Meat&co nr4 2022 Online

Me a t &c o n r 4 2 0 2 2 10 Sl i c i n g e n I n d u s t r i ë l e s n i j m a c h i n e s Co-ontwikkeling IB FOOD-MACHINE EN MIVEG ZORGT VOOR EERSTE MACHINE DIE SATÉ AUTOMATISCH RIJGT IB FOOD-MACHINES OP URK IS VERTEGENWOORDIGER VAN EEN VIJFTIENTAL MACHINEMERKENVOOR DE VIS-, VLEES- EN PLUIMVEEVERWERKENDE INDUSTRIE. TWEE VAN DEZE MERKEN ZIJN BORNCUT EN MIVEG, DAT GESPECIALISEERD IS IN DE ONTWIKKELING VAN GEAUTOMATISEERDE MACHINES VOOR HET MAKEN VAN SPIESJES MET VLEES, VIS, KIP, FRUIT, GROENTEN OF VEGANPRODUCTEN. EEN LIJN DIE DANKZIJ EEN SLIMMIGHEID VAN DE ENGINEERS VAN IB FOODMACHINES IS DOORONTWIKKELD TOT DE ALLEREERSTE PRODUCTIELIJN WERELDWIJD VOOR HET ‘RIJGEN’ (DUS NIET PRIKKEN) VAN SATÉSTOKJES. “HET UNIEKE RIJGPROCES ZORGT VOOR EEN AMBACHTELIJKE UITSTRALING, TERWIJL HET HANDWERK JUIST VOLLEDIG WORDT GEAUTOMATISEERD EN DE CAPACITEIT FLINK VERHOOGD KAN WORDEN”, VERTELT SALES DIRECTOR JAN WILLEM VERMEULEN VAN IB FOOD-MACHINES. We spreken Vermeulen enkele dagen nadat verschillende klanten een demonstratie van de satélijn van MIVEG hebben bijgewoond in de vorig jaar geopende showroom van IB Food-Machines aan de rand van Urk. “We kunnen natuurlijk prachtige verhalen vertellen over de mogelijkheden, maar zien doet bewijzen. Zeker voor ons geldt dat veel klanten nog niet altijd weten wat IB Food-Machines voor ze kan doen en hoe we dat dan doen. De laatste paar maanden hebben we veel contacten gelegd met de markt, waarna we voor deze demonstratie heel gericht bedrijven hadden uitgenodigd waarvan we wisten dat ze hun satéproductie graag willen automatiseren”, vervolgt Vermeulen. “Wij hadden de lijn neergezet met de portioneermachines van Borncut ervoor, omdat we mensen inzicht wilden geven in wat we hun ook kunnen bieden voor en na de lijn. Ook voor bedrijven die de saté direct willen inpakken in traytjes, hebben we bijvoorbeeld de verpakkingsmachines van ItalianPack en kunnen we eventueel een robot plaatsen om de trays te beladen.” Zelf noemt Vermeulen het ‘awareness creëren’. “In de visverwerkende industrie is IB Food-Machines een grote speler, maar voor alle industrieën bieden we enkele gerenommeerde merken, zoals Baader en Nock. Daarnaast vertegenwoordigen we verschillende merken die minder bekend zijn, maar die het beste alternatief zijn voor de reeds gevestigde bekende merken - zonder dat je als producent hoeft in te boeten op performance en kwaliteit. Bij ons is goedkoop altijd een goede koop”, verzekert Vermeulen. “Het afgelopen jaar hebben we in de vis- en kipindustrie al vele portioneermachines van Borncut verkocht. We merken nu de eerste spin-off in de vleesindustrie, waar onze naamsbekendheid groeiende is.” GEAUTOMATISEERD ‘RIJGEN’ VAN SATÉ De 7200 ASP en 4080 ASP van MIVEG zijn bedoeld voor het geautomatiseerd produceren van spiesjes, maar dankzij de gezamenlijke ontwikkeling met IB Food-Machines beschikt het Duitse merk nu over een speciale, unieke mal waarmee saté geregen kan worden in plaats van geprikt. “Geen van de beschikbare machines op de markt kan een ambachtelijk (ogend) product realiseren. Dat is ook wat we tijdens de demonstratiedagen terugkregen als feedback van klanten, die soms wat sceptisch waren omdat andere merken uiteindelijk niet konden leveren wat ze vooraf beloofden. Het alternatief is altijd prikken. Of dat nu met de hand of een machines wordt gedaan. Maar wij hebben nu de enige machine op de wereld die kan rijgen! Daarmee kunnen we ook kipsaté van dijenvlees maken. Dat is een gradatie moeilijker dan van kipfilet, omdat er vaak nog wat vetjes en loshangende deeltjes aanzitten. Zeker met de portioneermachine van Borncut krijg je een prachtig geheel, maar toch heel ambachtelijk omdat elk stukje er anders uitziet. En ze zijn altijd precies op gewicht.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4