Meat&co nr4 2022 Online

Me a t &c o n r 4 2 0 2 2 42 Co l u m n Onze strijder voor het behoud van de Franse keuken is onthutst. Tien jaar later, in Yes, Minister, een twijfelende Jim Hacker, die een kerstkaart moet versturen aan de Franse voorzitter van een EU-commissie die de voedselstandaarden bestiert. Deze commissie vindt de Engelse ontbijtworst, een met vette smurrie gevulde darm, die vanwege het lage vleesgehalte geen worst kan zijn. Dan de jaren ‘90, gezond eten wordt vanuit de overheid gepromoot: vaker vis, minder vlees of haal inspiratie uit Mediterrane landen. Rode bietencarpaccio en sushi doen hun intrede. TV-koks zoals Jamie Oliver leren ons simpel en gezonder koken; kokkerellen is overal te zien. Een persiflage van Van Kooten en De Bie heeft als 'punchline': De Bie wil zuurkool met een kuiltje voor de jus en rookworst! De trends van die tijd: het broodje kroket wordt heruitgevonden, het broodje kebab komt eraan en een zuivelaar verkoopt vlot de oubolligste toetjes. In de jaren ’90 is er: meer smurrie tussen broodjes en zuivelsmurrie toe. In de 21e eeuw ploeteren we voort met gezonde intenties, maar ook binnen een halfuurtje het avondeten koken. Het moleculair koken is hot, geen saus, maar schuim: belletjessmurrie?. Een koffieketen serveert koffie met romig melkschuim en karamel. Cupcakes worden herontdekt, sushi wordt mainstream. Chips worden opgepimpt met meer smaken en de verkoop stijgt. Eten in de jaren ‘00: zoete, hartige, zuivel- en wok-smurries, met chips en tosti’s. Gevat in een satire waar een wereldberoemde oud-voetballer ons helpt met het koken van ‘gezonde’ gerechten. Na de eerste tien jaar van de nieuwe eeuw, komt plantbased overwaaien uit de VS en ditmaal: To stay! De plantbased hype slaat toe met vegan burgers, hotdogs en sloppy Joe’s. Als plantbased de kantines bereikt, zien we de Southpark-aflevering: ‘Laat ze maar smurrie eten’ (Let them eat goo). Na fikse ruzies tussen Eric Cartman, aanhanger van het vleesmenu, en zijn vegan klasgenootjes, verschijnt de Smurrieman. Hij betoogt over z’n fabriek die plantenoogst omtovert in smurrie waar hij taco’s, burgers, hotdogs, enzovoort van maakt. Cartman bezoekt deze wonderfabriek, waarin plantaardige smurrie wordt bewerkt, gekruid en gezout, waarna de kantinemaaltijden in een etensbakje belanden. Hij vertelt op school dat zijn geliefde overprocessed food – wat nu uit Smurrieman’s fabrieken komt – niet van elkaar verschillen en roept: “Geef mij mijn dagelijkse portie smurrie!” Geef ons, onze dagelijkse portie smurrie! ALS VOEDSELTECHNOLOOG MIJMER IK WELEENS OVER DE TIJDSGEEST, MET COMEDY EN SATIRE ALS NAVIGATIEHULPEN. IN DE CULTFILM ‘L’AIL OU LA CUISSE’ (1976), MET LOUIS DE FUNES IN DE HOOFDROL, HEERST EEN FELLE STRIJD TUSSEN DE KLASSIEKE KEUKEN EN FABRIEKSVOEDSEL. EEN BRILJANTE SCENE IS DE ONGEVRAAGDE VISITE VAN DE HOOFDROLSPELER IN DE LEVENSMIDDELENFABRIEKEN VAN TRICATEL. HIER WORDT UIT SMURRIE VAN ALLES GEFABRICEERD: VIS, GEBRADEN KIP EN KANTINEMAALTIJDEN. Clyde Don Meattech Kijk voor meer informatie over Meattech Technologisch Platform op www.meattech.nl MEATTECH IS IN 2003 OPGERICHT DOOR GERARD SMELT, PHILIP SCHIPPERS EN PAUL GRIMBERG. SAMEN ZAGEN ZIJ EEN BEHOEFTE, BIJ MET NAME TECHNOLOGEN, VOOR EEN PLATFORM OP HET GEBIED VAN FOODTECHNOLOGIE EN NETWERKEN. MEATTECH HEEFT ALS DOEL OM ZOVEEL MOGELIJK DE TECHNOLOGISCHE EN INNOVATIEVE INHOUD OP TE ZOEKEN EN DEZE KENNIS TE VERSPREIDEN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4