Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | oktober 2024 | 19e jaargang no. 5 | Prijs € 10,50 Special machines, productielijnen & automatisering COVERSTORY: GEA GROUP ‘Ik zie GEA als partner en niet als leverancier van machines’
Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil komen te staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische, petfood en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw foodproces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. De Bieffel 3, 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6, 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN Mogen wij u inpakken? OF ZULLEN WE BEGINNEN BIJ UW PRODUCTEN JAN EN KAREL VAN WESTREENEN, AMECO “Van Uhm weet waar het bij ons om draait in ons continu proces.”
MEAT&CO NR 5 2024 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Maroessia Karpenko (redacteur) m.karpenko@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Als hoofdredacteur van vaktijdschrift Meat&Co word ik continu geïnspireerd en gevoed door ondernemingen, machinefabrikanten, trendwatchers, Ngo’s en politici. Soms is het moeilijk om een rode draad te ontdekken in de veelvoud aan persberichten die ik dagelijks ontvang. De muzikant bepaalt doorgaans de toon van de muziek, maar het contrast in waarnemingen met betrekking tot de ‘groei’ van plantaardige vleesvervangers is bizar groot. Specialisten van ING Food maakten recent melding van een duidelijke toename van de verkoop van plantbased vleesproducten, terwijl Rabobank in dezelfde week een rapport publiceerde waarin werd gesteld dat de verkoop van plantbased meat in supermarkten een significante afname laat zien. Daartegenover staat een duidelijk groei van vooral kippenvlees en goedkoper varkensvlees (en een kleine groei van premium vlees). Gezien de voorspelde groei van de bevolking – ook in Nederland én België – en de samenstelling van de samenleving zal de vraag naar pluimveevlees tot 2035 alvast niet meer dalen. “Over tien jaar zal zelfs 30 procent meer kip worden gegeten”, voorspelt Juan Mate van Europa Cuisson in de coverstory van GEA Group in deze editie. Navraag bij producenten leert me overigens dat ‘plantbased’ als productcategorie pas op de plaats maakt, al blijft het gebruik van plantaardige componenten in de convenience foodsector redelijk stabiel. ‘Survival of the fittest’, is dit jaar vooral het devies en de kans is groot dat dit ook geldt voor 2025. Oftewel, volhouden, omzet en afzetmarkt consolideren en (pas) opschalen zodra de (wereldwijde) vraag naar vleesalternatieven weer toeneemt. Dit betekent uiteraard niet dat de markt van vleesvervangers stilstaat. Productontwikkeling is aan de orde van de dag. Niet langer het feit dat het product vlees moet vervangen, maar juist een volwaardig voedselproduct behoort te zijn dat smaak toevoegt aan een maaltijd, is de nieuwe basis voor deze ontwikkeling. Verder liggen er kansen voor Nederland als kweekland van plantaardige eiwitten. Het beste van twee werelden komt ook samen op het jaarlijkse Eiwitseminar van Meattech, dat op 7 november plaatsvindt op Paleis Soestdijk. Vol vertrouwen Aangezien de vraag naar vlees niet afneemt, liggen er dus kansen voor slachterijen en producenten in onze industrie. Het positivisme weerklonk eveneens tijdens de jaarlijkse Round Table van de Belgian Meat Office (zie blz. 39). De gastsprekers, allemaal eigenaren, managers en CEO’s van enkele toonaangevende familiebedrijven in Vlaanderen, gaven blijk van vertrouwen in de toekomst. Zij vertelden de Europese vakpers dat zij muziek zien in het slachten en verwerken van vlees. Niet alleen voor verkoop in de Benelux, maar óók om te kunnen voldoen aan de wereldwijde vraag naar kwalitatief vlees. “Wij zijn elke dag bezig om stapjes te zetten om de vleesverwerkende industrie naar een hoger niveau te tillen”, gaf Frédérick Hemelaer van de Oost-Vlaamse vleesverwerker Hemelaer aan. Stapjes die een grote impact maken voor het voeden van de wereld en de agrarische sector toekomstbestendig maken. En die mij als hoofredacteur blijven inspireren. Veel leesplezier. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl De Visie “NAVRAAG BIJ PRODUCENTEN LEERT ME DAT ‘PLANTBASED’ ALS PRODUCTCATEGORIE PAS OP DE PLAATS MAAKT, AL BLIJFT HET GEBRUIK VAN PLANTAARDIGE COMPONENTEN IN DE CONVENIENCE FOODSECTOR REDELIJK STABIEL”
4 MEAT&CO NR 5 2024 INHOUD 10 14 18 25 20 P. 25 SUBCOVER SCHMERSAL NEDERLAND Een nieuwe serie drukknoppen en signaallampen die ergonomie en veiligheid bieden, is ingesteld op hygiëne. Het omvangrijke, normconforme programma hoort bij het uitgebreide portfolio van Schmersal. Het is modulair opgebouwd en kan flexibel aangepast worden aan de eisen van de vleesindustrie. P. 20 PROCESOPTIMALISATIE MET STIMAG-WEEGSCHALEN Foodproducenten moeten zowel voldoen aan de hygiënestandaarden als streven naar duurzame oplossingen. Met diverse robuuste en hygiënische weegschalen helpt Stimag vleesverwerkende bedrijven bij het optimaliseren van hun processen zonder concessies te doen aan kwaliteit. P. 14 REPORTAGE BIJ NUMAFA CLEANING & AUTOMATION “Wij werkten voorheen altijd projectmatig, maar bieden vanaf nu ook standaard machines voor bedrijven die een reinigingsoplossing nodig hebben met een lagere capaciteit”, vertelt Marnick van der Veen, accountmanager CTO bij Numafa, dat reinigingsmachines voor de vleesindustrie ontwikkelt. P. 10 CASESTUDY JANSEN TECHNIEK BIJ VAN DER ZEE Verantwoordelijk voor de geautomatiseerde logistieke processen bij Van der Zee is Jansen Techniek. “Een mooie uitdaging die uiteindelijk heeft geleid tot een maatwerkproject waar we erg trots op zijn”, vertelt sales engineer Thomas van Rijn van Jansen Techniek.
