Meat&co nr4 2022 Online

Me a t &c o n r 4 2 0 2 2 18 Re p o r t a g e ELPRESS PAKT DOOR EN BEWIJST DAT HYGIËNE EN REINIGING ZICH PRIMA LATEN AUTOMATISEREN EN OBJECTIVEREN TIJDENS IFFA 2022 IN FRANKFURT PRESENTEERDE ELPRESS EEN DRIETAL INNOVATIES WAARMEE DE HYGIËNE EN REINIGING IN EEN VOEDSELVERWERKENDE PRODUCTIEFACILITEIT OBJECTIEF MEETBAAR EN GEAUTOMATISEERD KUNNEN WORDEN: HYGIENIC PRINT, LOGGING OP SATELLIET EN EEN GEAUTOMATISEERDE KRATCONTROLE. “HET ZORGT ERVOOR DAT JE ALS OPERATOR OF DIRECTIE MEER BETROUWBARE VOORSPELLINGEN KUNT DOEN. HET IS ECHT EEN KWESTIE VAN METEN IS WETEN. DE FOUTMARGES GAAN OMLAAG, TERWIJL ALLE DATA VERWERKT KUNNEN WORDEN IN HET MANAGEMENT- OF KWALITEITSSYSTEEM. DE EERSTE PILOTS ZIJN AFGEROND EN ONZE KLANTEN ZIJN ERG ENTHOUSIAST’, ZEGT ROEL DE VALK, DIE BIJ ELPRESS VERANTWOORDELIJK IS VOOR INNOVATIE EN ONTWIKKELING. Eén van de nieuwe innovaties bij Elpress is de Hygienic Print, die alle informatie van een hygiënesluis monitort en draadloos meetbaar en aanpasbaar maakt, zoals het aantal bewegingen van de tourniquet, gebruik van de pomp, aantal mensen dat de hygiënesluis doorloopt et cetera. “Ook het aantal draaiuren of bijvoorbeeld dat het desinfectiemiddel op is, zijn zaken die meetbaar gemaakt worden. Zowel de klant als de dealer kan op afstand inloggen en contact maken met de Hygienic Print en deze informatie lezen”, legt De Valk uit. “Bovendien is het nu heel gemakkelijk om veranderingen door te voeren, terwijl je daarvoor vroeger met een schroevendraaier de E-box open moest schroeven en alles handmatig moest bijstellen. Deze innovatie is echt een meerwaarde voor de technische dienst en operators, die al deze informatie ook kunnen verwerken in hun management- of kwaliteitssysteem. Cruciaal voor als je een audit krijgt.” LOGGING OP SATELLIET Een andere (beurs)innovatie is het zogeheten ‘Logging op Satelliet’-systeem van Elpress, waarmee precies kan worden bijgehouden hoeveel schuimmiddel, water en desinfectiemiddel worden gebruikt per ruimte. In elke ruimte waar zich haspels en spuitpistolen bevinden, kan door operators of directie ingelogd worden op een zogeheten ‘satelliet’ (die veelal in het plafond verwerkt wordt) en die vervolgens uitgelezen wordt. “De meeste reiniging vindt na de productie plaats, dus er is niet altijd zicht op hoe die wordt uitgevoerd. Schuim kun je nog zien, maar desinfectie laat geen sporen achter. De satelliet meet de flow en temperatuur. Je kunt dagelijks zien hoeveel water, schuim en desinfectiemiddel gebruikt worden en hoelang iemand bezig is met de reiniging van een ruimte.” “Op deze manier kun je iedere ochtend of dag een digitale inspectie van de reiniging uitvoeren en ook op basis van objectieve data het gesprek aangaan met je schoonmaakdienst of het externe schoonmaakbedrijf. Wordt er bijvoorbeeld teveel water gebruikt? Waterverbruik is tegenwoordig een belangrijk item als we het hebben over duurzaamheid. Daar kun je dan op ingrijpen. Bovendien kun je per ruimte en zelfs per medewerker (aan de hand van een ID) zien hoeveel water en schoonmaakmiddel worden verbruikt. De klant betaalt het water ‘Met ons nieuwe systeem kan met een snelheid van 1.500 kratten per uur visueel worden gecontroleerd of de kratten schoon en/of volledig intact zijn’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4