Meat&co nr4 2022 Online

Me a t &c o n r 4 2 0 2 2 11 “UNIEK IS HET INSLAGPUNT VAN HET STOKJE. DE PUNT GAAT ER ALTIJD RECHT IN. HIERDOOR IS DE SPIES STABIELER, ZITTEN DE BLOKJES ER STEVIGER OP EN ER STEEKT GEEN PUNTJE UIT HET LAATSTE BLOKJE, WAARDOOR EEN VERPAKKING NIET LEK KAN GAAN OF EEN PUNTJE KAN VERBRANDEN” 4080 ASP en 7200 ASP verwijzen naar de capaciteit per uur. “De kleinste machine van de twee kent een cyclus van vier spiesjes en de ander zes. De ombouw is nagenoeg hetzelfde en het rijgproces is exact hetzelfde. Uniek is het inslagpunt van het stokje. Ongeacht of het een sjasliek of saté is, de punt gaat er altijd recht in. Hierdoor is de spies stabieler, zitten de blokjes er steviger op, zitten ze dichter op elkaar en er steekt geen puntje uit het laatste blokje, waardoor een verpakking niet lek kan gaan of een puntje kan verbranden.” VEEL VOORDELEN MET BORNCUT Automatiseren kent meerdere voordelen, stelt Vermeulen. “Geautomatiseerd portioneren gaat altijd sneller dan handmatig, maar tegelijkertijd moet de kwaliteit gewaarborgd blijven. Je kunt echter niet alleen een hogere capaciteit draaien. Alle processen en parameters dienen te kloppen voor een vlot proces. En door de uitvoer te optimaliseren van een Borncut-portioneermachine, is een tussenkomst van mensen om de gesneden strips goed te leggen, ook verleden tijd. Zo gaan de strips van filet en dijenvlees direct door naar de tweede machine om er blokjes van te maken. Borncut snijdt de strips op een manier dat er al rekening gehouden wordt met het eindgewicht van het blokje, dat door de tweede machine wordt gesneden en dat uiteindelijk aan de satéprikker moet”, vervolgt hij. “Naar aanleiding van de demonstraties hebben we de eerste machines van MIVEG al verkocht. Verrassend was dat iedereen zijn eigen procedure heeft tussen het snijden en rijgen in. De één gebruikt droge marinade, de andere natte; de één laat het lang intrekken en de ander juist kort. Tijdens het testen had iedereen zijn eigen producten mee en was geen enkel soort saté een probleem.” Bijkomend voordeel van beide MIVEG-machines is de ‘Cleaning & Place’-module. “Daarmee kun je heel gemakkelijk overschakelen van het ene naar het andere product als er een andere marinade gebruikt moet worden. De harde kunststof mallenset is heel gemakkelijk schoon te maken. De ontwikkelaars bij IB FoodMachines en MIVEG vonden het een mooie uitdaging om een mal te bedenken waarmee zoveel mogelijk typen sateetjes gemaakt kunnen worden, van 40 tot 100 gram, met drie of vijf stukjes vlees eraan en ongeacht het type vlees: kipfilet, kippendijen of varkenssaté. Het enige waarover de klant hoeft na te denken, is de lengte van de spies en of hij een ronde of platte spies wil gebruiken. Er is bewust gekozen voor beukenhouten stokjes, hoogwaardig van kwaliteit, duurzamer dan bamboe en het heeft een veel hoger verbrandingsniveau. Uiteraard kun je alles spiesen op die stokjes: vlees, vis, maar ook gehakt, vegan en groenten.” VOORUITSTREVENDE ROL Tot slot wil Vermeulen vlees- en kipverwerkers in de Benelux attenderen op de voordelen van Borncut. “Deze portioneermachines zijn standalone of als onderdeel van een volledige lijn te plaatsen. De grondleggers van Borncut hebben de allereerste geautomatiseerde portioneermachine 35 jaar geleden ontwikkeld, en sindsdien dit concept verder uitgerold naar andere merken. Die vooruitstrevende rol hebben ze nog steeds. Alle software wordt zelf geschreven, waardoor klanten snel de besturing aangepast kunnen krijgen voor hun eigen receptuur. De Borncut is er in twee varianten, eentje met drie camera’s voor het snijden van grotere vleesdelen en hele zalm plus een kleinere variant, met één camera, voor de verwerking van visfilet en kipproducten. Daarnaast neemt de Borncut relatief weinig ruimte in beslag, waardoor het aantal kilo’s per vierkante meter hoog is en je ‘m ook kwijt kunt bij weinig vloeroppervlakte.” Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-0660 247 www.food-machines.com www.linkedin.com/company/ib-food-machines www.miveg.de Jan Willem Vermeulen (links) en Frans Jan de Vries van IB Food-Machines bij de 7200 ASP van MIVEG

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4