MEAT&CO NR 5 2024 5 30 48 P. 44 RBK GROUP CUSTOMER EXPERIENCE EVENT “Het modernste slachthuis waren we al, maar we willen nu ook het ‘slimste’ vleesbedrijf van Nederland worden. Door alle beschikbare data te koppelen en de processen te optimaliseren”, vertelt Robbert van ’t Hoff van Westfort, dat onlangs gastheer was van het RBK Group Customer Experience Event. P. 39 ROUND TABLE BELGIAN MEAT OFFICE Belgian Team Office gaf onlangs een vijftal jonge ondernemers het podium tijdens de jaarlijkse Round Table om te spreken over de uitdagingen binnen het familiebedrijf en de vleessector. “Wij zijn elke dag bezig om stapjes te zetten om de vleesverwerkende industrie naar een hoger niveau te tillen.” P. 48 VOORBESCHOUWING EIWITSEMINAR MEATTECH Meattech Technologisch Platform houdt op 7 november het seminar ‘Meat & Friend’ op Paleis Soestdijk. “Dit was eens een belangrijke voedselverzamelplaats voor alle koninklijke faciliteiten, dus een ideale plek om het over gezondheid en voeding te hebben”, vertelt Robbert Cornelissen van Paleis Soestdijk. P. 30 COVERSTORY GEA GROUP De optimalisatie van processen en de groei van de productie bij de Belgische vleesverwerker Europa Cuisson zijn de voorbije dertig jaar hand-in-hand gegaan met (nieuwe) productie- en verpakkingslijnen en verschillende automatiseringsoplossingen waarin GEA Group voorziet. 44 39
6 MEAT&CO NR 5 2024 BRANCHENIEUWS VAN UHM BREIDT MERKENPORTFOLIO UIT MET WESTFALIA Van Uhm heeft haar merkenportfolio per direct uitgebreid met het nieuwe merk Westfalia - Powered by Stork & Hermann GmbH. “Wij zijn verheugd om deze toevoeging aan te kondigen. Met de introductie van Westfalia kunnen wij onze klanten een nieuwe reeks hoogwaardige mengmachines bieden”, stelt Stephen van Uhm van Van Uhm bv. Westfalia - Powered by Stork & Hermann GmbH is een bedrijf met een rijke historie van meer dan 90 jaar, gespecialiseerd in de productie van mengmachines. Dit familiebedrijf is inmiddels vier generaties verder en heeft zich gevestigd als een toonaangevende speler in de vleesverwerkende industrie. De mengmachines van Westfalia staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en robuustheid, die door de jaren heen voortdurend zijn verfijnd om te voldoen aan de hoogste industriële normen. Hun producten zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in onder andere slagerijen, de vlees- en de fijnkostsector. “Voor meer informatie over de mengmachines van traysealmachines van Westfalia verwijzen we u graag naar de merkenpagina op onze website. U kan ook altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze verkopers. Zij staan u graag te woord.” Meer informatie: Van Uhm | Tel. 074-2662905 | info@vanuhm.nl | www.vanuhm.nl Wij zetten tijdens de Demodag het assortiment van MIVEG klaar voor bezoekers. Op een paar tafels zal de 480 worden neergelegd. Dat is een handmodel. Hier kunnen de klanten de mallen (een onderscheidend karakter van MIVEG) zelf ervaren en vervolgens met vlees en vis hun spiezen maken. We hebben een cateringbedrijf ingehuurd dat naast het democenter komt te staan en waar bezoekers de spiezen kunnen grillen samen met hun contactpersoon of verkoper en ze ook een drankje kunnen krijgen”, verduidelijkt Van Ooijen. Presentaties MIVEG MIVEG is ook zelf aanwezig op de Demodag om de gloednieuwe MIVEG 2040 te tonen. Deze werd onlangs gepresenteerd op de SÜFFA in Duitsland. “En er is nu al veel vraag naar in Nederland.” Tijdens de Demodag zal ook de MIVEG 4080 als showmodel getoond worden. “En deze kan ook getest worden.” De MIVEG Demodag is op donderdag 7 november van 14.00 tot 19.00 uur in het Democentrum van IB Food-Machines aan De Meer 3 in Urk. “Kom naar ons democentrum en ervaar zelf de kracht van de nieuwste MIVEG-spiesoplossingen.” Meer informatie en aanmelden: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-0660 247 info@food-machines.com www.food-machines.com ERVAAR MIVEG TIJDENS DEMODAG IB FOOD-MACHINES IB Food-Machines houdt op donderdag 7 november een MIVEG Demodag in het democentrum op Urk. De verschillende oplossingen voor spiezen worden die dag gepresenteerd, inclusief de gloednieuwe MIVEG 2040. “Dit is dé kans om zelf te testen hoe onze machines jouw werk kunnen transformeren. Schrijf je nu in en zorg dat je erbij bent”, laat sales manager Jeroen van Ooijen van IB FoodMachines weten.
