Meat&Co nr 5 2024 Online

MEAT&CO NR 5 2024 25 SUBCOVER: SCHMERSAL NEDERLAND Mens-machine-interfaces in de voedingsmiddelenindustrie, zoals in de vlees- en visverwerkende industrie, moeten aan bijzondere eisen voldoen. Denk daarbij aan een hygiënisch design, het voorkomen van kruisbesmettingen en een constructie zonder dode ruimtes. Tot de kenmerkende eigenschappen van de drukknoppen en signaallampen - inclusief de noodstopknop - voor deze toepassingen behoren de naadloze overgangen van afdichtingselementen en oppervlakken en de afwezigheid van uitstekende onderdelen. Deze eigenschappen ondersteunen actief de reiniging van de componenten, aangezien de plaatsen waar zich vuil aan kan hechten tot een minimum beperkt worden. Tegelijkertijd moeten de openliggende afdichtingselementen veel robuuster van ontwerp zijn, om bestand te zijn tegen de dagelijkse reiniging met hogedrukstraal en agressieve middelen en tegen ontsmetting. Dat betekent dat alle materialen een hoge beschermingsgraad IP69 en een uitstekende bestendigheid tegen reinigingsmiddelen moeten hebben. Beschermingsgraad betekent niet alles Maar, en op dit punt gaan we in tegen een veel voorkomende misvatting, de beschermingsgraad betekent niet alles. Een bedieningssysteem kan een goede beschermingsgraad hebben en toch ongeschikt zijn voor het gebruik op machines voor de levensmiddelenindustrie, omdat de reinigingsvriendelijkheid niet gewaarborgd is er niet voldaan wordt aan de eisen van het ‘Hygienic Design’. Deze eisen zijn geformuleerd in DIN EN ISO 14159 (Machineveiligheid - Hygiëneeisen voor het ontwerpen van machines). Het systeem mag bijvoorbeeld geen dode ruimtes hebben, waarin materiaalresten zich kunnen hechten of een biofilm kunnen vormen. De oppervlakken en geometrieën moeten zodanig vormgegeven zijn dat ze goed gereinigd kunnen worden. In de behuizingen van bijvoorbeeld schakelaars of bedieningspanelen mag zich ook geen vocht ophopen. Beproefd en nu verbeterd Onder deze bijzondere omstandigheden bewijst het N-programma van Schmersal al vele jaren zijn diensten in de bouw van machines voor de levensmiddelenindustrie. Het N-programma is speciaal ontwikkeld voor hygiënegevoelige toepassingsgebieden en bestaat uit een groot aanbod aan drukknoppen en signaallampen en een groot aantal accessoires, zoals noodstopslagknoppen, paddenstoelknoppen of drukknoppen. BEDIENINGSELEMENTEN ONTWIKKELD VOOR HYGIËNEGEVOELIGE OMGEVINGEN Een nieuwe serie drukknoppen en signaallampen die ergonomie en veiligheid bieden, is volledig ingesteld op hygiëne. Het omvangrijke, normconforme programma hoort bij het uitgebreide portfolio van Schmersal. Het is modulair opgebouwd en kan flexibel aangepast worden aan de eisen die aan de bouw van voedselverwerkende machines gesteld worden - bijvoorbeeld door steekbare contactdragers. lees verder op de volgende pagina >>

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4