Meat&Co nr 5 2023

MEAT&CO NR 5 2023 7 BRANCHENIEUWS Exposanten bieden een uitgebreid portfolio aan robots die steeds eenvoudiger en intuïtiever kunnen worden bediend, waardoor ze betrouwbare medewerkers worden voor de dagelijkse werkzaamheden. De grootste bedrijfstakken waar robots worden gebruikt, zijn traditioneel de elektronica- en automotive-industrie. Anuga FoodTec 2024 laat zien dat de voedingsmiddelenindustrie zich heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste en interessantste groeimarkten. Volgens cijfers van de International Federation of Robotics, IFR, waren er in 2020 wereldwijd ruim 90.000 robots werkzaam bij bedrijven in de foodindustrie. De meeste daarvan bevinden zich in de Europese Unie (37%), gevolgd door China en de VS (beiden respectievelijk 19%). Gebruiksvriendelijke concepten De implementatie van robots is al lang niet meer voorbehouden aan grote bedrijven. Omdat ze repetitief en fysiek zwaar werk verrichten met een verhoogd risico op blessures, zijn ze ook erg populair bij kleine en middelgrote voedselproducenten. Voedselproducenten die voor het eerst in robots investeren of nieuwe toepassingsgebieden willen identificeren, zullen op het beursterrein in Keulen gebruiksvriendelijke concepten vinden die de integratiekosten en de drempels voor automatisering (nagenoeg) weghalen. Functies zoals energieterugwinning en energiebesparende modi ROBOTISERING EN AI IN DE SCHIJNWERPERS OP ANUGA FOODTEC 2024 Technologieleveranciers zullen op Anuga FoodTec demonstreren hoe kunstmatige intelligentie (AI) en slimme sensoren de mogelijkheden van het implementeren van robots kunnen vergroten. De internationale vakbeurs die van 19 tot en met 22 maart 2024 in Keulen wordt gehouden, presenteert een uitgebreid aanbod holistische oplossingen, die voedsel- en vleesproducenten van elke grootte ondersteunen om hun automatisering verder te verbeteren. verminderen het energieverbruik met maximaal 20 procent en dragen bij aan een verbeterde duurzaamheid. De exposanten bieden tevens op maat gemaakte programmeertools voor alle mogelijke gebruikers. Dit begint met handmatig lesgeven, gaat verder met de implementatie van geprefabriceerde modulaire componenten en eindigt met krachtige programmeeromgevingen voor de ontwikkeling van veeleisende toepassingen. Meer informatie en tickets via www.anugafoodtec.com MAREL VERSTERKT SAMENWERKING IN PLUIMVEEVERWERKING TURKIJE Marel breidt zijn samenwerking met Beypilic, een geïntegreerde pluimveeverwerker in Turkije, uit. Beide bedrijven werken al dertig jaar samen en realiseren nu een nieuw, state-of-the-art greenfield-project. “Onze voortdurende samenwerking met Beypilic betekent een gedeelde toewijding aan het transformeren van de productie in de Turkse pluimveesector”, stelt Roger Claessens, executive vice president van Marel Poultry. Beypilic beschikt momenteel over twee productielijnen met Marelapparatuur, waarbij elke lijn 12.000 vogels per uur verwerkt. Marel zal een greenfield-project voor Beypilic ontwerpen en opleveren: een gloednieuwe, geavanceerde faciliteit van 60.000 vierkante meter, uitgerust met twee productielijnen, die elk 15.000 vogels per uur kunnen verwerken. De gehele faciliteit zal worden geïntegreerd met de uitgebreide Innova-software van Marel, waardoor Beypilic de prestaties en de productiviteit in elke fase van het proces kan verbeteren. Daarnaast zal Beypilic tegemoetkomen aan de toegenomen vraag van de consument naar bereid voedsel, met twee lijnen gewijd aan bereide voedselproducten zoals nuggets en schnitzel. “Samen streven Marel en Beypilic ernaar om ervoor te zorgen dat elk product, van boer tot bord, voldoet aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen voor consumenten wereldwijd”, aldus Roger Claessens, Executive Vice President van Marel Poultry. ‘Perfecte partner’ De pluimveemarkt in Turkije groeit, waarbij kip de belangrijkste eiwitbron is in het dieet van het land. De productie van kippenvlees zal naar verwachting met 4,4% stijgen en de consumptie met 4,7%. “We zijn klaar om onze verwerkingscapaciteiten op te voeren om aan de marktvraag te voldoen. Marel is de perfecte partner om ons te helpen dit te bereiken. Bij Beypilic streven we ernaar consumenten kipproducten van de hoogste kwaliteit te bieden”, besluit Dr. Sait Koca, voorzitter van Beypilic. Meer informatie: Marel Poultry Tel. +31 (0)485-586 111 | marel.com/poultry | info.poultry@marel.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4