Meat&Co nr5-2020 Online

m e a t & c o n r 5 2 0 2 0 14 X X X c n r R o u n d T a b l e 2 0 2 0 AL VIJFTIEN JAAR IS DE ROUND TABLE VAN DE BELGIAN MEAT OFFICE EEN PRETTIGE TRADITIE BINNEN DE INTERNATIONALE VLEESINDUSTRIE. DIT NORMALITER TWEEDAAGSE SEMINAR IS BEDOELD OM DE VAKPERS UIT BINNEN- EN BUITENLAND BIJ TE PRATEN OVER DE ONTWIKKELINGEN BINNEN DE BELGISCHE VLEESSECTOR. DOOR ALLE CORONAPERIKELEN VOND DE VIJFTIENDE EDITIE ONLANGS VOLLEDIG DIGITAAL PLAATS, MAAR HET PROGRAMMA WAS MINSTENS ZO INTERESSANT, MET SLEUTELSPELERS EN GASTSPREKERS UIT DE INDUSTRIE DIE DE GEVOLGEN VAN DE CORONACRISIS VOOR NU EN DE TOEKOMST PROBEERDEN TE DUIDEN. “EEN JAAR GELEDEN HADDEN WE NIET KUNNEN VOORSPELLEN WAAR WE IN 2020 MEE TE MAKEN ZOUDEN KRIJGEN. MAAR WE DEALEN ERMEE EN HANDELEN ERNAAR. ZOALS WE ALS SECTOR ALTIJD DOEN BIJ EEN CRISIS”, ALDUS MANAGER JORIS COENEN VAN DE BELGIAN MEAT OFFICE. Meat director Rupert Claxton van het Franse consultancybureau Gira Consultancy & Research ging dieper in op de impact die Covid-19 heeft op de manier van produceren en exporteren en de vraagstukken waar iedere vleesverwerker wereldwijd sinds de uitbraak van de crisis mee te maken heeft. “Op het moment dat de coronacrisis uitbrak, had Azië al te maken met een groot tekort aan varkensvlees vanwege de Afrikaanse Varkenspest (AVP). Vanwege de hoge vraag in China zijn ook de varkensprijzen in Brazilië, Amerika en de Europese Unie gaan stijgen. Juist omdat ook tijdens de crisis de prijzen ongekend hoog zijn gebleven in China, heeft dat ook invloed gehad op het prijsniveau in de EU.” ONZEKERE TIJDEN Qua productie heeft de Europese vleesverwerkende industrie volgens Claxton een compliment verdiend vanwege haar vermogen om zich snel aan te passen aan het gedrag van de consument. Dat zal volgens de Brit ook hard nodig zijn in 2021. “De keten paste helemaal op het begin van de crisis de productie aan op de paniekaankopen van consumenten, die hun diepvries vol wilden hebben. Gelukkig ging de consument zich alweer snel gewoon gedragen. De recessie zal er echter wel voor gaan zorgen dat mensen minder geld kunnen gaan uitgeven. Dat vertaalt zich in veranderend aankoopgedrag, dus van rund naar kip en van biefstuk naar gehakt. En mogelijk zelfs van vlees naar eieren. Natuurlijk zijn er wel verschillen wereldwijd, want de situatie in Amerika is niet vergelijkbaar met de EU, waar slachthuizen vrijwel overal hebben kunnen doordraaien terwijl in de VS door personeelstekorten (als gevolg van Covid-19) veel slachterijen gesloten werden en soms nog steeds dicht zijn. De markt voor foodservice (daling 14 procent ten opzichte van 2019) zal zich ook in 2021 niet helemaal gaan herstellen. De verwachting is echter wel dat het herstel bij vlees hoger is dan bij zuivelproducten. Het volume van 2019 zal echter voorlopig niet gehaald worden. In de EU is het volume vlees in 2020 met ongeveer acht procent afgenomen”, weet Claxton, die voorspelt dat in 2021 de vraag naar ‘premium cuts’ flink zal dalen. “Onzekerheid over je baan, een lager salaris of ontslag zal boven de markt blijven hangen. Dan ga je toch minder snel kalfs- of lamsvlees, een steak of parmaham kopen. De impact op zulke producten wordt groot!” Ook de export wacht volgens Claxton onzekere tijden. “De sluiting van slachthuizen in geheel Europa zal voor onzekerheid blijven zorgen, temeer omdat positieve gevallen invloed hebben op de import vanuit China, dat slachthuizen op de zwarte lijst zet zodra personeel positief testen op corona (zoals de Chinese autoriteiten deden bij de Nederlandse bedrijven Vion, Van Rooi en Westfort). De vraag naar vlees kent inmiddels weer een stijgende lijn, maar in 2021 zal die vraag niet exceptioneel stijgen. Zeker niet in Europa”, vervolgt Claxton. Zo schetst hij een afname in productie van varkens (-5%), pluimvee (-7,5%) en rundvlees (-6%). “Dat herstelt zich deels, maar omdat in Europa de vraag lager wordt, zullen vleesverwerkers op zoek moeten naar nieuwe exportmarkten. Onzekere factoren zijn de toegang tot de Chinese markt, Brexit, de impact van Covid-19 en de varkenspest in Oost-Europa. Het zou een groot probleem zijn als Duitsland ook op die lijst komt staan.” Hoe problematisch zoiets is, weten ze in België al. “Landen zijn niet gewend om twee zwarte zwanen (AVP én corona, red.) in één keer te hebben”, zegt Claxton met gevoel voor symboliek. “Een dubbele crisis zou leiden ‘COVID-19? WE DEALEN ERMEE EN HANDELEN ERNAAR, ZOALS WE ALS VLEESSECTOR BIJ ELKE CRISIS DOEN’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4