Meat&Co nr5 2022 Online

MEAT&CO NR 5 2022 29 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING De beschikbaarheid en loyaliteit van arbeidskrachten in productiefaciliteiten vormen al jarenlang een flinke uitdaging. Voor vleesverwerkers is het steeds moeilijker om productieruns te plannen, wat vaak leidt tot compromissen in de verpakkingsfase. In het geval van een tekort aan arbeidskrachten worden de aanwezige werknemers vooral voor de kerntaken van de vleesverwerking ingezet. Het gevaar van deze oplossing is dat zich problemen bij het verpakken kunnen voordoen. De verpakkingslijnen zijn onderbezet en werken niet synchroon met de verwerkingssnelheid. SNELLER, BETER EN VEILIGER Te laat verpakken kan een risico voor de kwaliteit en de veiligheid van het vlees betekenen, met meer afval en mogelijke gevaren voor de gezondheid van de consument tot gevolg. Ook menselijke fouten of het slecht verpakken door een werknemer die haast heeft kunnen risico’s voor de voedselveiligheid van het vlees zich meebrengen. Geautomatiseerde vacuümverpakkingssystemen kunnen deze hindernissen overwinnen door vele menselijke handelingen te vervangen door een snelle automatisering, die een constante (tijds) winst garandeert. Deze systemen kunnen perfect in de verwerkingslijnen geïntegreerd worden, om de snelheid van het productietempo te volgen. SNELLER VERPAKKEN Vacuümverpakkingssystemen, zoals de VS2X en VS9X van het merk CRYOVAC®, zijn speciaal ontworpen om de verpakkingssnelheid te verhogen. Eigenschappen zoals automatisch laden van de zakken, geleiding van de zakranden, snijsystemen en transportbanden zorgen samen voor een optimale snelheid en stroom van producten door het verpakkingsproces. Deze eigenschappen elimineren menselijke contactpunten en verminderen de handling, waardoor meer producten per minuut verpakt kunnen worden. Dankzij geautomatiseerde vacuümverpakkingsmachines kunnen producenten ook de snelheid waarmee het vlees door de verpakkingsfase gaat beter controleren. Hierdoor kunnen ze het verpakken beter coördineren met andere verwerkingsstappen en krijgen ze een grotere mate van betrouwbaarheid en voorspelbaarheid bij het plannen van productieschema’s. BETERE VOEDSELZEKERHEID Automatisering verhoogt ook de voedselveiligheid, doordat het aantal mensen dat aanwezig is in de verpakkingsruimte – en nodig is bij de behandeling van vlees – tot een minimum wordt beperkt. Dit vermindert de mogelijke verspreiding van pathogenen en bacteriën, waardoor de vleeskwaliteit verder wordt beschermd en afval als gevolg van bederf wordt voorkomen. Producenten kunnen de hygiëne ook beter controleren dankzij de beperking van handmatige contactpunten. Onderdelen van machines en oppervlakken die met vlees in contact komen, kunnen intensiever gereinigd worden en voldoen aan strenge hygiënecontroles. Geautomatiseerde vacuümverpakkingssystemen zijn met dit doel ontworpen en daarom voorzien van open zones, vrij van vuilinsluitingen, en snel-sluitmechanismen voor een gemakkelijke toegang. Meer informatie: Sealed Air Tel: +31 (0)24-371 0111 | info.pack@sealedair.com www.sealedair.com/uk/ DE LAATSTE TWEE JAAR ZIJN DE PROBLEMEN IN DE TOELEVERINGSKETEN INTENSER GEWORDEN. HET VERMINDEREN VAN VOEDSELAFVAL, HET VERHOGEN VAN DE EFFICIËNTIE, HET MAXIMALISEREN VAN DE VOEDSELVEILIGHEID EN HET OPTIMALISEREN VAN DE PRODUCTIVITEIT ZIJN NOG BELANGRIJKER GEWORDEN OM DE MERKREPUTATIE, DE VERKOOP EN DE MARGES TE BEHOUDEN. DE VACUÜMVERPAKKINGSSYSTEMEN VS2X EN VS9X VAN CRYOVAC® ZIJN SPECIAAL ONTWORPEN OM DE VERPAKKINGSSNELHEID TE VERHOGEN EN DE HANDLING TE VERMINDEREN. GAAT AUTOMATISERING ALLEEN OVER MACHINES EN SNELHEID?

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4