Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o N R 5 2 0 2 1 13 moeten worden en dat de vraag naar voedsel dus met 50% zal toenemen de komende dertig jaar. Dat dit een spanningsveld oplevert met het inkrimpen van de Europese veestapel en het onteigenen van agrariërs die er -wetenschappelijk bewezen- in slagen het allerhoogste rendement per vierkante meter landbouwgrond te bereiken, is volgens de Vlaamse politicus ‘evident’. “Er zullen hogere opbrengsten fruit en groenten gevraagd worden, maar de roep om vlees en zuivel zal wereldwijd tot 2050 zeker niet afnemen. Landbouw wordt steeds belangrijker. Het neemt nu al een cruciale positie in de samenleving in. In Europa zal de focus nog meer op circulaire economie en lokale productie worden gelegd. Voeding en landbouw zullen op den duur worden samengevoegd qua (politieke) agenda’s. Streven blijft om genoeg voeding te produceren, met genoeg opbrengsten voor boeren. Maar wel duurzamer. 25% van de huidige landbouwsubsidie wordt al verdeeld aan boeren die zich inzetten voor een beter klimaat. Zij worden beloond voor een hogere performance. De verwachting is dat dit percentage in de toekomst verder omhoog gaat”, verduidelijkt Vandenkendelaere. GELIJK SPEELVELD De EC presenteerde vol trots de ‘Farm to Fork’-plannen, maar nog voor deze politiek ten volle is uitgerold, heeft het al tot de nodige kritiek geleid. Minder produceren (en de belofte van hogere inkomsten voor de boer) in de EU heeft als mogelijk neveneffect dat de problemen in de landen met de minste voedselzekerheid fors gaan toenemen. Daarnaast wordt met de Europese strategie de concurrentieongelijkheid voor de Europese vleesverwerkende industrie (voorbeelden: Nederland exporteert wereldwijd voor negen miljard euro aan vlees, België is goed voor twee miljard) verder vergroot. “We moeten waken voor een ‘level playing field’. De standaard in de Europese Unie op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid is hoger dan buiten de EU. Dat betekent dat je een ‘level playing field’ moet opnemen in alle handelsovereenkomsten die je afsluit. Zoals het handelsverdrag EU-Mercosur. Als je kiest voor een hoge standaard in de EU en je stemt tegelijkertijd in met een lagere standaard voor Zuid-Amerikaanse bedrijven, die vlees naar Europa willen exporteren, dan creëer je een achterstand voor de bedrijven en boeren die zich nu juist positief onderscheiden. Maar meer voedsel, betekent altijd meer handel, dat is de andere kant van de medaille”, vertelt hij. Of wat te denken van de wens van de Europese Commissie om vanaf 2027 toe te werken naar een situatie dat er geen hokken voor vee meer toegestaan zijn in Europa? Is dat realistisch, als je weet dat in Brazilië, Amerika en China de beesten gewoon in kooien en hokken gehouden blijven worden? “We willen meer innovatie, maar ik sluit niet uit dat er een op een gegeven moment een punt komt dat de uitdagingen niet meer gelijke trend kunnen houden met de mogelijkheden. Omdat dierenwelzijn zoveel hoger ligt in de EU dan elders ter wereld en we dus niet nóg meer mogen verlangen van onze veehouders. Of dat nul procent of andere percentages CO-uitstoot niet meer op een reële manieren te behalen zijn. Dat laat onverlet dat we toch steeds moeten blijven pushen. Want laten we vooral kijken wat de industrie wél voor mogelijk houdt. Niet alle ambities zullen gehaald worden”, stelt Vandenkendelaere. ‘BESTE VAN TWEE WERELDEN KAN NIET’ Waar Vandenkendelaere zijn lezing en visie vooral deelt vanuit een bepaalde ambitie, bezigt Vanthemsche vooral waarschuwende woorden tijdens de Round Table. “Je kunt niet het beste van twee werelden hebben”, onderstreept Vanthemsche, die vanuit zijn ervaring als voorzitter van de Boerenbond precies weet wat er leeft bij de Belgische veehouderijen en agrariërs. “De plannen van de EU komen helaas met een economisch kostenplaatje. Economische groei zal stagneren. En waar denkt Europa dat die +50% geproduceerd gaat worden? België -en Nederland trouwens ook- is nu nog een netto exporteur, maar dat kan wel eens gaan veranderen. Het Europese voedselproductiesysteem is het beste van de wereld. Dat is een gegeven. De EU moet keuzes gaan maken, want je kunt niet alles overeind houden als je vasthoudt aan de Green Deal-ambities qua duurzaamheid en milieu. Vleesverwerking gaat óók elders plaatsvinden. China zal efficiënter en op “DE STANDAARD IN DE EUROPESE UNIE OP HET GEBIED VAN DIERENWELZIJN EN VOEDSELVEILIGHEID IS HOGER DAN BUITEN DE EU. DAT BETEKENT DAT JE EEN ‘LEVEL PLAYING FIELD’ MOET OPNEMEN IN ALLE HANDELSOVEREENKOMSTEN DIE JE AFSLUIT” V.l.n.r.: Joris Coenen, Tom Vandenkendelaere en Piet Vanthemsche lees verder op de volgende pagina ▶

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4