Meat&Co nr5 2022 Online

MEAT&CO NR 5 2022 26 COVERSTORY HITEC FOOD SYSTEMS MAATWERK IS TWEEDE NATUUR BIJ HITEC FOOD SYSTEMS We spreken Lijkendijk kort voor de oplevering van een productielijn om vegetarische producten te verwerken voor een klant in Luxemburg. De lijn bestaat onder andere uit een automatisch invoersysteem, gevolgd door een Watercooker - WTC/AGW Series (Pasteuriseer), die het product gaart, plus een inline marinadesysteem. “De afgelopen vijftien jaar zijn we ons steeds meer gaan specialiseren in machines en productielijnen speciaal voor de vegetarische sector. Verschillende foodfabrikanten doen inmiddels standaard een beroep op HiTec, omdat ze weten dat dit onze expertise is, al ontwikkelen we natuurlijk machines voor alle vormen van proteïnen. Vegan en vegetarisch zijn de afgelopen vijftien jaar echter heel belangrijk geworden voor ons”, benadrukt hij. “Inmiddels werken we samen met bijna alle grote fabrikanten van vegan en vegetarische vleesvervangers wereldwijd. Op basis van ieders eigen receptuur verzorgen we de procesontwikkeling en de producttests op onze testmachines die bij ons hoofdkantoor in Zwolle staan. De klant geeft aan wat hij wil maken, en wij rollen dit op industriële schaal uit”, verduidelijkt Lijkendijk. MAATWERK “We zijn specialist op het gebied van productielijnen voor het wegen, mengen, garen, marineren, bakken, braden en terugkoelen (tot in de verpakking) van getextureerde plantaardige eiwitten. Maar we bieden ook standalone machines voor een specifieke oplossing, zoals de ClearOil of een Belt Grill. We nemen in die zin de gehele further processing voor onze rekening.” Lijkendijk geeft aan dat HiTec zich onderscheidt door maatwerk. “We leveren en maken veel klant specifieke oplossingen. Wij geloven in de kracht van luisteren. De vraag van de klant is altijd leidend Onlangs hebben we nog een complete nieuwbouw van een vegetarische voedingsfabriek compleet mogen inrichten, omdat wij de enige partij waren die de vraag om maatwerk aan kon”, stelt Lijkendijk. “Het belangrijkste is echter dat de lijn heel stabiel draait, zodat het eerste product op de transportband van dezelfde kwaliteit is als het laatste. Om daar zeker van te zijn, controleren we alle belangrijke procesparameters. Daarnaast is de machine voorzien van een schraperband en een roterende fijne delenfilter die kleine deeltjes eruit filtert. Zo is er minimaal productverlies en een optimale kwaliteit. De lijnen zijn bovendien ontwikkeld om 24/7 te kunnen draaien. Er komt tussen de invoer en het ingevroren product bij de verpakkingslijn geen mensenhand aan het product. Eén operator kan het gehele proces in de gaten houden.” HYGIËNISCH ONTWERP Oók op het vlak van hygiëne zet HiTec volgens Lijkendijk ‘altijd net een stapje extra’. “Een hygiënisch ontwerp is één van de speerpunten waar we vaak de projecten op winnen. Door ons design kan een machine snel gereinigd worden. Onze lijnen hebben geen losse onderdelen die kwijt kunnen raken tijdens het schoonmaken en beschikken bijna altijd over een Cleaning In Place-systeem. Dat bevordert het schoonmaakgemak en verkort de reinigingstijd enorm.” “In principe ontwikkelen we alles zelf”, legt Lijkendijk uit. “We ontwerpen, maken, bouwen en testen alles in eigen beheer, op basis van een modulair ontwerp. GROOT GEWORDEN DOOR KLEIN TE BLIJVEN. DEZE BEKENDE RECLAMESLOGAN IS IN ZEKERE ZIN VAN TOEPASSING OP HITEC FOOD SYSTEMS. HET BEDRIJF UIT ZWOLLE IS NOG STEEDS EEN RELATIEF KLEINE SPELER, MAAR DE MACHINES EN PRODUCTIELIJNEN VAN HITEC VINDEN AL JARENLANG HUN WEG NAAR VOEDINGSMIDDELENFABRIKANTEN WERELDWIJD. “OMDAT MAATWERK VOOR ONS EEN TWEEDE NATUUR IS, KUNNEN WIJ MEER DAN MACHINEBOUWERS DIE HET VOORAL VAN HUN STANDAARDOPLOSSINGEN MOETEN HEBBEN”, ZEGT SALES DIRECTOR JEROEN LIJKENDIJK. Met deze lijn van HiTec Food Systems kan 1.500 kilogram aan vegetarische kipstukjes per uur worden geproduceerd ▼

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4