Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o N R 5 2 0 2 1 21 deel van West-Duitsland. “In de visindustrie is Baader een heel groot en bekend merk, maar er is zeker een overlap met de vleesverwerking. De wijze van portioneren, het ontvellen en ontvliezen, het separeren en inpakken van een vis- of vleesproduct wijkt natuurlijk wel wat af, maar Baader is groot geworden door voedingsmiddelenfabrikanten in staat te stellen hun productie te verbeteren door de boel te automatiseren. Dankzij een geautomatiseerde fileerlijn heeft een grote visverwerker hier op het eiland het aantal medewerkers aan de lijn kunnen terugbrengen van twaalf naar twee of drie personen, die er enkel nog staan voor de controle. De machines van Baader zijn goed en betrouwbaar. De return of investment is erg groot.” BLADESTOP: VEILIG ZAGEN Het merkengamma van IB Food-machines (bestaande uit Henkelmann, Trio, Baader, Thompson, Nord Machinery, Maass, Mainali, Trio, Nock, Watanabe, Borncut en BladeStop) is zeer uitgebreid en biedt allerlei machines en productielijnen die inmiddels al hun weg hebben gevonden binnen de vleesverwerkende industrie. Het bekendste voorbeeld daarvan is de BladeStop. Dat is een industriële lintzaag die zeer veilig is vanwege een ingenieus camera- en detectiesysteem dat de zaag in een milliseconde stopt zodra de operator met zijn handen in de buurt komt van de lintzaag. “Ik heb een paar jaar geleden de eerste zaag verkocht aan een prominente leverancier van rund- en kalfsvlees. Die had bijna elk jaar wel drie of vier bedrijfsongevallen met operators die hun vingers kwijtraakten. Een geamputeerde vinger betekent ellende op de werkvloer en een schadepost van tussen de 60.000 en 100.000 euro per persoon. Om nog maar te zwijgen over het maatschappelijk belang en het imago dat je als bedrijf hebt”, onderstreept Baars. “Deze vleesverwerker wilde logischerwijs meer zekerheid en heeft die gekregen met de lintzagen van BladeStop. De eerste zaag hebben we in 2017 geleverd en sindsdien is er geen bedrijfsongeval meer geweest. Deze ondernemer is er zo over te spreken, dat wij ook altijd met geïnteresseerde klanten mogen langskomen voor een demonstratie. De afgelopen jaren hebben we al meer dan dertig units van de BladeStop geleverd in de vleesindustrie, waar altijd veel vraag is naar een veilige zaagoplossing.” PRODUCTIEVOORDELEN Baader en BladeStop zijn, samen met Henkelman, de bekendste merken die IB Food- machines levert. Baars geeft aan dat hij continu op zoek is naar nieuwe merken die een aanvulling vormen op de machines en lijnen die hij al aanbiedt. “We zijn onlangs begonnen met een Deens merk (Borncut) dat gespecialiseerd is in het portioneren van vers vlees, dat bijvoorbeeld geportioneerd moet worden in stukjes van 100 gram. Daarnaast zijn we samen met een van onze merken bezig met de ontwikkeling van een portioneeroplossing voor bevroren vlees en vis”, vervolgt Baars. “Een ontwikkeling die continu gaande is en waarmee we bijvoorbeeld dankzij Baader succesvol zijn en voorop blijven lopen in de sector, is het feit dat door robotisering en automatisering het aantal handjes aan de lijn drastisch teruggebracht kan worden. Bijeffecten zijn minder verspilling en slachtafval, waardoor het rendement omhoog gaat, er minder fouten worden gemaakt en de productie ook nog eens hygiënischer en voedselveiliger is. Een ander merk dat ik graag benoemd wil hebben, is Watanabe. Een Japans merk dat vleessnijmachines ontwikkelt waarmee je blokjes kunt snijden die eruit zien alsof ze met de hand zijn gesneden, zoals saté. Er is steeds meer vraag vanuit de retail naar vleesproducten met een ambachtelijke uitstraling.” COMPLETE PARTNER IB Food-machines wil met zijn merken ‘een complete partner zijn voor de vis- en vleesverwerkende industrie’. “Als voedingsmiddelenfabrikanten een probleem bij ons neerleggen, dan gaan wij op zoek naar de juiste oplossing. Hiervoor werken we nauw samen met onze merken, maar eveneens met een aantal machinebouwers op Urk, zodat we ook zelf oplossingen kunnen ontwikkelen”, vertelt Baars. Hij besluit: “Wat ons verder uniek maakt, is dat wij hier beschikken over een enorme voorraad aan spare-parts, waardoor we op Urk binnen 60 minuten onze klanten kunnen helpen, maar feitelijk in het hele land nog dezelfde dag spare-parts kunnen leveren. Downtime is funest in de vis- en vleesindustrie. Zodoende dat wij heel veel hebben geïnvesteerd in de aftersales en ons voorraadbeheer. Ook op dat vlak is ons nieuwe pand een uitkomst gebleken.” Meer informatie: IB Food-machines Tel. +31 (0)85-0660 247 | info@food-machines.com | www.food-machines.com Ingmar Baars bij de opening, samen met Joanne Baars en zijn zoons Dante Baars en Jake Baars. BladeStop is een industriële lintzaag die zeer veilig is vanwege een ingenieus camera- en detectiesysteem dat de zaag in een milliseconde stopt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4