MEAT&CO NR 5 2024 7 VOEDSELVERSPILLING Uit de cijfers van Wageningen University & Research blijkt dat voedselverspilling in supermarkten de afgelopen jaren stapsgewijs is afgenomen. In 2023 is het percentage voedselverspilling gedaald naar 0,89% van het inkoopvolume, ten opzichte van 1,38% in 2022. Dit percentage houdt rekening met producten die niet naar mens of dier gaan, zoals producten die worden vergist of verbrand. Vooral in de categorieën brood en groenten zijn er nog flinke verliezen, maar het is juist de categorie vlees en vis waar de minste verspilling wordt gerapporteerd. De voedselverspilling in de Nederlandse supermarkten is in 2023 verder afgenomen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat slechts 0,89% van het inkoopvolume aan voedsel verloren gaat. Dit betekent dat de foodsector goede stappen zet richting de doelstelling om voedselverspilling drastisch te verminderen. De categorieën vlees en vis scoren erg goed, zeker in vergelijking met andere productgroepen zoals brood en groenten. De reden hiervoor is te herleiden naar een combinatie van efficiënte verkoopstrategieën en de korte houdbaarheid van andere voedingsmiddelen. VOEDSELVERSPILLING IN SUPERMARKTEN BLIJFT DALEN, VLEES EN VIS MEEST EFFICIËNT Lage verspilling door korte keten De relatief lage verspilling van vlees en vis (1,4%) in vergelijking met andere voedingsmiddelen (zoals brood met 6,5%) roept de vraag op waarom deze categorieën zo goed scoren. Er zijn verschillende redenen die hieraan bijdragen. Allereerst wordt er in de vlees- en visindustrie veel gebruikgemaakt van slimme verpakkingsmethoden en nauwkeurige vraagvoorspellingen. Dit zorgt ervoor dat producten langer vers blijven en minder snel worden weggegooid. Daarnaast is er in de supermarkten sprake van een strakke logistieke keten. Vlees en vis hebben vaak een relatief korte houdbaarheid, waardoor supermarkten precies monitoren hoeveel er wordt ingekocht en verkocht. Dit voorkomt dat grote hoeveelheden vlees- en visproducten onverkocht in het koel- of vriesvak blijven liggen en bederven. Ook spelen prijskortingen richting de houdbaarheidsdatum een belangrijke rol. Producten die op het punt staan om hun houdbaarheidsdatum te bereiken, worden afgeprijsd, waardoor ze toch nog verkocht worden. Hoge milieukosten bij verspilling Hoewel de verspilling van vlees en vis relatief laag is, heeft verspilling binnen deze categorie wel een grote impact op het milieu. Vlees en vis behoren tot de meest milieubelastende productgroepen. De CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van vlees en vis is aanzienlijk hoger dan die van bijvoorbeeld groenten of brood. Dit betekent dat, zelfs als er minder vlees en vis wordt verspild, de milieu-impact van wat wél verloren gaat relatief groot is Uit de cijfers blijkt dat de verspilling van vlees en vis goed is voor 45,1 kiloton aan CO2-uitstoot, ondanks dat slechts 5,8 kiloton aan producten verloren ging in 2023. Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld de verspilling van brood, dat met 39,6 kiloton aan verloren producten verantwoordelijk was voor 65,4 kiloton aan CO2-uitstoot. Dit toont aan dat het verminderen van verspilling in de categorie vlees en vis niet alleen economisch, maar ook ecologisch grote voordelen biedt. De stappen die de foodsector heeft gezet op het gebied van voedselverspilling zijn niet onopgemerkt gebleven. De positieve cijfers werden aangeboden aan minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (BBB) aangeboden, die verheugd is over deze trend. “Ik ben blij om te zien dat er steeds minder voedselverspilling in de retail is. Onze boeren, vissers en tuinders werken elke dag ontzettend hard om eten van de hoogste kwaliteit op onze borden te krijgen. Elke kilo die we hiervan onnodig weggooien is één te veel; verspilling van voedsel is een keerzijde van onze welvaart, er zijn nog veel mensen op deze wereld die zich dat niet kunnen permitteren. Voedselverspilling tegengaan verdient daarom onze grote aandacht.” Meer informatie: Samen tegen voedselverspilling Tel. +31 (0)85-0607181 | www.samentegenvoedselverspilling.nl ▲ Minister Femke Marije Wiersma (rechts), Toine Timmermans en Petra Verhoef
8 MEAT&CO NR 5 2024 BRANCHENIEUWS ‘NEDERLANDSE PLUIMVEESECTOR SPEELT CRUCIALE ROL IN WERELDWIJDE VOEDSELVOORZIENING’ Waarom houden we in ons land zoveel pluimvee? Nederland wordt door de wereldvoedselorganisatie FAO aangespoord om meer vlees te produceren vanwege de efficiënte, dierenwelzijnsvriendelijke en milieubewuste manier waarop dit gebeurt. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van NEPLUVI, benadrukt dat de Nederlandse pluimveesector een cruciale rol speelt in de wereldwijde voedselvoorziening. “We focussen op efficiënte en duurzame voedselproductie.” Naast Gert-Jan Oplaat onderstreept ook Rob de Wijk de waarde van voedselproductie op eigen grondgebied. “Voedsel is het strategische wapen in de geopolitiek.” Ook in de troonrede van dinsdag 17 september wordt het belang van voedselvoorziening door Nederland aangehaald. Het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld verdient erkenning. Hierbij hoort het inzicht dat Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld behoren. “Dat is iets om trots en zuinig op te zijn”, sprak koning Willem-Alexander. Ook over wat nodig is, is de koning duidelijk: een realistisch en uitvoerbaar beleid, dat voor de lange termijn duidelijkheid geeft een ruimte biedt voor agrarisch ondernemerschap. Afname aantal kippen Het aantal kippen in Nederland is niet constant. In 1980 waren er 81 miljoen kippen, en dit aantal groeide tot 105 miljoen in 2018. In 2023 daalde dit aantal naar 93 miljoen, mede door vogelgriepepidemieën en marktontwikkelingen. Het aantal vleeskuikens daalde sinds 2003 met 10% naar 41 miljoen vleeskuikens in 2023. Ook het aantal leghennen kende een wisselend verloop, en in 2023 bedroeg deze categorie 43 miljoen. “Eén van onze grote uitdagingen is om beter met ons voedsel om te gaan, om zuinig te produceren, omdat we van zeven naar tien miljard mensen in de wereld gaan. Dat betekent dat de voedselproductie met veertig