Meat&Co nr5 online editie

m e a t & c o n r 5 2 0 1 9 23 HYGIËNISCH WASH-DOWNONTWERP De SICK-sensoren voor hygiënetoepassingen onderscheiden zich niet alleen door hun roestvaststalen behuizing, maar ook door talloze andere eigenschappen die een optimale waterdichtheid, chemische en thermische bestendigheid garanderen. Het hygiënische ontwerp van de sensoren is het resultaat van SICK’s uitgebreide kennis van de vleesindustrie. Zo heeft SICK speciaal voor een grote verwerker van kippenvlees sensoren ontwikkeld die in de spatwaterzone worden blootgesteld aan reinigingsmiddelen en hogedrukreiniging. “Alles moet uiteraard waterdicht zijn, maar de sensoren moeten ook bestand zijn tegen de uitwerking van reinigingsmiddelen, die soms best agressief kunnen zijn”, vertelt sales engineer Hans van der Zande. “Maar speciaal voor de vleesindustrie hebben we ook barcodescanners, die onder moeilijke en veeleisende omstandigheden barcodes kunnen lezen. De robuuste, roestvaststalen IP69K-behuizing is zeer geschikt voor continu gebruik en intensieve reinigingscycli. Omdat het glas achter een acrylglasvenster zit, bestaat er geen risico op glasbreuk, waardoor kostbare HACCP-procedures, om mogelijke verontreinigen te voorkomen, overbodig zijn.” HYGIËNISCHE ZONES SICK ontwerpt en maakt de hygiënische sensoren zo dat ze direct in contact kunnen komen met voedingsmiddelen en daardoor geschikt voor gebruik in de hygiënische zone van een machine. Machines en systemen die rekening houden met de hygiëne, bevatten niet of nauwelijks oppervlakken waar productresten zich kunnen ophopen. Hoe minder productresten zich ophopen, hoe minder reiniging er nodig is en (dus) hoe meer bespaard kan worden op reinigingsmiddelen, water en energie. Kortere reinigingstijden zorgen bovendien voor een grotere beschikbaarheid van een productielijn of machine, waardoor ook de productiviteit dus hoog blijft. “Dit is een groot voordeel wanneer er met verschillende soorten producten wordt gewerkt, zoals in de vleesindustrie”, stelt Van der Zande. SICK voorziet in oplossingen voor een flexibele automatisering, kwaliteitscontrole, identificatie en hygiënische veiligheidsoplossingen. “We merken dat binnen de voedingsmiddelenindustrie de vraag naar sensoren voor detectie, traceerbaarheid, beeldbewerking en kwaliteitscontroles groeiende is”, vervolgt Van Binsbergen. “De vraag loopt zeer uiteen. Denk aan kwaliteitscontrole in het droge gedeelte van de productie. Zit er ook daadwerkelijk iets in de verpakking en komt de barcode overeen met het product dat in de verpakking zit? Maar ook in het natte gedeelte van het productieproces, zoals 3D-beeldverwerking, waarmee aan de hand van de juiste vorm- en volumemetingen het snijproces van het vlees geoptimaliseerd kan worden.” FLEXIBELE AUTOMATISERING De oplossingen voor een flexibele automatisering die SICK biedt, lopen zeer uiteen. Zo levert SICK ronde fotocellen voor een precieze positionering van de laadwagen. De WTB4S- 3H-reflectiefotocel met PinPoint-technologie wordt veel toegepast voor voedingsmiddelen, zoals voor plakjes salami, die op de transportband correct achter elkaar moeten worden gepositioneerd. Voor een juiste procesbesturing is het van belang dat de snelheid van de transportband naar een snij- of vulmachine synchroon loopt met de snelheid van de machine erna. De DFS60 Inox van SICK meet continu wat de werkelijke snelheid is, om het achterliggende proces betrouwbaar te besturen. Om het CIP-proces in bakkerijen en slachthuizen te waarborgen, is er de ultrasone flowmeter DOSIC, die geleidende en niet-geleidende vloeistoffen tot een mediumtemperatuur van 143 graden Celsius betrouwbaar kan meten. Drukmarkeringenwordeningeautomatiseerdeproductieprocessen gebruikt om het verpakkingsmateriaal juist te positioneren. De KTM-contrastsensor zorgt voor een betrouwbare detectie van deze markeringen en draagt zo bij aan een precieze aansturing van de machinefuncties, bijvoorbeeld bij folieverzegeling. KWALITEITSCONTROLE De 3D-visionsensor IVC-3D is een mooi voorbeeld van hoe SICK de kwaliteit gedurende het snijproces controleert. Doordat het snijproces wordt bewaakt, wordt elk stuk vlees precies opgeleverd volgens de vooraf ingestelde paramaters. De hoeveelheid snijafval (en dus kosten) wordt hiermee aanzienlijk beperkt. En dankzij de roestvaststalen behuizing is de IVC-3D ideaal voor de hygiënische eisen van de voedingsindustrie. “Want de sensor is zeer goed bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen”, verzekert Van der Zande. Andere oplossingen voor kwaliteitscontrole zijn temperatuursensoren die worden ingezet om de reinigingstemperatuur aan te kunnen passen, de OD Mini- displacementsensor voor de nauwkeurige detectie van onjuist geperste verpakkingen en niveausensoren voor het bewaken van het niveau in CIP-voorraadtanks. Meer informatie: SICK Nederland, tel. +31 (0)30 204 40 00 | info@sick.nl | www.sick.nl GEEN KANS OP ZIEKTEVERWEKKERS SICK heeft speciale bevestigingssystemen, connectoren, kabels en reflectoren ontwikkeld voor toepassingen in de vlees en overige voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Deze hebben een Ecolab-certificering, voldoen aan isolatieklasse IP69K en zijn gegarandeerd bestand tegen de geteste reiniging- en desinfecteringsmiddelen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4