Meat&Co nr4-2020 online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 0 53 MINIMALE FOOTPRINT Behalve een hoge performance (output meer dan honderd verpakkingen per minuut) is de minimale footprint een onderscheidend aspect van de compacte wePICK 3000. “Omdat het buffersysteem is geïntegreerd, hebben we de totale lijnlengte met tien meter kunnen terugbrengen van 21 naar elf meter. De footprint is dus minimaal. Ook dit draagt weer enorm bij aan een betere hygiëne en voedselveiligheid. Omdat er minder transportbanden zijn en handjes aan de lijn niet meer nodig zijn, is de kans op contaminatie door menselijk handelen vrijwel uitgesloten. Bijkomende voordelen zijn dat de onderhoudskosten en reinigingskosten vele malen lager worden. En omdat alleen de input nog handmatig verloopt, gebeurt het werk vele malen hygiënischer dan wanneer er mensen, ook al dragen ze handschoenen, constant aan de producten zitten”, zegt Kamsteeg. Hij vult aan: “Overigens kunnen we de lijn desgewenst uitrusten met een geïntegreerde tray-denester voor Flowpack en Traysealer wat geen extra lengte kost.” Een lage footprint en dus minder transportbanden betekent eveneens zo min mogelijk overgangen. “Porties worden bij elke overgang toch altijd een beetje uit elkaar getrokken. Hierdoor wordt het proces veel stabieler. Dat is een bijkomend voordeel van een compactere lijn.” MACHINE BEPAALT PROCES Bij Aarnink Vleeswaren is de lijn uitgerust met een Slicer 604, maar ook andere slicers kunnen voor de picker worden gezet. Nog belangrijker is de hoge mate van flexibiliteit aan de outputzijde. Zo kan de wePICK 3000 worden gecombineerd met alle soorten verpakkingsmachines. “Dus thermoformers, flowpackers en traysealers. Machines moeten feitelijk al het werk doen. Dat vinden wij bij Weber belangrijk. Dat betekent dus ook dat het alle merken en typen verpakkingsmachines continu moeten kunnen beladen. Wij schrijven zelf de bijbehorende software, zodat alle machines gesynchroniseerd kunnen worden met elkaar. Alle kennis en kunde bij één leverancier. Dat is prettig voor operators. Omdat de picker de slicer aanstuurt, bepalen de machines en dus niet de mensen het verwerkingsproces. In die zin is deze Weber-lijn ook een mooi voorbeeld van Industrie 4.0.” VERHOOGDE OUTPUT PER MINUUT De productielijn die staat opgesteld in Lochem bestaat uit een krachtige Slicer 604 en een wePICK 3000 pickrobot met geïntegreerde bufferfunctie. Achter de lijn is een traysealer van ProSeal (Sismatec) geplaatst. “De pilot bij Aarnink was bedoeld om de daadwerkelijke output te kunnen zien bij flowpackverpakkingen inclusief de geïntegreerde buffers met de pick-up. Dat we met deze lijn tachtig verpakkingen of hoger continu per minuut zouden kunnen verwerken hebben we nu gerealiseerd”, stelt Kamsteeg naar tevredenheid vast. “De verwachting was dat we met deze lijn tachtig enkel- of tweeplaks-verpakkingen per minuut zouden kunnen verwerken, maar dankzij de bufferfunctie hebben we de capaciteit kunnen verhogen naar 105 verpakkingen per minuut. Uitzonderlijk hoog.” Die hoge output komt door de wePICK 3000 met geïntegreerde bufferfunctie. “Door deze innovatie kent een productielijn geen downtime meer. De machine draait op basis van de gewenste output. Dit betekent dat er zogeheten leegsnedes (buffer) worden gedraaid tussen de porties door. De picker stuurt de slicer aan voor het exacte aantal porties. Er ontstaat een tijdelijke buffer, zodat bij een productwissel of een nieuwe batch de robot doordraait op basis van ‘last in, first out’. Terwijl de slicer aan het herladen is, wordt de buffer eerst opgemaakt, waardoor er sprake is van een continu proces. En er dus geen stilstand is.” Kamsteeg vult aan: “Vooral ook in de horeca (Half Gastro) verpakken we nu zonder personeel heel simpel verpakkingen van 500 gram en één kilo. Zonder handjes van medewerkers aan de producten. De output met Half Gastro is zelfs verhoogd naar duizend bakken per uur door deze toepassing.” Meer informatie: Weber Benelux tel. +31 (0)10-264 0100 www.weberweb.com ‘VAN DRIE NAAR ÉÉN LIJN’ Directeur-eigenaar Bart Aarnink van Aarnink Vleeswaren is zeer enthousiast over de snij- en verpakkingslijn van Weber. “De output is hoger en ook de prestatie en de hygiëne van de lijn worden enorm verbeterd”, vertelt hij. “Voedselveiligheid is enorm belangrijk geworden. Dat betekent dat we als vleeswarenfabrikant zo min mogelijk handjes aan de lijn willen hebben. Met Weber hebben we gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de lijn, die we willen inzetten voor onze grotere verpakkingen voor gebruik in met name de horeca. De snelheid en capaciteit zijn grote pluspunten, maar een constant gewicht (verschil tussen de plakjes nog geen 1.32%), een hoge hygiëne en een verbeteringsslag qua automatisering waren voor ons de doorslaggevende factoren om voor Weber te kiezen.” Aarnink zegt tot slot: “Dankzij deze snij- en verpakkingslijn kunnen we van vijf tot zes man personeel naar één à twee personen aan de lijn, omdat deze lijn straks drie productielijnen gaat vervangen.” TESTDAGEN Weber Maschinenbau houdt vanaf week 43 (week van 19 oktober) verschillende testdagen in de fabriek in Breidenbach (Duitsland), waar het diverse flowpack/ klappack-oplossingen (direct afleggen in de flow op tray of 90 graden gedraaid) van Weber en Textor laat zien. Vlees- en kaasverwerkers kunnen gedurende een halve dag verschillende producten laten testen onder begeleiding van foodengineers en met ondersteuning van René Kamsteeg. Aanmelden voor deze testdagen kan via Brigitta de Vos van Weber Benelux via brigitta.devos@weberweb.com of tel. +31 (0)10 26 40 107 .

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4