tot vijftig procent moet stijgen”, zegt Oplaat. “Het doel moet zijn om zoveel mogelijk voedsel te produceren voor de hele wereld, en daarin kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren.” Meer informatie via www.nepluvi.nl Dit jaar namen veel slagers uit heel Nederland deel aan de vakwedstrijden met hun ambachtelijke producten, variërend van traditionele rookworsten tot vernieuwende vleesgerechten. Elk product werd zorgvuldig beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit branche-experts en keurmeesters van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. Uiteindelijk koos de vakjury Erik Pinckaers van de gelijknamige keurslager uit het Limburgse dorp Eijsden als winnaar van deze felbegeerde hoofdprijs. “Wij feliciteren Erik met het winnen van de titel Algemeen Slavakto Kampioen 2024”, laat Waals optekenen op de LinkedIn-pagina van Spako Food Machinery. Vakwedstrijden De Slavakto-vakwedstrijden zijn een jaarlijks terugkerend evenement waarin de passie en het vakmanschap van slagers en andere versspecialisten centraal staan. Het biedt zowel gevestigde ondernemers als jong talent de mogelijkheid om hun producten te laten keuren door experts en hun vakmanschap op nationaal niveau te laten erkennen. OOK WINNAAR VAKWEDSTRIJD SLAVAKTO PRODUCEERT MET MACHINES SPAKO: ‘DAAR ZIJN WE ENORM TROTS OP’ Tijdens de recente Vakbeurs Foodspecialiteiten 2024 zijn de winnaars van de Slavakto-vakwedstrijden bekendgemaakt. Keurslager Catering ErikPinckaers uit Eijsden werd uitgeroepen tot Algemeen Kampioen, dé onderscheiding voor slagersondernemers. “En hij produceert in Spakomachines en daar zijn wij enorm trots op”, laat Thomas Waals van Spako Food Machinery weten. ▲ Thomas Waals (links) naast Erik Pinckaers Meer informatie: Spako Food Machinery Tel. +31 (0)493-352 180 | sales@spako.nl | www.spako.nl
OPEX = vast / vaste maandkosten CAPEX = 0 / geen investering nodig Flexibel op jouw wensen aangepast Werkt veilig samen met medewerker Medewerker in te zetten op andere functie ‘robotisering as a service’ Gobotty: je nieuwe collega in logistiek Abonneer je op de toekomst
10 MEAT&CO NR 5 2024 CASESTUDY: JANSEN TECHNIEK BIJ AMBACHTELIJKE SLAGER VAN DER ZEE Albert Ensing, directeur inkoop en productie bij Van der Zee, knikt instemmend. “Techniek is een hulpmiddel dat ervoor moet zorgen dat het werk van het personeel eenvoudiger wordt. Met name bij het portioneren, ervoeren mensen fysieke klachten aan hun schouders en polsen. Toen we aan de slag gingen met nieuwbouw, wilden we dat probleem op een slimme manier oplossen. Oftewel, de productie van grotere charges zo veel mogelijk automatiseren. Al onze maaltijden en maaltijdcomponenten worden verpakt in MAP-verpakkingen. Daarbij zijn we gebonden aan onze traysealers en vier verpakkingstypes. De vraag die voorlag was: hoe kunnen we dat proces automatiseren zonder tussenkomst van mensen? Extra uitdaging was daarbij dat veel producten teruggekoeld moesten worden”, schetst Ensing. Van Rijn vult aan: “Ze hebben ons enkele voorwaarden gesteld waaraan niet getornd kon worden. Ze wilden geen formaatwisselingen (qua trays) en de routing moest zo uitgedacht worden dat verschillende trays die tegelijk door elkaar heen getransporteerd worden ten allen tijde in de juiste traysealer terecht zouden komen.” Alles vers bereiden Maatwerk is bij Van der Zee meer dan een detail. Het bedrijf is producent voor Distrivers en Hanos en beschikt over meerdere locaties. Zo wordt in Twello uitsluitend gewerkt met verse vleesproducten. In Emmen beschikt Van der Zee over een eigen keuken en worstmakerij waar kant-en-klaarmaaltijden bereid worden voor INTERNE LOGISTIEK BIJ VAN DER ZEE LOOPT LETTERLIJK EN FIGUURLIJK OP ROLLETJES De interne logistiek van verse voedingsmiddelen richting de spiraalvriezers en verpakkingslijnen, loopt binnen Van der Zee letterlijk en figuurlijk op rolletjes. Verantwoordelijk voor de geautomatiseerde logistieke processen bij de voedingsmiddelenproducent in Emmen is Jansen Techniek. “Meerdere transportbanen, over en onder elkaar, waarbij het pand en de beschikbare ruimte beperkt zijn. Dan begint het bij ons juist te kriebelen”, vertelt sales engineer Thomas van Rijn van Jansen Techniek. “Een mooie uitdaging die uiteindelijk heeft geleid tot een maatwerkproject waar we erg trots op zijn.” bewoners van zorginstellingen en patiënten in ziekenhuizen. Het distributiecentrum bevindt zich in Hoogeveen, waar de producten worden uitgereden naar klanten. “Wij zijn een institutionele keuken voor de zorgsector, ouderenzorg en ziekenhuizen in Noord-Nederland. Vergrijzing is onze groeimarkt”, weet Ensing. Om die groeimarkt optimaal te kunnen bedienen, werd in Emmen een volledig nieuwe keuken gerealiseerd. Kleine porties worden handmatig gekookt en grotere charges automatisch afgevuld met vacuümvullers. “Alles wordt hier bereid met verse ingrediënten. Er zijn instellingen die convenience wensen, het eten ter plekke alleen nog hoeven te portioneren en vervolgens kunnen uitserveren. Er zijn genoeg bedrijven die een stamppot kunnen maken of vlees kunnen koken, roken, bakken, garen en bereiden, maar wij zijn gespecialiseerd in maaltijden in afwijkende consistenties. Zoutloos, gemalen, dik en dun vloeibaar. Het één gaat niet zonder het ander. Daarin verschillen wij van de retail, die dit maatwerk juist niet kan leveren”, benadrukt Ensing. “Wij werken hier met verschillende recepturen en bereidingen. Het is een continuproces. Alles komt uiteindelijk samen in ons logistiek centrum in Hoogeveen en wordt daar uitgereden en bij grote zorginstellingen zelfs tot op afdelingsniveau uitgeleverd. Dat is onze grote kracht.” Verse maaltijden vergen een kookproces dat in alle stappen bewaakt moet worden met het oog op voedselveiligheid, smaak en kwaliteit. Van Rijn: “Neem aardappelpuree. Die wordt warm geportioneerd en uiteindelijk teruggekoeld naar een temperatuur van maximaal zeven graden. De spiraalkoelers zijn een belangrijk onderdeel van het proces, want alles wat gekookt of warm bereid is, moet uiteindelijk teruggekoeld worden naar zeven graden of minder. Daarom komt het transport heel nauw, want dit hele proces moet binnen twee uur doorlopen worden. Vanaf het moment dat het product uit de pan komt tot aan de verpakking in de krat.” ‘Snelweg’ tussen productie en verpakking De door Jansen Techniek uitgedachte en gerealiseerde oplossing binnen Van der Zee heeft in zekere zin veel weg van een snelweg tussen productie en verpakkingslijnen, waarbij de trays via vier toeritten op de snelweg komen en vervolgens hun weg vinden richting de verpakkingslijnen. Onderweg zijn er drie afritten richting de ▼ De door Jansen Techniek uitgedachte en gerealiseerde oplossing binnen Van der Zee heeft in zekere zin veel weg van een snelweg tussen productie en verpakkingslijnen
