Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o N R 5 2 0 2 1 33 ‘PRODUCENTEN MOGEN BEST VAKER VOOR DE TROEPEN UITLOPEN’ Als gastspreker was het voor Dennis Favier van Firma Vier vooral de bedoeling om de deelnemers te prikkelen en stof tot nadenken te geven over vleesalternatieven. Favier weet waarover hij spreekt, want samen met zijn compagnon Pieter Muntendam startte hij vorig jaar het merk Seasogood op: de eerste plantaardige tonijn-in-blik in Nederland en inmiddels te koop bij de Albert Heijn en Jumbo. “Ik daag vlees- en voedingsfabrikanten uit om vaker voor de troepen uit te lopen en zelf met marktintroducties te komen van producten die we nu nog niet kennen of bijna niet hebben”, aldus Favier, die tijdens zijn presentatie allerlei (plantaardige) vleesalternatieven de revue liet passeren. Behalve voor plantaardige eiwitten, voorziet hij een mooie toekomst voor het produceren van vlees op basis van micro-organismen. “Dat gebeurt nu al, maar nog niet op grote schaal. Zodra dit op industriële schaal gedaan kan worden, biedt dit een fantastisch alternatief voor regulier vlees, omdat je geen dieren meer hoeft te slachten, maar wel de beschikking hebt over dezelfde eiwitten.” Dat de eiwittransitie gevoelig ligt bij de vleesverwerkende industrie, neemt hij vooral ter kennisgeving aan. “We moeten de agrarische sector helpen om de transitie te maken. Boeren die nu vee houden voor vlees of gewassen telen die bedoeld zijn voor veevoeder, zouden die grond moeten inzetten voor het telen van bonen of erwten die gebruikt kunnen worden voor plantaardige eiwitproducten. Er moet een economisch model en toekomstperspectief gecreëerd worden voor boeren die de eiwittransitie willen omarmen. Als we de klimaatcrisis willen oplossen op een manier dat het draagvlak groot genoeg blijft, is dat de enige optie”, onderstreept Favier. “En ondertussen hard blijven werken aan innovatieve oplossingen als goed en smakelijk alternatief voor vlees en vleeswaren.” ▼ Sales Manager Henk Flier legt twee gasten van het Food Trend Event de mogelijkheden van de co-extrusiemachine van DJM uit. “WE HOEVEN NIET HARD OP ONZE BORST TE KLOPPEN, MAAR WE MOGEN GERUST WAT VAKER VAN ONS LATEN HOREN. WANT WE ZIJN TROTS OP WAT WE ALS DJM FOODPROCESSING ONTWIKKELEN VOOR VOEDINGSMIDDELENFABRIKANTEN” IETS MINDER BESCHEIDEN Sales Manager Henk Flier is blij dat de samenwerking ertoe heeft bijgedragen dat DJM Foodprocessing niet langer gezien wordt ‘als dat bedrijfje dat alleen standalone machines maakt’. “Tot nu toe zijn we altijd heel bescheiden gebleven, terwijl we hier automatiseringsoplossingen ontwikkelen die wereldwijd worden ingezet bij bepalende fabrikanten van vooral veganproducten en snacks. We hoeven niet hard op onze borst te kloppen, maar we mogen gerust wat vaker van ons laten horen. Want we zijn trots op wat we in Elburg ontwikkelen en maken voor de voedingsmiddelenindustrie.” Kasten knikt instemmend. “We maken als DJM Foodprocessing zijnde een mooie groei door. Zo zijn we de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld qua aantal personeelsleden. Bovendien krijgen we in 2022 een nieuw pand in Elburg, waar we ook een proefkeuken gaan realiseren. Door de groei die we doormaken, kunnen we ook blijven investeren in Research & Development en zodoende met fabrikanten meedenken over producten die zij willen maken of zelf willen ontwikkelen.” WIND IN DE ZEILEN De ervaring leert dat een informele setting bijdraagt aan het onderhouden en uitbreiden van een zakelijk netwerk. Behalve een kennismaking met de machines van Seydelmann, DJM en Repak, werden de deelnemers in de middag getrakteerd op een zeiltocht over het Veluwemeer. Kasten tot slot: “Onder het genot van een hapje en een drankje kom je vaak tot wat andere gesprekken, waar je in de toekomst mee verder kunt. Zodoende de opzet om de presentaties in ons gebouw te combineren met een gezellige en informele zeiltocht.” En misschien ook wel een beetje symbolisch voor wat DJM Foodprocessing beoogt met zijn oplossingen: wind in de zeilen voor vegan- en snackproducenten. Meer informatie: DJM Foodprocessing, Tel. +31 (0)525-652 088 | info@djmfoodprocessing.nl www.djmfoodprocessing.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4