MEAT&CO NR 5 2024 11 spiraalvriezers en één randweg (‘een bypass’) die direct naar de verpakkingslijnen loopt. “Het gaat om open trays in verschillende vormen en groottes met daarin ingrediënten of maaltijdcomponenten, waaronder ook twee gehaktballetjes met jus of soepen. Vloeibare maaltijdcomponenten vergen highcare handling, want je wilt niet dat er verlies is zodra een tray van rijstrook verandert”, benadrukt Van Rijn. Zodoende is een oplossing bedacht waarbij elke schaal bij het benaderen van de transportband door een Inkjetprinter wordt voorzien van een unieke QR-code. “Die code wordt gescand en correspondeert met het type schaal en product. Die data bepalen naar welk spoor de trays gaan. Er zijn uiteindelijk vier sporen. De producten die teruggekoeld moeten worden gaan 1-op-1 richting de spiraalkoelers en één spoor is de bypass die om de spiraalvriezers loopt. Deze transportband is bedoeld voor producten die niet gekoeld hoeven te worden of al teruggekoeld zijn. Uiteindelijk komen alle producten uit op de verpakkingslijn waarbij ze geautomatiseerd op de juiste traysealer uitkomen en voorzien worden van een topseal en etiket, waarna de inpakkers ze in de kratten leggen voor transport naar de klant of het distributiecentrum.” Gecontroleerd proces De nieuwe transportlijn bij Van der Zee werd 20 april in gebruik genomen en werkt volgens Ensing naar tevredenheid. “Het proces van finetunen duurt altijd wat langer, omdat je ook te maken hebt met een onderbelichte factor, namelijk de mens. We werken met continuvullers, maar er wordt ook handmatig gevuld. Afhankelijk van het recept. Degene aan de lijn krijgt een portioneerverdeling. De maaltijdcomponenten moeten zo warm mogelijk in de tray. 1000 kilo aardappelpuree wordt veelal afgevuld in verschillende schalen (150 gram, 450 gram et cetera).” Van Rijn legt uit: “Vanwege de QR-code kan er niets fout gaan, want er is een controlemoment ingebouwd, waarbij een tray die verkeerd is gevuld, altijd wordt uitgestoten. De operator heeft er zicht op en er wordt direct actie ondernomen als er onverhoopt teveel of te weinig wordt afgevuld. Een verkeerd etiket op een product komt ook niet voor. Gezien de doelgroep waaraan geleverd wordt, is dat belangrijk. Zeker met het oog op allergenen of bijvoorbeeld eten zonder toevoeging van zout.” Ensing besluit: “Dit project is opgeleverd volgens de eisen en wensen die wij bij Jansen Techniek hebben neergelegd. De afstemming tussen personeel en techniek is een proces dat altijd doorgaat. Nu is de optimalisatiefase aangebroken, zodat werkgemak en ergonomisch werken straks nog eenvoudiger en beter wordt. Maar het allerbelangrijkste is dat de consistentie, kwaliteit en de smaak van onze maaltijden intact blijft na het portioneren en wij zodoende in staat zijn om maatwerk aan te blijven bieden aan onze klanten.” Meer informatie: Jansen Techniek Tel. +31 (0)341-353 829 info@jansentechniek.nl www.jansentechniek.nl ▲ Albert Ensing (Van der Zee Vleesgrootgebruik) en Thomas van Rijn (Jansen Techniek)
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4