MEAT&CO NR 5 2024 31 ▲ Juan Mate (Europa Cuisson) en Ludo Tuyaerts (GEA Group) goed inzichtelijk te hebben hoe de productieprocessen in de fabriek verder geoptimaliseerd kunnen worden. “Om de groei bij te kunnen houden, zijn we op een gegeven moment flink gaan investeren in een productielijn waarbij de spiraalovens centraal staan. We hebben nu vier lijnen met de CookStar in onze fabriek staan voor het koken en bereiden van kippenvleesproducten”, verduidelijkt Juan Mate. “Vervolgens hebben we onze aandacht verlegd naar het ontdooien van diepvriesvlees, om het daarna direct te verwerken tot een dagvers product. Daarvoor hebben we drie ScanMidi-tumblers neergezet met een capaciteit van 10.000 liter. De marination-lijn is meeverhuisd vanuit Temse en maakt deel uit van een volledige lijn waarin we ook zelf marinade kunnen aanmaken. Twee maanden geleden hebben we een volledig nieuwe marination-lijn bij GEA aangekocht.” Ludo Tuyaerts vult aan: “En weet je wat nou het leukste is? De drie verticale verpakkingsmachines , type SmartPacker , staan hier nog steeds in productie. Vanwege slijtage heeft Juan besloten om drie nieuwe machines aan te schaffen, maar het zegt veel over het duurzame karakter van onze verpakkingsmachines. Het gaat hier om een zuivere (1-op-1) vervanging van de machine. Er staat nu een intermediaire verpakkingsmachine en die wordt ingeruild voor een continumachine. Dankzij de drie SmartPacker SX400-machines die er zullen neergezet worden, zal de capaciteit in theorie verdubbeld worden van 60 naar honderd tot 120 zakken per minuut per machine.” Vertrouwen Procesoptimalisatie is een vereiste voor Europa Cuisson. Mate voorspelt immers een mooie groei voor (zijn) vleesproducten. “Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat de komende tien jaar 30 procent meer kip gegeten gaat worden in Europa. Daar spelen wij op allerlei manieren op in. Door acquisities of overnames van fabrieken te doen en zodoende uit te breiden, maar ook door de processen binnen onze bestaande faciliteiten verder te optimaliseren. Daar komt de expertise van GEA om de hoek kijken”, weet de Belgische foodondernemer. “En het zijn niet alleen de machines die het verschil maken. Ik beschouw GEA als partner, niet als leverancier. Ze brainstormen graag met ons over manieren om voortgang te kunnen boeken. Ze geven ons advies en laten ons onze producten testen in hun eigen testcentrum in Nederland.” “Een ander cruciaal punt is dat ze goed onderlegde servicetechnici hebben waar we altijd op kunnen vertrouwen. Want stilstand is achteruitgang, zeker in de productie. Dat vertrouwen leidt tot een nog sterkere samenwerking. We rekenen nu ook op GEA voor snel invriezen en koelen. Maar beter zeg ik niet teveel, want anders gaan ze het nog tegen me gebruiken en staat de hele fabriek straks vol met machines van GEA”, lacht Juan Mate. Ludo Tuyaerts: “We komen nu op afroep zodra zich een storing aandient, maar we zijn met Europa Cuisson in gesprek voor onderhoudscontracten, omdat we er inmiddels veel machines hebben staan en door goed onderhoud de levensduur van de machineskunnen verlengen.” Vraagbaak Ludo Tuyaerts vervolgt: “Wij staan heel veel in contact met de broers Mate en andere productspecialisten binnen Europa Cuisson over onze machines en productielijnen. Als zij vragen hebben over hoe zij de parameters kunnen aanpassen om de productie te optimaliseren of de kwaliteit of capaciteit willen verbeteren aan de hand van andere recepturen, dan kunnen we snel schakelen. Soms wil een bedrijf een betere korst of een andere garing. Dan schakelen we onze mensen van het Food Technology Center in. Zij hebben kennis van de machine en het product en kunnen dus de juiste vertaalslag maken. GEA wil de vraagbaak zijn voor voedingsmiddelenfabrikanten, zoals voor Europa Cuisson.” “Wij exporteren naar meer dan twintig landen. Voor alle landen waar wij voor produceren, willen we de origine van het product behouden. Oftewel kippenvlees van kippen uit Nederland of Belgische vleesproducten van Belgisch pluimvee. Elk land heeft zijn eigen vragen en specificaties. Dat betekent dat onze productielijnen vooral flexibel moeten zijn. GEA denkt daarover met ons mee en helpt ons met onze vragen en de juiste kalibratie. Daar zijn we erg tevreden over”, benadrukt Mate tot slot. Meer informatie: GEA Group Tel. +31 (0)73 6203 111 (Nederland) Tel. +32 (0)3 304 8800 (België) www.gea.com
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4