Meat&co nr5 online

m e a t & c o n r 5 2 0 1 8 45 vangen elke dag de mest op en door middel van vergisting wordt die omgezet in energie waarmee we de stallen kunnen verwarmen. Hierdoor hebben wij een energieneutrale boerderij. Over duurzaamheid en klimaatdoelen gesproken.”Energie wordt opgewekt uit biogas dat afkomstig is uit de dagverse mest. “We maken gebruik van een monovergister. Daarna wordt de dunne en dikke mest gescheiden. De dunne mest is rijk aan stikstof en bevat weinig fosfaat. Met een rietveld kunnen we de dunne mest zuiveren. Dit gaan we komend jaar aanleggen. De rietplanten nemen de schadelijke stoffen uit het mestwater op. Hierdoor wordt mest uiteindelijk omgezet in schoon water dat de natuur kan gebruiken of dat geloosd kan worden in de sloten. Het riet wordt weer gebruikt om het vergistingsproces te versnellen. Ook hier komt de kringloop weer terug. Het oppervlaktewater en dus de bodemkwaliteit blijven goed van kwaliteit. Dit is dus positief voor vissen en dieren die er leven. Alles wat wij aan de natuur toevoegen, heeft daarom de juiste verhouding.” Dit komt ook terug bij de verwerking van de dikke mest. “Dikke mest is rijk aan fosfaat en koolstof en daardoor een belangrijke voedingsstof voor de bodem. Er wordt op sommige plekken al 120 euro per ton fosfaatkorrels (gedroogde mestkorrels) betaald. Wij rijden de droge meststof deels uit over de akkers, maar het grootste gedeelte wordt geëxporteerd naar Frankrijk waar het ook wordt gebruikt voor de gewassen.” Deze meststof is geurloos, zo bewijst Verhoeven ter plekke. Hij pakt een klomp van de emulsie in zijn hand en brengt het naar zijn neus. “Ruik maar”, zegt hij. “Het ruikt gewoon naar bosgrond.” De gewassen, die bij De Hoeve groeien dankzij deze zelfgeproduceerde kunstmestvervanger, worden weer geproduceerd tot varkensvoer. “Dat weer wordt gegeten door de varkens in onze stallen.” Daarmee is de cirkel, en dus de kringloop, rond. PILOTPROJECT De ‘Stal van de Toekomst’ is nog een pilotproject, maar sluit volledig aan op de visie van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een volledige kringlooplandbouw in Nederland in 2030. Eerder kon het innovatieproject al rekenen op subsidie van de provincie Noord-Brabant, mede met het oog op de uitstoot van ammoniak en methaan. “Op dit moment worden nog drie locaties in Brabant aangepast, zodat we in de toekomst de beschikking hebben over betrouwbare en onafhankelijk gemeten data die moeten bijdragen aan nieuw beleid, maar die ook inzichtelijk maken voor bestaande varkenshouderijen dat overstappen op een gesloten kringloop financieel interessant kan zijn en een goed alternatief is voor luchtwassers. Die data moeten in 2019 beschikbaar zijn, zodat ook de Brabantse boeren nog tijdig kunnen overstappen”, vertelt hij. Verhoeven houdt bij De Hoeve in Valkenswaard circa 250 zeugen en ruim tweeduizend vleesvarkens. Een gesloten kringloop betekent eveneens dat het hele fokproces ‘intern’ plaatsvindt. “De KI komt hier met de post binnen. Alle varkens worden hier geboren en vertrekken pas als ze slachtrijp zijn weer met de vrachtwagen. Daarnaast maken wij gebruik van een elektronisch volgsysteem het individuele dier te kunnen monitoren en te analyseren.” Verhoeven gelooft logischerwijs in de ‘Stal van de Toekomst’. “Het heeft al een boel reuring gegeven en ik krijg regelmatig vragen vanuit de sector of het ook iets voor hen zou kunnen zijn. Daarom zijn die ‘Big Data’ zo belangrijk. Dan kunnen we economische getallen overleggen.” De ondernemer uit Valkenswaard geeft tot slot aan dat een gesloten kringloop past bij zijn persoonlijke visie op de varkenshouderij. “Uiteindelijk wil je gezonde dieren bij de slachterij. Anders gaan we het als keten verliezen. Schaalvergroting als economisch model werkt niet meer in Nederland. Dus moeten we als sector in de diepte investeren. Dat doen we door een gesloten kringloop te realiseren.” Meer informatie: De Hoeve BV, Tel. +31 (0)40-3030310 , www.dehoevebv.nl of www.stalvandetoekomst.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4