Meat&Co nr5 2022 Online

MEAT&CO NR 5 2022 19 BRANCHENIEUWS In de vorige vijf eiwitseminars hebben de deelnemers diverse routes goeddoorgespit, zoalsmeer plantaardige producten, vleeseiwitten, verduurzaming via hybride, vermindering van vleesconsumptie en het tegengaan van voedselverspilling. Het wordt nu tijd om de balans op te gaan maken: wat is de ‘state-of-the-art’ als het gaat om de eiwitten? Zijn alle plantaardige eiwitten wel zo duurzaam en voedzaam of zijn de vleeseiwitten de eigenlijke winnaars? Welke voetangels en klemmen komt de producttechnoloog in de praktijk tegen? En, tot slot, hoe begon het ook alweer: de eiwittransitie, wat ging goed en wat kan er beter? Volgens Nederland Vleesland slaat een vleesreclameverbond ‘de plank volledig mis’. “Vlees staat in de Schijf van Vijf. Het is een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen. Vlees past uitstekend in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon. “94% van de Nederlanders eet gewoon vlees”, laat het platform weten. “Haarlem duwt vlees ten onrechte in een hoek waar het niet thuis hoort. Nederlands vlees is niet alleen zeer voedzaam. Het wordt duurzaam geproduceerd met alle aandacht en hoge standaarden voor dier en milieu. Vrijwel heel Nederland (94%) eet vlees; in Noord-Holland is dat 93% en onder de Groen Links achterban 84. “Als Haarlem écht een maatschappelijk probleem wil oplossen, kijk dan naar de beschikbaarheid en betaalbaarheid van hoogwaardige voedingsmiddelen, zoals vlees.” ANDERE PRIORITEIT “Op dit moment is toegang tot voldoende en gezond voedsel voor veel mensen in Haarlemniet vanzelfsprekend. Vooral in de lagere inkomensgroepen. Het treft ook 8,1% van de kinderen in Haarlem. Veel kinderen gaan regelmatig zonder ontbijt naar school. En dan gaat de koopkracht van de Nederlanders dit jaar ook nog eens hard onderuit en daalt gemiddeld met 6,8 procent (Centraal Planbureau). Kiezen voor hoogwaardige voeding, zoals vlees, wordt voor steeds meer Nederlanders problematisch. Kortom, waar ligt de prioriteit? Stop het geld en de capaciteit van ambtenaren en BOA’s niet in een verbod op vleesreclame, maar in het beschikbaar en betaalbaar maken van gezond en duurzaam voedsel voor mensen in een armoedepositie.” Meer informatie via www.nederlandvleesland.nl GASTSPREKERS Om vanuit al deze invalshoeken de balans op te maken zijn naast dagvoorzitter Dr. Clyde Don een drietal gastsprekers uit de wetenschap en productontwikkeling te gast. Prof. Dr. Ir. Atze Jan van der Goot, Jos Havekotte en Dr. Laurice Pouvreau gaan samen met de deelnemers aan het seminar de balans opmaken. Het seminar ‘Eiwitten in Balans’ is donderdag 17 november van 13.30 tot 17.00 uur bij Hotel Van der Valk in Apeldoorn. Deelname kost 125,00 euro (leden Meattech gratis). Aanmelden en informatie via info@meattech.nl MEATTECH TECHNOLOGISCH PLATFORM HOUDT OP DONDERDAG 17 NOVEMBER HET SEMINAR ‘EIWITTEN IN BALANS’. IN SAMENWERKING MET FOODPHYSICA WORDT TIJDENS DIT ZESDE SEMINAR VERDER INGEGAAN OP DE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS DIE MOETEN LEIDEN NAAR EEN DUURZAME EIWITTRANSITIE. OP INITIATIEF VAN GROEN LINKS ZIJN RECLAMES VOOR VLEESPRODUCTEN BINNENKORT NIET MEER TOEGESTAAN IN HET STRAATBEELD VAN HAARLEM. NEDERLAND VLEESLAND KWAM ZODOENDE EIND SEPTEMBER ZELF EEN WEEKLANG MET ABRI-ACTIE IN DE NOORD-HOLLANDSE HOOFDSTAD OM EEN TEGENGELUID LATEN HOREN. MET EEN KNIPOOG, MAAR TOCH OOK SERIEUS. SEMINAR ‘EIWITTEN IN BALANS’ GAAT DIEPER IN OP EIWITTRANSITIE ‘VLEESRECLAMEVERBOD SLAAT PLANK VOLLEDIG MIS’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4