MEAT&CO NR 5 2024 11 spiraalvriezers en één randweg (‘een bypass’) die direct naar de verpakkingslijnen loopt. “Het gaat om open trays in verschillende vormen en groottes met daarin ingrediënten of maaltijdcomponenten, waaronder ook twee gehaktballetjes met jus of soepen. Vloeibare maaltijdcomponenten vergen highcare handling, want je wilt niet dat er verlies is zodra een tray van rijstrook verandert”, benadrukt Van Rijn. Zodoende is een oplossing bedacht waarbij elke schaal bij het benaderen van de transportband door een Inkjetprinter wordt voorzien van een unieke QR-code. “Die code wordt gescand en correspondeert met het type schaal en product. Die data bepalen naar welk spoor de trays gaan. Er zijn uiteindelijk vier sporen. De producten die teruggekoeld moeten worden gaan 1-op-1 richting de spiraalkoelers en één spoor is de bypass die om de spiraalvriezers loopt. Deze transportband is bedoeld voor producten die niet gekoeld hoeven te worden of al teruggekoeld zijn. Uiteindelijk komen alle producten uit op de verpakkingslijn waarbij ze geautomatiseerd op de juiste traysealer uitkomen en voorzien worden van een topseal en etiket, waarna de inpakkers ze in de kratten leggen voor transport naar de klant of het distributiecentrum.” Gecontroleerd proces De nieuwe transportlijn bij Van der Zee werd 20 april in gebruik genomen en werkt volgens Ensing naar tevredenheid. “Het proces van finetunen duurt altijd wat langer, omdat je ook te maken hebt met een onderbelichte factor, namelijk de mens. We werken met continuvullers, maar er wordt ook handmatig gevuld. Afhankelijk van het recept. Degene aan de lijn krijgt een portioneerverdeling. De maaltijdcomponenten moeten zo warm mogelijk in de tray. 1000 kilo aardappelpuree wordt veelal afgevuld in verschillende schalen (150 gram, 450 gram et cetera).” Van Rijn legt uit: “Vanwege de QR-code kan er niets fout gaan, want er is een controlemoment ingebouwd, waarbij een tray die verkeerd is gevuld, altijd wordt uitgestoten. De operator heeft er zicht op en er wordt direct actie ondernomen als er onverhoopt teveel of te weinig wordt afgevuld. Een verkeerd etiket op een product komt ook niet voor. Gezien de doelgroep waaraan geleverd wordt, is dat belangrijk. Zeker met het oog op allergenen of bijvoorbeeld eten zonder toevoeging van zout.” Ensing besluit: “Dit project is opgeleverd volgens de eisen en wensen die wij bij Jansen Techniek hebben neergelegd. De afstemming tussen personeel en techniek is een proces dat altijd doorgaat. Nu is de optimalisatiefase aangebroken, zodat werkgemak en ergonomisch werken straks nog eenvoudiger en beter wordt. Maar het allerbelangrijkste is dat de consistentie, kwaliteit en de smaak van onze maaltijden intact blijft na het portioneren en wij zodoende in staat zijn om maatwerk aan te blijven bieden aan onze klanten.” Meer informatie: Jansen Techniek Tel. +31 (0)341-353 829 info@jansentechniek.nl www.jansentechniek.nl ▲ Albert Ensing (Van der Zee Vleesgrootgebruik) en Thomas van Rijn (Jansen Techniek)
TE HUUR: TURN KEY FOOD PRODUCTIEPAND – Aluminiumstraat 82-88 Zoetermeer Op dit moment kunnen wij te huur aanbieden een bedrijfsruimte die direct geschikt is voor verwerking en productie van levensmiddelen. Dit unieke en complete object is altijd in gebruik geweest als productiebedrijf voor vleessnacks, is gelegen op bedrijventerrein “Lansinghage” in Zoetermeer en bestaat uit productieruimtes, koel- en vriescellen, kantoren, kantine en sanitaire ruimtes en beschikt over een ruime elektra- en gasaansluiting. De bedrijfsruimte met eigen parkeerplaatsen, voldoet aan de geldende voedselveiligheidsnormen en heeft een oppervlakte van 2.170 m2. Voor meer informatie, scan de QR-code of neem contact op: www.oranjestate.nl Tel: 071 - 513 74 30 AumaTech lintzagen Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Lintzaag met camera- en veiligheidssysteem (geen pneumatiek) ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Trimmer_Evo3 AMS 533 ontvliesmachine enkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine otaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine nkovac vacuümverpakkingsmachines ber ontvlies- en ontzwoerdmachine aalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Karkassen bandzaag SB46-24 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 verpakkingsmachines ontzwoerdmachine achttechniek van Freund en Karl Schermer sen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine Trimmer_Evo3 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Trimmer D3 dubbelkamer Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info me Messe 1/2.indd 1 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine reribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland 31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 A5000 automatische verpakkingslijn MESS-Nederland.indd 1 18-08-2023 14:30 MESS.indd 1 02-04-2024 16:41 Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en K Trimmer D3 dubbelkamer Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk i m Messe 1/2.indd 1 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 A5000 automatische verpakkingslijn MESS-Nederland.indd 1 18-08-2023 14:30 Trimmer_Evo3 MESS.indd 1 02-04-2024 16:41 rpakkingsmachines ntzwoerdmachine chttechniek van Freund en Karl Schermer dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine n bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine veld 2 8 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 pakkingsmachines tzwoerdmachine httechniek van Freund en Karl Schermer ubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine eld 2 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 verpakkingsmachines ontzwoerdmachine achttechniek van Freund en Karl Schermer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine sen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine erveld 2 48 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine pareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 es e reund en Karl Schermer ASB 560 ontzwoerdmachine AMS 533 ontvliesmachine k info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 18-08-2023 14:30 Trimmer_Evo3 02-04-2024 16:41
