Meat&Co nr4-2021 Online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 1 34 C o v e r s t o r y : S c h m e r s a l VEILIGHEIDSOPLOSSINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE: HET BELANGRIJKSTE IS HYGIËNE Machines en systemen voor de productie van levensmiddelen moeten specifieke eigenschappen hebben die in diverse normen zijn vastgelegd. Dit geldt ook voor afzonderlijke machinecomponenten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de algemene ontwerpprincipes voor het hygiënisch ontwerp van voedselverwerkende machines, die zijn opgenomen in de norm EN 1762-2. Om kostbare ontwerpfouten te voorkomen, is het ook raadzaam om reeds in de engineeringsfase van machines en systemen deskundigen op het gebied van machineveiligheid in te schakelen. TEC.NICUM: EEN COMPLEET PAKKET VEILIGHEIDSDIENSTEN Schmersal biedt via haar serviceafdeling tec.nicum een uitgebreid dienstenpakket aan, van engineering tot inbedrijfstelling. De experts van tec.nicum hebben niet alleen een gedegen know-how op het gebied van machineveiligheid en normen, maar ook specifieke kennis in de levensmiddelenindustrie. Klanten uit de levensmiddelenindustrie worden door tec.nicum ondersteund bij de ontwikkeling van de optimale hygiënische vormgeving van hun machines en installaties. Bovendien voeren de Functional Safety Engineers van tec.nicum risicoanalyses uit en adviseren en begeleiden zij machinebouwers tijdens de gehele procedure met betrekking tot de conformiteitsverklaring. HET N-PROGRAMMA VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE Bovendien ondersteunt tec.nicum bij de keuze van geschikte veiligheidscomponenten - het advies is absoluut fabrikant-neutraal. Bij de keuze van componenten ligt de nadruk op de eis dat alle bedieningselementen die in voedselverwerkende machines worden gebruikt, moeten voldoen aan de richtlijn inzake hygiënisch ontwerp. Zij moeten zo zijn ontworpen dat er geen productresten kunnen achterblijven en dat zij gemakkelijk en snel kunnen worden gereinigd. Aan dit eisenprofiel wordt voldaan door de bedienings- en signaleringsorganen van het uitgebreide N-programma van Schmersal. Het bestaat uit noodstopdrukknoppen, paddestoeldrukknoppen, drukknoppen, verlichte drukknoppen, verlichte signaaleenheden, enz. en is speciaal ontwikkeld voor de levensmiddelenindustrie. Vooral in voedselverwerkende bedrijven is de dagelijkse reiniging van machines met hogedruk- of stoomstralen verplicht. Daarom moeten de bedieningselementen worden voorzien van een passend afdichtingsconcept. Zij moeten niet alleen bestand zijn tegen hete waterstralen en hoge waterdruk, maar ook ongevoelig zijn voor bijzonder agressieve reinigingsmiddelen. Daarom hebben alle componenten van de N-serie beschermingsklasse IP69K. KANT-EN-KLARE BEDIENINGSEENHEDEN Op basis van de N-serie biedt Schmersal ook complete, kant-en-klare bedieningseenheden aan voor machines in de voedingsindustrie. Deze systemen zijn gebaseerd op de roestvrijstalen behuizingen van de NBG-serie. Zij zijn ook gebouwd volgens de principes van hygiënisch ontwerp en bieden plaats aan DE LEVENSMIDDELENINDUSTRIE IS EEN VAN DE MEEST VEELEI- SENDE INDUSTRIEËN: VOOR DE PRODUCTIE EN VERPAKKING VAN LEVENSMIDDELEN GELDEN STRENGE HYGIËNEVOOR- SCHRIFTEN. DE SCHMERSAL GROEP HEEFT TIENTALLEN JAREN ERVARING IN DE VOEDINGSINDUSTRIE. DAAROM KAN ZIJ HAAR KLANTEN GOEDE ONDERBOUWENDE CONSULTANCY- DIENSTEN, SPECIAAL VOOR DE LEVENSMIDDELENINDUSTRIE ONTWIKKELDE VEILIGHEIDSCOMPONENTEN EN COMPLETE VEILIGHEIDSSYSTEMEN AANBIEDEN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4