Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o n r 5 2 0 2 1 11 een eigen ketenconcept opgezet: Varken op z’n Best. Alle boeren staan bij ons onder contract.” “Beter Leven is echt een megaontwikkeling. Dat hebben ze echt nergens in de wereld, zeker niet op deze manier”, onderstreept hij. “Natuurlijk hebben Ngo’s daar sturing aan gegeven, maar het is toch vooral de retail geweest die er echt werk van gemaakt heeft. Als ketenregisseur kunnen wij gelukkig de keten sturen. Bedrijven die vlees willen afnemen met een lage footprint of zonder antibiotica, kunnen een beroep op ons doen, omdat wij acteren en sturen. Doel van de manier waarop wij met onze varkens omgaan, is het kwalitatief beter, transparanter en duurzamer maken van ons vlees. Wij zijn nu zover dat we de CO2-footprint per kilogram varkensvlees kunnen halveren. Maar om die beweging tot stand te brengen, hebben we wel de retailers en afnemers nodig om de meerkosten te kunnen dragen. Gelukkig zien we steeds meer beweging en bereidheid komen bij onze afnemers.” Van Loon wordt boos van incidenten zoals bij een slachthuis in Epe, dat eind juni in het nieuws kwam. “Dat zijn voorvallen waar wij ons van distantiëren, maar als sector hebben we er wel last van. De consument pikt het niet. Wij hebben een aantal slachthuizen dat onder onze licentie slacht. Deze slachterijen auditen wij met onze eigen mensen. Als wij tijdens een audit zien dat het dierenwelzijn of de kwaliteit in het gedrang is, moet het slachthuis met een plan van aanpak komen om de situatie te verbeteren. In het ergste geval stoppen we met een leverancier. Het blijft mensenwerk, dus er kunnen fouten gemaakt worden. Maar die moeten dan wel aangepakt en opgelost worden. Dat zit in ons DNA. ‘Iedere dag beter’, is niet voor niets één van onze kernwaarden.” FAMILIEBEDRIJF De overname van ProMessa en het opstarten van No Meat Today Company zijn getuigenissen van de recente groei die het familiebedrijf heeft doorgemaakt. “Ons pa (Jos van Loon) heeft het bedrijf in 1971 als horecaslager gestart. In de laatste twintig jaar zijn we hard gegroeid, maar we zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om uit te breiden. Dat wil niet zeggen dat we willen niet groeien voor de groei. We nemen alleen bedrijven over als we daarmee waarde kunnen toevoegen aan de Van Loon Group. Onze missie blijft: zorgen dat onze klanten succesvol kunnen zijn. Dat kan op allerlei gebieden, zoals logistiek, conceptmatig, kwaliteit of verpakkingen. Wij geloven in onze eigen kracht”, vertelt Van Loon, die in 1993 in de zaak ging werken. Vijf jaar eerder stapte zijn broer Erik al in. “Ik zou het bijzonder leuk vinden als uiteindelijk ook de derde generatie Van Loon hier komt werken, maar zij hebben nu allemaal een leeftijd van rond de 17/18 jaar, dus dat is allemaal nog wat vroeg. Ze beginnen voorzichtig warm te lopen”, lacht hij. Van Loon Group hoopt in november het 50-jarig jubileum (groots) te kunnen vieren. “Want vijftig jaar is een mooie mijlpaal”, stelt hij. “Alles bij elkaar werken zo’n 2.500 mensen voor de groep. Dat is een enorme club mensen, maar door de mensen met elkaar te laten kennismaken, ervaringen en expertise uit te wisselen en mensen van elkaar te laten leren, krijg je wat kruisbestuiving en daarmee ook een stukje DNA-kruisbestuiving. De herkenbaarheid van ons bedrijf moet overeind blijven. We hebben hier veel oudgedienden rondlopen, die vaak al langere tijd belangrijke functies binnen ons bedrijf bekleden. Zij bewaken onze familiewaarden en zorgen ervoor dat die kernwaarden tussen de oren van onze mensen komen. Wij zijn een fantastisch bedrijf! Dat is gewoon zo. Maar dat komt wel door de mensen die er werken en die ons DNA elke dag uitdragen. Daar ben ik enorm trots op.” Meer informatie: Van Loon Group Tel. +31 (0)499 37 88 31 | www.vanloongroup.com “WIJ ZIJN EEN FANTASTISCH BEDRIJF! DAT IS GEWOON ZO. MAAR DAT KOMT WEL DOOR DE MENSEN DIE ER WERKEN EN DIE ONS DNA ELKE DAG UITDRAGEN. DAAR BEN IK ENORM TROTS OP”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4