Meat&Co nr 4 2023 online

MEAT&CO NR 4 2023 32 BRANCHENIEUWS Het Duitse merk UVpro heeft een nieuw armatuur ontworpen, speciaal voor tanks in de voedingsmiddelenindustrie. Deze kan met verschillende RVS flenzen eenvoudig op bestaande tanks gemonteerd worden. Controlemodule Het systeem is compleet met controlemodule en een stevige RVS bescherming voor de UVC lamp. De controlemodule bewaakt het desinfectieproces en met een potentiaal vrij contact kunnen eventuele storingen worden gemeld. Martijn van Klink van Bioclimatic legt uit: “Dit armatuur is met recht plug&play UVC-LICHT IN OPSLAGTANKS VOOR BETERE HYGIËNE In de voedingsmiddelen- en vleesverwerkende industrie ontstaan soms problemen met microbiologie in opslagtanks. De lege ruimte bovenin een tank met vloeistof (‘head space’) kan ongewenste bacteriën of schimmels bevatten. Vloeistoffen zoals water of siroop kunnen besmet raken vanuit deze lucht. Met behulp van UVC-licht biedt Bioclimatic uit Nieuw-Vennep een oplossing om zowel de lucht in de vrije ruimte als de wanden van de tank bacteriologisch schoon te houden. te noemen voor veel tanks. De klant kan kiezen voor één of twee lampen in verschillende lengtes. En een geruststelling: voedselveilige splinterbescherming (HACCP) om de UVC-lamp is standaard.” Meer informatie: Bioclimatic B.V. Tel. +31 (0)252-62 69 62 | info@bioclimatic.nl www.bioclimatic.nl EIWITSEMINAR: DE CONSUMENT EN ZIJN EIWITTRANSITIE Tijdens het zevende Eiwitseminar van Meattech Technologisch Platform op donderdag 16 november in Apeldoorn worden deelnemers meegenomen in een gezamenlijke zoektocht naar de wensen van de consument. Hoe wordt deze meegenomen in de (eiwit)transitie? Het Eiwitseminar is bij uitstek de bijeenkomst om dit thema verder uit te diepen. Dit alles onder leiding van dagvoorzitter Clyde Don. Alweer twintig 20 jaar volgt Meattech de ontwikkelingen op eiwit- en vleesgebied op de voet (zie pagina 7). In deze twee decennia hebben we al veel voorbij zien komen op het gebied van verduurzaming van de eiwit- en vleessector. “Vleesvervangers zouden een glanzende toekomst tegemoet gaan en wij dachten dat over 20 jaar (sinds 2003), pakweg 40% van het vlees op ons bord wel vervangen zou zijn door plantbased producten. Even leek het daar ook op. Dit jaar tekent zich echter een kentering af: de voorspelde vervangingsgraad is pakweg 5%. Dat is bij lange na geen 40%. Met daarbij berichten dat consumenten juist minder plantbased kopen.” Vragen beantwoorden? Dat werpt de vragen op: Hoe is dit zo gekomen? Welke signalen hebben wij als levensmiddelentechnologen gemist? Wat zijn de factoren waardoor de vleesmindering achterblijft op verwachting? Welke afslag moeten we nemen om plantbased weer op de juiste weg te krijgen? “In het seminar gaan we proberen deze vragen te beantwoorden.” Gedragspsycholoog Marleen Onwezen (WUR) gaat dieper in op het gedrag van de eiwitconsument. Vervolgens is het woord aan de ervaren ingrediënt- en productontwikkelaar Petra Brands (Consultant), om daarna het thema sensoriek en vleesvervangers te behandelen met lector Marieke Nijmeijer (Hogeschool INHolland). Tot slot zal dagvoorzitter Clyde Don (FoodPhysica) samen met de aanwezigen achterhalen waar lering uit gehaald kan worden. Het Eiwitseminar is donderdag 16 november van 14.00 tot 19.00 uur in Apeldoorn. Deelname kost 138,00 euro (voor Meattech-leden gratis). Meer informatie en inschrijving via info@meattech.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4