MEAT&CO NR 5 2024 13 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING Vivochem is een toonaangevend chemisch distributiebedrijf gespecialiseerd in de levering en logistiek van chemische producten. Het bedrijf heeft de krachten gebundeld met FerrTech, een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van duurzame waterbehandelings- en reinigingsoplossingen, om FerSol op de markt te brengen. FerSol is niet zomaar een schoonmaakmiddel; het is een revolutionaire oplossing voor duurzame reiniging. Het heeft de kracht om voedselmachines efficiënt, duurzaam en grondig te reinigen. Als onderdeel van deze samenwerking biedt VSD Food Machinery FerSol aan als reinigingsoplossing om machinereinigingsprocessen te verbeteren. Dit is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en operationele efficiëntie in machinereiniging en -gebruik. Integratie VSD Food Machinery zal FerSol integreren in de CIP-systemen (Clean-InPlace) van zijn rookkasten, injectiemachines en nog vele andere machines die worden gebruikt bij de productie van vlees- en visproducten. FerSol is een efficiënt en duurzaam reinigingsmiddel dat voedselmachines grondig reinigt en de voedselveiligheid verhoogt. De unieke eigenschappen van FerSol, zoals het vermogen om effectieve reiniging te garanderen, slib te verminderen en verstopping van het systeem te voorkomen, maken het een ideale oplossing VSD Food Machine heeft vorige maand een nieuwe samenwerking aangekondigd met Vivochem en Ferr-Tech. Deze samenwerking heeft als doel FerSol, een innovatieve oplossing voor duurzame reiniging, te integreren in de reinigingsprocessen van de machines die VSD Food Machinery ontwikkelt en levert. “We kijken er naar uit om samen met Vivochem en Ferr-Tech onze klanten duurzamere en efficiëntere oplossingen te bieden”, zegt Maarten Kooij van VSD Food Machinery. voor de reiniging van deze machines. FerSol zal worden gebruikt in rookkasten om geuren en teer efficiënt te verwijderen. Het gebruik van FerSol zorgt voor een grondige reiniging, draagt bij aan het behoud van de kwaliteit van gerookte producten en voorkomt de opbouw van reststoffen. Maarten Kooij, directeur van VSD Food Machinery, toonde zijn enthousiasme over de samenwerking: ”We kijken er naar uit om samen met Vivochem en Ferr-Tech onze klanten duurzamere en efficiëntere oplossingen te bieden, en zijn trots op deze samenwerking. Dankzij deze samenwerking kunnen we de reiniging van machines naar een hoger en veiliger niveau tillen, zonder gebruik van chloor.” Verheugd Ook Ronald IJzer, directeur van Vivochem, is verheugd over de samenwerking: “Het is mooi om te zien hoe twee Almelose bedrijven uit verschillende sectoren elkaar vinden door middel van een innovatief en milieuvriendelijk product. Deze samenwerking versterkt niet alleen onze lokale banden, maar helpt ons ook om duurzame reiniging naar de voedingsmiddelenindustrie te brengen.” Het contract voor deze samenwerking is officieel ondertekend en FerSol is al geïntegreerd in de eerste machinereinigingsprocessen bij VSD Food Machinery. Meer info: VSD Food Machinery | Tel. +31(0) 546 873 032 | sales@vsd.nl | www.vsd.nl DANKZIJ DEZE SAMENWERKING KUNNEN WE DE REINIGING VAN MACHINES NAAR EEN HOGER EN VEILIGER NIVEAU TILLEN, ZONDER GEBRUIK VAN CHLOOR VSD FOOD MACHINERY, VIVOCHEM EN FERR-TECH KONDIGEN NIEUWE SAMENWERKING AAN Van links naar rechts: Ludo Tissingh (CCO Ferr-Tech), Maarten Kooij (Directeur VSD) en Ronald IJzer (Managing Director Vivochem)
14 MEAT&CO NR 5 2024 HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID NUMAFA BIEDT NU OOK STANDAARDOPLOSSINGEN: ‘MAAR MET DEZELFDE HOGE KWALITEIT’ Numafa Cleaning & Automation ontwikkelt, fabriceert en levert al veertig jaar innovatieve industriële reinigingsoplossingen voor de food-, vlees- en visverwerkende industrie. In navolging op de high-end reinigingsmachines voor kratten en pallets biedt het bedrijf uit Heinenoord nu ook standaardoplossingen. “Wij werkten voorheen altijd projectmatig, maar bieden vanaf nu ook standaard machines voor bedrijven die een reinigingsoplossing nodig hebben met een lagere capaciteit”, vertelt Marnick van der Veen, accountmanager CTO bij Numafa. Numafa Cleaning & Automation ontwikkelt en levert al veertig jaar innovatieve industriële reinigingsoplossingen voor de vleesverwerkende industrie voor de export. De helft van onze machines gaat naar Amerika. Wij staan bekend om onze kwalitatief hoogwaardige en robuuste machines en blinken uit in levensduur. Onze machines zijn weliswaar ietsjes duurder, maar daar staat tegenover dat onze uit roestvrijstaal vervaardigde machines en wastunnels met gemak 25 jaar of langer meegaan. Op basis van de gewenste capaciteit komen we met een oplossing voor wassen en eventueel drogen”, vult Van der Veen aan. “Het spreekt voor zich dat al onze waslijnen en reinigingsmachines voldoen aan de strenge Europese hygiënenormen en HACCP-richtlijnen. Overigens hebben wij ook meerdere referenties in de automotive-sector, waar wij bijvoorbeeld reinigingsmachines leveren voor het reinigen van complete motorblokken. Het zegt iets over hoe grondig onze reinigingsmachines werken.” Iedereen bedienen Niet elke vleesverwerker of foodproducent verwerkt zoveel kratten dat er een noodzaak bestaat voor een reinigingsmachine die 16 tot 24 uur per dag draait. Hoewel Numafa de bovenkant van de markt zal blijven bedienen met De naam Numafa gaat al even mee in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf ontwikkelt klantspecifiek industriële oplossingen voor hygiëne, zoals reinigingsmachines voor kratten, pallets, (dolav)containers en normwagens. Numafa heeft een hoofdkantoor in Heinenoord en een verkoopkantoor in de Verenigde Staten. “Ongeveer 88 procent van wat wij ontwikkelen, is bedoeld
