er zijn er maar een paar die dit soort techniek kunnen maken, maar die staan meestal in de schaduw van Verbufa.” V.l.n.r.: Rachelle van der Post (Compaxo), Jeroen van der Post (Compaxo) en Mark Marrink (Verbufa).

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4