Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o n r 5 2 0 2 1 20 R e p o r t a g e ‘DOEL BIJ IB FOOD-MACHINES IS OM KLANTEN VOOROP TE LATEN LOPEN MET DE NIEUWSTE TECHNOLOGIEËN’ EIND SEPTEMBER OPENDE IB FOOD-MACHINES EEN NIEUW PAND OP URK. DE NIEUWBOUW GEEFT VERDER GESTALTE AAN DE GROEI, DIE DE LEVERANCIER VAN VERSCHILLENDE INTERNATIONALE MACHINEMERKEN VOOR DE VLEES- EN VISVERWERKENDE INDUSTRIE DE AFGELOPEN 12,5 JAAR HEEFT DOORGEMAAKT. ZO’N 150 GASTEN UIT ALLE WINDSTREKEN VAN DE WERELD LIETEN ZICH DOOR EIGENAAR INGMAR BAARS (IB) TIJDENS DE OPENING BIJPRATEN OVER DE ONTWIKKELINGEN BIJ IB FOOD-MACHINES. DE REDACTIE VAN VAKTIJDSCHRIFT MEAT & CO SCHOOF OOK AAN. “ONS DOEL IS OM KLANTEN VOOROP TE LATEN LOPEN MET DE NIEUWSTE TECHNOLOGIEËN. ONS NIEUWE PAND IS DAN OOK HELEMAAL GEBOUWD MET DE FOCUS OP ONZE KLANTEN”, VERTELT BAARS. De tijd dat de golven van de Zuiderzee tegen de kades van het oude eilandje Urk bonkten en de vissersvloten elke zondagnacht de zee op gingen om te vissen, maken deel uit van de vaderlandse geschiedenislessen. Toch geniet Urk anno 2021 nog steeds een grote bekendheid. Zeker bij bedrijven die op welke manier dan ook actief zijn in de visverwerkende industrie. “Urk is de zogeheten ‘Fish Capital of the World’, met een hoge dichtheid van bedrijven die zich bezighouden met visverwerking. Ik kan bij wijze van spreken op elke plek op Urk met een tennisracket een bal slaan van bedrijf naar bedrijf waar wij een productielijn van Baader hebben neergezet. Alleen in dit vissersstadje staan al meer dan veertig van zulke lijnen”, lacht Baars. “Ik ben 12,5 jaar geleden begonnen met een internet-viswinkel. Die liep erg goed, maar de verse vis werd op vrijdag geleverd, waardoor ik het alleen op vrijdag en zaterdag erg druk had. Ik had meerdere machines nodig, die ik opkocht en zelf reviseerde. De tijd die ik overhield tussen maandag en donderdag ben ik gaan gebruiken om machines voor de visverwerking te gaan verkopen. Zes jaar lang verdubbelde ik mijn omzet, maar met gebruikte machines kon ik op een gegeven moment klanten niet meer goed bedienen. Inmiddels is 80% van de machines en lijnen die ik verkoop volledig nieuw en zo’n 20% is revisie.” NIEUW PAND Om klanten kennis te kunnen laten maken met de verschillende mogelijkheden, heeft Baars aan De Meer op Urk een nieuw bedrijfspand gerealiseerd. “De naam die we op Urk en in een aantal kustplaatsen in Zeeland en België al hebben opgebouwd willen we verder uitbouwen. Door ons te profileren als aanbieder van verschillende oplossingen voor zowel de vis- als de vleesverwerkende industrie. Ons nieuwe pand is gebouwd met de focus op klanten en onze medewerkers. We beschikken nu over een Democenter, waar we testen kunnen uitvoeren. De nieuwbouw was verder nodig om goede mensen aan te kunnen trekken en te behouden. Zodoende hebben wij een fijne werkomgeving gecreëerd en daarbij zelfs een fitnessruimte gebouwd voor ons personeel. Het is allemaal veel luxer geworden dan op onze oude locatie. Bij IB Food-machines werken nu zo’n vijftien man, maar we willen groeien naar zo’n twintig medewerkers.” BAADER: AUTOMATISCH PRODUCEREN De algemeen directeur van het Duitse merk Baader was één van de sprekers tijdens de opening van het nieuwe pand. Dat berust niet op toeval, want IB Food-machines is een succesvol distributeur van Baader in de Benelux en een Het nieuwe pand van IB Food-machines

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4