MEAT&CO NR 5 2024 15 high-end reinigingsmachines (wastunnel) met een capaciteit die oploopt tot wel 6.000 kratten per uur, is de afgelopen jaren hard gewerkt aan nieuwe standaardoplossingen waarmee de volledige voedingsmiddelensector bediend kan worden. “Het proces bepaalt de oplossing en vanaf heden hebben we voor elk proces een juiste oplossing. Onze nieuwe standaard krattenwasser, palletwasser en containerwasser zijn ontwikkeld voor lagere capaciteitsvraagstukken. Deze machines zijn prijstechnisch interessant voor vleesverwerkers die dagelijks minder wassen maar wel een geautomatiseerde oplossing wensen voor hun reiniging”, verduidelijkt Van der Veen. “Wij wilden niet langer nee verkopen en zijn dus aan het innoveren geslagen. De nieuwe, compacte machines zorgen er voor dat we nu low-end en high-end reinigingsmachines kunnen bieden en dus iedereen kunnen bedienen. Maar altijd met de hoge kwaliteit die vleesverwerkers en foodproducenten van ons gewend zijn. Achter de schermen zijn we overigens ook drukdoende met de ontwikkelingen van reinigingsoplossingen voor het middensegment.” De vleesindustrie heeft vaak te maken met zwaar vervuilde producten. Het reinigen van vleesresten, eiwitten, vet en bloed volgens de strenge geldende hygiënevoorschriften vraagt om een gespecialiseerde oplossing, weet Van der Veen. “Onze systemen reinigen en drogen onder andere E1-, E2- en E3-euronormbakken, 200 en 300 liter normwagens plus dolav containers. Bedrijven die 400 kratten per uur verwerken, konden wij voorheen niet voorzien van een competitieve oplossing. Nu hebben wij een mooie standalone oplossing in een prijscategorie die concurrerend is met de andere merken die beschikbaar zijn op de markt.” Meest gebruikte oplossingen De meest gebruikte reinigingsmachines bij slachterijen en vleesverwerkers zijn doorgaans de krattenwassers. Binnen deze reeks heeft Numafa nu een nieuwe uitvoering gelanceerd: De Eco Clean Master Go (ECM Go). “De ECM Go Reinigt tot 400 kratten per uur. Het is een gestandaardiseerde oplossing met enkele optionele losse componenten.” De kratten worden op een duurzame manier automatisch en hygiënisch gereinigd. Onze innovatieve oplossingen zijn energiezuinig en verlagen de operationele kosten. Er zijn altijd extra componenten mogelijk, zoals ontnesters voor het onstapelen van de kratten. De krattenwasser hebben we ook beschikbaar in een verticale uitvoering voor bedrijven die weinig ruimte hebben maar toch de behoefte hebben aan een geautomatiseerde reinigingsoplossing.” Voor een optimale hygiëne in het productieproces voorziet Numafa tevens in semi- en volautomatische containerwassers voor het reinigen van normwagens. “Onze nieuwe containerwasser CWM Go (dit staat voor Container Washing Machine Go) is een compacte containerwasser die speciaal is ontworpen om normwagens en dolav containers te reinigen door middel van een uitwisselbare productdrager. De containers rijd je op vloerniveau in de wasser en is eenvoudig in gebruik”, vervolgt Van der Veen. “Voor losse onderdelen hebben we een vaatwasser voor de voedingsmiddelenindustrie in verschillende modellen en afmetingen. Deze vaatwasser kan ingezet worden voor messen of losse bakjes of platen.” Gebruiksvriendelijk in gebruik Wat zowel de grote wastunnels als de standalone-oplossingen van Numafa gemeen hebben, is de robuustheid van de machine en gebruiksvriendelijkheid. “Alles is zo ontwikkeld dat iedereen er mee kan werken. Er kan weinig misgaan. Neem bijvoorbeeld de sproeiers. Die worden er vaak afgehaald als ze niet meer werken, vervolgt doorgeprikt en dan er opnieuw opgezet. Niet zelden verkeerd om, waardoor de reiniging onvoldoende wordt en de slijtage toeneemt. Wij hebben er juist voor gekozen om de nozzles (sproeiers) vast te lassen aan de buis. Het proces is de basis en dat mag niet stil komen te staan”, legt Van der Veen uit. “Onze reinigingsmachines gaan aan de zijkant open en zijn gemakkelijk toegankelijk als spare parts vervangen moeten worden. Niemand is gebaat bij stilstand. Dat is vaak ook de reden dat wij spare parts-kits aanbieden. Als er dan een storing optreedt, dan hoeven onze monteurs alleen maar uit te rijden en het betreffende onderdeel te vervangen.” ▲ Naast de high-end reinigingsmachines voor kratten en pallets biedt Numafa nu ook standaardoplossingen Drogen en energie besparen Numafa biedt verschillende droogopties die de gewassen productdragers perfect droog- en klaarmaken voor hergebruik. Van der Veen legt uit: “Of het nu gaat om kratten, bakplaten of hamvormen. Binnen de vleesindustrie wordt meestal gekozen voor een afblaastunnel, waarbij een krat een bepaald droogtepercentage heeft. De meeste klanten volstaan met een beetje restvocht, omdat de krat maar zelden direct terug in de productie gaat. Bij elk automatiseringsvraagstuk gaat het erom hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen opereren. Op dat vlak denken wij graag mee met de klant en voeren we vooraf de nodige droogtests uit met de kratten van de klant zelf.” Hij besluit: “We geven altijd een energieberekening af. Er zijn namelijk meerdere oplossingen te bedenken, waarbij bijvoorbeeld dampafzuiging en hitte gerecycled kunnen worden. Hetzelfde gebeurt met het water. Dat circuleert in de wasser, komt altijd terug in de tank en het vuil blijft achter in het filter. Alleen het naspoelen gebeurt met vers water. Producenten willen graag milieuvriendelijk en kosteneffectief opereren. Wij beschikken over veel expertise en kunnen dus ook op het gebied van duurzaamheid, hergebruik van warmte en water heel gericht adviseren en de kosten zo laag mogelijk houden.” Meer informatie: Numafa Cleaning & Automation Tel. +31 (0)186-650 850 info@numafa.com www.numafa.com
