Meat&co nr4 2022 Online

Me a t &c o n r 4 2 0 2 2 3 Co l o f o n e n De Vi s i e Wanneer het woord ‘vleesschaamte’ in schwung kwam, weet ik niet precies. Duidelijk is dat de term steeds vaker gebruikt wordt om mensen een schuldgevoel aan te praten als zij dagelijks of meermaals per week genieten van een lekker stuk (gezond) vlees op hun bord. Een vlugge zoektocht op Delpher.nl – waar alle Nederlandse kranten en tijdschriften vanaf eind zeventiende eeuw tot 1997 digitaal zijn terug te lezen – leert in ieder geval dat vóór de eeuwwisseling deze term NUL keer werd gebruikt in welk (wetenschappelijk) artikel dan ook. ‘Vleesschaamte’ is dus echt een benaming van de 21ste eeuw. Uw hoofdredacteur gaat zeker met zijn tijd mee, maar ik word vooralsnog niet overmand door schuldgevoel elke keer als ik mijn gezin een stuk vlees voorschotel of met vrienden de barbecue opstook. Maar het kan altijd erger, blijkt. In één van de artikelen over de stikstofdiscussie en inkrimping van de veestapel, zag ik de term ‘exportschaamte’ voorbij komen in relatie met de boerenstand en vleesverwerkende industrie. Ineens is export iets waar Nederlanders zich voor moeten schamen. Een land dat zonder internationale handel nooit een functionerende economie had gehad en dat export heeft verheven tot een kunst waar zelfs in China en de VS met jaloezie naar gekeken wordt. Dankzij innovatie, de meest diervriendelijke manier van fokken, een zeer duurzame manier van produceren plus een 100% verwaarding, kent Nederland een groot overschot aan vlees, zuivel- en restproducten, die hun weg vinden naar alle delen van de wereld. Hiermee draagt de Nederlandse vleessector jaarlijks direct negen miljard bij aan de economie, nog los van de 1,2 miljard euro aan omzet vanwege de uitzonderlijke kennis, verkoop van machines en productielijnen van Nederlandse makelij, die jaarlijks wereldwijd worden verkocht. Je moeten schamen voor het draaiende houden van de economie en bijdragen aan de wereldwijde voedselvoorziening: dat kan alleen in ons land! NEDERLAND VLEESLAND Met een explosieve groei van de wereldbevolking tussen nu en 2050 en dreigende voedseltekorten door oorlog en mislukte oogsten, kunnen Aziaten, (Zuid-)Amerikanen en zelfs de WHO zich er niets bij voorstellen dat wij als één van de grootste voedsel- en vleesproducenten op deze aardbol onze bijdrage willen ‘inkrimpen’. Extra bijzonder in dat kader is dat de mensen die vinden dat de vluchtelingencrisis in ons land snel aangepakt moe(s)t worden, voor 90 procent uit dezelfde mensen bestaat die vinden dat de veestapel gerust gehalveerd kan worden. Boeren als onderdeel van de problemen die leiden tot klimaatverandering, niet als onderdeel van de oplossing om hongersnood te voorkomen. Hypocrisie komt tegenwoordig in vele gedaanten. Ik ben blij dat de verschillende organisaties uit de vleesketen zich doordrongen zijn dat krantenlezers en tv-kijkers te weinig ‘de andere kant van het verhaal’ kunnen lezen of zien, en daarom nu Nederland Vleesland hebben gelanceerd om ‘gezamenlijk en proactief met feiten het eerlijke verhaal over vleesproductie en het eten van vlees te communiceren’ (zie www.meat-co.nl voor het verhaal over deze lancering). Veel leesplezier! De Visie “UW HOOFDREDACTEUR GAAT ZEKER MET ZIJN TIJD MEE, MAAR IK WORD VOORALSNOG NIET OVERMAND DOOR SCHULDGEVOEL ELKE KEER ALS IK MIJN GEZIN EEN STUK VLEES VOORSCHOTEL” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Sep t embe r 202 2 | 1 7 e j aa r gang no . 4 Special SLICING EN INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY: FOODLINE SYSTEM EN SYSMATEC THEMIS MAAKT HERGEBRUIK SLACHT- OF AFVALWATER EN PRODUCTIEAFVAL MOGELIJK

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4