Meat&Co nr 5 2024 Online

40 MEAT&CO NR 5 2024 ROUND TABLE BELGIAN MEAT OFFICE 2024 “Veel beslissingen lijken genomen te worden op basis van wat ze denken dat de realiteit is en niet op basis van de werkelijkheid. We willen dat de overheid vooral consequent wordt, is en blijft. Het zou een slechte zaak zijn als we afhankelijk worden van derde landen buiten Europa voor onze voedingsvoorziening en voedselbeschikbaarheid. Het is als met zeilen. Je moet goed omgaan met de omstandigheden. Je kan eigenlijk nooit de wind dicteren, maar wel de zeilen hijsen en je aanpassen aan de wind.” Sourcen De politieke werkelijkheid is slechts één gegeven waar vleesproducenten en slachterijen mee te maken hebben. De beschikbaarheid van vee zal al op korte termijn problemen kunnen opleveren. Daarin verschilt Vlaanderen weinig met Nederland: boeren stoppen en hun rechten worden niet altijd opgekocht door een ander. Zonder bedrijfsopvolging verdwijnt een agrarisch bedrijf en daarmee het vee voor zuivel en vlees. “Het is enorm lastig om te plannen voor de lange termijn. Produceer je alleen voor de Belgische markt of exporteer je er ook nog producten bij om uit de kosten te komen? Er zijn zoveel variabelen en ontwikkelingen. Consolidatie van het huidige aantal is een uitdaging op zichzelf”, weet Quentin Claeys (vijfde generatie) van de Belgian Pork Group. “Het sourcen van dieren is voor elke producent in Noord-Europa lastig. Alles valt of staat met perspectief. Als boeren drie of vier jaar op rij niets verdienen, wie stapt er dan nog in? Als veehouders winst maken, hebben zij ook geld om te herinvesteren en hun bedrijf te verduurzamen. Daarom brengen wij tien keer per jaar boeren bij elkaar en bieden hen scholing aan over hoe zij efficiënter kunnen produceren. Samenwerken is essentieel.” “Wij hebben acht merken en bieden op die manier een gezonde oplossing voor elke maaltijd. Nadat eerst Zuid-Korea (in 1993) en later China (in 2012) de markt voor ons openden, konden we de varkens volledig gaan waarderen. Je bent als producent van varkensvlees actief in een wereldwijde markt. Dan is het belangrijk dat we te maken hebben met een gelijk speelveld. Wij willen de overheid naast ons en niet tegenover ons. Onze sector wordt gezien als vervuiler en niet als voeder van de wereld. Wij zijn continu aan het kijken hoe we onze CO2-uitstoot kunnen verminderen. Daarom hebben we ook een extreem korte keten. Dieren die om 5.00 uur ’s ochtends worden geslacht, zijn kort na 13.00 uur al volledig versneden en worden aan het einde van de dag verpakt. De dag erop liggen onze vleesproducten in de winkels. Er is ook geen voedselverspilling, want dieren worden volledig verwaard. Bovendien wordt 60 procent van al het water hergebruikt. Wij zijn enorm duurzaam!” Continuïteit Is het raar om geen vlees te eten of melk te drinken? En hoe ga je met die nieuwe realiteit om? Alexander geeft aan dat meerdere generaties in een bedrijf ook zorgen voor een wisselende en verfrissende kijk op de processen binnen de fabriek. “Het is een continuproces. Elke tien jaar moet je de nieuwe generaties die er dan aankomen leren begrijpen. Stabiliteit en continuïteit garandeer je het beste door volgende generaties in te laten stappen voordat de vorige generatie eruit staat. Zo doen we dat bij ons al tachtig jaar. Een zachte overdracht zorgt ervoor dat je mensen in je bedrijf hebt met de ervaring en kunde plus de mensen met de nieuwste inzichten en verfrissende ideeën”, vervolgt Alexander. “Visie en koers kun je bepalen, maar je bent afhankelijk van je team. Je moet weten wat je doet en op welk moment. Ook bij ruwe zee en onder lastige omstandigheden moet je het schip recht kunnen houden.” Frédérick Hemelaer (vierde generatie) wil de toekomst van de vleesverwerkende industrie zelf vormgeven. “Door een referentie te worden voor dierenwelzijn”, onderstreept hij. Het bewijs daarvan bevindt zich in Temse. “Wij hebben een investering van 60 miljoen euro gedaan om de modernste rundvleesslachterij van de Benelux te kunnen bouwen. We zijn hiervoor gaan kijken bij slachtfaciliteiten in Amerika en Denemarken en hebben aan cherrypicking gedaan om op alle proces-stappen bij Hemelaer te verbeteren. In samenwerking met de Amerikaanse zoöloge Temple Grandin en professor Bert Driessen zijn onze stallen opnieuw ingericht. De koeien lopen voortaan een soort van S-vorm, met een bepaalde lichtinval, waardoor de dieren veel minder stress ervaren. Dat is niet alleen goed voor de dieren, maar het zorgt ook voor een hogere kwaliteit rundvlees.” WE LEGGEN NIET VAAK GENOEG UIT WAAROM WE BETER EN DUURZAMER ZIJN DAN BOEREN EN PRODUCENTEN UIT ANDERE DELEN VAN DE WERELD. LAAT DAT ONS HUISWERK ZIJN VOOR DE KOMENDE JAREN, WANT MET DE PASSIE VOOR VLEES ZIT HET WEL GOED

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4