Meer over onze oplossingen voor vleesverwerkingsbedrijven: www.csb.com Mijn ERP. Daarmee heb ik alles onder controle. Efficiëntie, transparantie, flexibiliteit – daar gaat het nu om. IT is hiervoor de sleutel. Of het nu gaat om ERP, MES, snijberekening of intelligente planningssoftware: het CSB-systeem is de complete oplossing voor vleesverwerkings-bedrijven. U kunt vandaag uw productie optimaliseren en morgen uw hele bedrijf digitaliseren. Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws Meld je aan voor de nieuwsbrief door de QR-code te scannen en je gegevens in te vullen. Sca e eld je aa voor de ieuwsbrief va Meat&co Vakinformatie voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie
MEAT&CO NR 5 2024 17 COLUMN Vroeger is niet altijd beter. Maar wat ik me nog wel herinner was het ‘vrijdagmiddagproject’. Geen deadline en geen klant en geen druk, maar gewoon je eigen ideeën uitwerken, het proberen en het laten mislukken en uiteraard er dan van leren. Vaak komen de beste ontwikkelingen voort uit fouten en het begrijpen van deze fouten. Waarom ontstaat dit en wat gebeurt er nu precies technologisch gezien? Gezond verstand Door de jaren heen ben ik in de gelegenheid geweest om allerlei projecten in verschillende landen en met diverse productengroepen te doen. Tijdens deze projecten was theorie vaak ondergeschikt, omdat de uitkomsten op papier soms haaks stonden op wat we in de praktijk opleverden. Door gezond verstand te gebruiken, analytisch te denken en vragen te stellen, konden we vaak aan de hand van de praktijk toch mooie projecten opleveren. Ondanks alle beperkingen die we VOETEN OP DE TAFEL Als ontwikkelaar ben je altijd op zoek naar nieuwe oplossingen. Nieuwe ingrediënten, wat kunnen we ermee en wat doet het technisch? Nieuwe trends vanuit de markt: glutenvrij ja of nee? Doordat je agenda vaak overvol is met deadlines en verplichtingen, ben je altijd gefocust op de einddoelen en deadlines. Philip Schippers vaak hebben, zoals regelgeving, klantwensen en -eisen, retailers en natuurlijk de kosten, is de basis als ontwikkelaar nog altijd in mijn beleving het maken en het vinden van de ultieme oplossing. Door betrokkenheid en passie bereik je altijd veel. Hierover gesproken denk ik vaak aan een BBQ-serie op Netflix. In één van de afleveringen volgen ze Tootsie Tomanetz (85 jaar oud). Ze is nog elke vrijdagnacht bezig in de ‘BBQ pit’ met het creëren van de perfecte pulled pork, steak et cetera. Dat is pas betrokkenheid met passie. Misschien wordt het weer tijd dat voor het ‘vrijdagmiddagproject’ en moeten we als ontwikkelaar weer wat vaker de voeten op de tafel leggen. Om te mijmeren over onze passie, het ontwikkelen en op deze manier oplossingen vinden en misschien wel, of juist daardoor, hét product voor de toekomst bedenken. Meattech Technologisch Platform is in 2003 opgericht door Gerard Smelt, Philip Schippers en Paul Grimberg. Samen zagen zij een behoefte, bij met name technologen, voor een platform op het gebied van foodtechnologie en netwerken. VAAK KOMEN DE BESTE ONTWIKKELINGEN VOORT UIT FOUTEN EN HET BEGRIJPEN VAN DEZE FOUTEN. WAAROM ONTSTAAT DIT EN WAT GEBEURT ER NU PRECIES TECHNOLOGISCH GEZIEN?
... 18 MEAT&CO NR 5 2024 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING In Het Nieuwe Werken streven de partijen naar een toekomstbestendige werkwijze die gericht is op het vergroten van de efficiëntie en effectiviteit van werkzaamheden en bedrijfsprocessen. Samen benutten zij het grote potentieel van digitalisering en automatisering voor de food- en agrimarkt en bieden ze AI-producten die aansluiten bij de verschillende kennisniveaus en behoeften van bedrijven in deze sector. Combinatie De samenwerking combineert de AI-technologie van Say Hai met de uitgebreide kennis van Het Foodatelier op het gebied van keten- en bedrijfsprocessen in de food- en agrimarkt. Deze combinatie wordt versterkt door de ervaring van de medeoprichter van Say Hai, in zijn rol als medeoprichter van SyncForce, een Circular PIM-oplossing die zich richt op fabrikanten van voedingsmiddelen, petfood en non-food verpakte goederen. Meer informatie: Het Foodatelier Tel. +31 (0)53-480 1730 | info@hetfoodatelier.nl | www.hetfoodatelier.nl HET FOODATELIER EN SAY HAI LANCEREN ‘HET NIEUWE WERKEN’ MET FOCUS OP AI Het Foodatelier en Say Hai hebben een strategisch partnership gesloten om bedrijven in de foodsector te ondersteunen bij het optimaliseren van hun werkprocessen door middel van digitalisering en automatisering. In de gezamenlijke aanpak ‘Het Nieuwe Werken’ ligt de focus specifiek op Artificial Intelligence (AI). De ontwikkeling van Van Gelders plantaardige ganzenlever begon met een nauwkeurige analyse van de smaak, textuur en samenstelling van het origineel. Na uitgebreid testen en verfijnen met plantaardige ingrediënten zoals cashewnoten, cacaoboter, kokosolie en truffelolie, ontstond een product dat qua smaak en mondgevoel indrukwekkend dicht bij traditionele ganzenlever komt. De plantaardige foie gras van Van Gelder is uniek dankzij de romige textuur en diepe umami-smaak, concurrerend met het traditionele product. Dankzij de perfect gebalanceerde mix van plantaardige vetten en aroma’s biedt het een verfijnde en luxueuze smaakbeleving. Hiermee lanceert het bedrijf uit Ridderkerk een hoogwaardig alternatief voor de foodservice, dat vriendelijk is voor dier en milieu. Van Gelder benadrukt: “Het was een uitdagend proces, maar het resultaat is iets waar we enorm trots op zijn.” Meer informatie: Van Gelder Groente & Fruit Tel. +31 (0)180-33 60 01 info@vangeldernederland.nl www.vangeldernederland.nl VAN GELDER INNOVEERT MET PLANTAARDIGE FOIE GRAS Van Gelder, leverancier in aardappelen, groenten en fruit, heeft eind september tijdens Gastvrij Rotterdam een plantaardige foie gras geïntroduceerd. Als geheel diervriendelijk en duurzaam alternatief voor de luxe delicatesse. “We wilden niet zomaar een vervanger creëren, maar een echt alternatief dat de rijke, verfijnde smaak van foie gras eer aandoet. Zonder dat er een dier aan te pas komt”, zegt Gerrit van Gelder, algemeen directeur bij Van Gelder.
www.gpmedia.nlRkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4