Meat&Co nr4-2021 Online

m e a t & c o n r 4 2 0 2 1 46 S p e c i a l : M a c h i n e s e n p r o d u c t i e l i j n e n ‘BEYOND MEAT SPRAK AL DIRECT BIJ DE PLANFASE VOOR DE NIEUWE FABRIEK DE VOORKEUR UIT VOOR SEYDELMANN’ Bij het grote publiek is The New Plant waarschijnlijk minder bekend, maar dat geldt zeker niet voor buurman en moederbedrijf Zandbergen World's Finest Meat. In het naastgelegen pand wordt al bijna vijftig jaar vlees geïmporteerd, verhandeld en verwerkt voor de gehele Europese markt. Sinds 2018 behoren plantaardige vleesproducten ook tot het assortiment. The New Plant is een co-productiefaciliteit van Beyond Meat en Zandbergen, dat de plantaardige vleesproducten van het Amerikaanse merk voor de Europese markt produceert. “Vijf jaar geleden is het eerste contact gelegd en daar is later een samenwerking uit voortgekomen. Al bij de planfase voor de nieuwe fabriek hier in Zoeterwoude werd direct een voorkeur uitgesproken voor Seydelmann, want dat merk werd al gebruikt bij de draaiende processen in de Verenigde Staten. Vervolgens is het contact gelegd met SELO.” EFFICIËNTER, RUSTIGER EN NAUWKEURIGER Sales manager Willy Baalhuis van SELO, al zeventig jaar exclusief importeur van Seydelmann in Nederland, geeft aan dat The New Plant met een aantal gerichte vragen en wensen kwam, waarmee het bedrijf uit Hengelo prima aan de slag kon. “Zij wilden het proces deels automatiseren, zodat er een efficiencyslag gemaakt kon worden qua hoeveelheid personeel, het daarmee meer rust zou creëren op de werkvloer en het natuurlijk de foutkansen flink omlaag zou halen. In de productieruimte staan mengers en cutters van Seydelmann, maar de gehele toevoer van de ingrediënten is door SELO geautomatiseerd”, vertelt Baalhuis. “Alle vloeibare ingrediënten worden gedoseerd en gemengd alvorens ze verder gaan voor verdere verwerking in de fabriek.” Voordeel van een nieuwe fabriek is dat het productieproces volledig naar eigen inzicht ingericht kan worden, zegt Soetens. “Nadeel is echter dat er nog geen draaiend proces was waar we verbeteringen op konden doorvoeren. Zodoende zijn we letterlijk vanaf nul gestart en gaandeweg het productieproces gaan verbeteren. De lijn opereert naar volle tevredenheid, maar de vraag naar de producten van Beyond Meat blijft zo hard groeien, dat we nu al met SELO in gesprek zijn om een tweede (semi-geautomatiseerde) lijn eveneens volledig te automatiseren en het gehele lijnconcept verder te optimaliseren met banden, buffers, schroeven en vacuüm transport , zodat we normwagens kunnen elimineren. En de gehele logistiek automatisch en gecontroleerd kan verlopen in plaats van door handmatig vervoer.” THE NEW PLANT IN ZOETERWOUDE-RIJNDIJK PRODUCEERT SINDS VORIG JAAR IN EEN SPIKSPLINTERNIEUWE FABRIEK VERSCHILLENDE PLANTAARDIGE VLEESALTERNATIEVEN VAN HET AMERIKAANSE MERK BEYOND MEAT. DE PRODUCTIE GEBEURT IN GROTE MATE VOLAUTOMATISCH OM DE FOUTKANSEN TE MINIMALISEREN EN HET FABRIEKSPROCES ZO EFFICIËNT MOGELIJK IN TE RICHTEN. DAARTOE VERTROUWDE THE NEW PLANT OP SELO, DAT ZOWEL DE INGREDIËNTENTOEVOER ALS HET MENGEN EN CUTTEREN VAN DE PRODUCTEN HEEFT GEAUTOMATISEERD. “HET PROCES DAT DOORGAANS IN AMERIKA NOG VOOR EEN GROOT DEEL HANDMATIG WORDT UITGEVOERD, DOEN WIJ HELEMAAL GEAUTOMATISEERD, ZONDER HET RISICO DAT HET PRODUCT ANDERE EIGENSCHAPPEN KRIJGT”, VERTELT OPERATIONS MANAGER RALPH SOETENS VAN THE NEW PLANT. Ralph Soetens (The New Plant) en Willy Baalhuis (SELO).

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4