MEAT&CO NR 5 2024 45 ingericht dat 30 procent van de producten altijd naar de vriezer gebracht kan worden. Je weet ook altijd hoeveel capaciteit je daadwerkelijk hebt en nodig hebt.” Automatische processen, interne logistiek en procesbewaking. Het is waar RBK Group bij Westfort om de hoek kwam kijken. Harmens: “Optimalisering van het koelproces, dat is het gat waar RBK Group in is gesprongen. Duurzaamheid is onderdeel van alle logistieke processen in een slachthuis of vleesverwerkende fabriek. Maar hetzelfde geldt voor een duurzame inrichting, zodat je minder hoeft schoon te maken, er minder energie en warmte wordt verbruikt en er minder water nodig is. Onze ERP-software (FOBIS® ERP) wordt bij Westfort gebruikt voor verschillende standaardprocessen zoals in- en verkoop, voorraadbeheer, recepturenbeheer, F-trace en EDI. Ook het aansturen van de productielijnen, de data over het aantal te slachten varkens, de planning en het uitbeenrendement zitten in de softwaremodules. De koelprocessen zijn geoptimaliseerd aan de hand van onze software.” Flow, flex and control Westfort werkt met een bepaalde visie voor de productie. “Flow, flex and control”, noemt Van ‘t Hoff dat. “Wij streven ernaar om de gehele productie in een flow in te richten, zonder onderbrekingen. Niets ophangen dat niet nodig is. Doorwerken in het zelfde tempo. Je wilt namelijk zo min mogelijk handelingen. En tegelijkertijd ook een zo hoog mogelijke opbrengst, door de juiste stukken door de juiste uitbeenders te laten uitbenen. Tegenover flow staat flex, want we willen geen slaaf van ons systeem worden. Omdat je als speler in de vleesverwerkende industrie er continu rekening mee moeten houden dat je nog een andere kant op kunt, omdat de vraag soms afwijkt en je op de meest efficiënte en goedkope manier wil produceren. Als je dat wil, dan moet je dus volledig in controle zijn. Wij verwerken 800 varkens per uur. Dan moet de uitbeenmanager ‘in control’ zijn en precies weten wat er gedaan moet worden. Liefst per kwartier. We zijn een repeterend bedrijf. Eerst mager, dan vet en vervolgens biologisch varkensvlees. Dat betekent dat je je planning op de rit moet hebben, zodat je zo efficiënt mogelijk de varkens kunt verwerken. Maar ook zodat je live kunt monitoren hoe er gepresteerd wordt. Die data worden gebruikt om verder te optimaliseren. Welk stuk vlees levert waar en op welk moment het meest op?” Van ’t Hoff vervolgt: “IT is heel belangrijk, zeker voor het stukje ‘in control’. Alles staat bij ons in het systeem: robotica, automatisering en lijnen. Het werk van iedereen op kantoor en de productievloer moet gemakkelijker gemaakt worden door de inzet van de ERP. Als je het ‘slimste’ vleesbedrijf wil zijn, moet je ook continu slimmer willen worden en slimmere oplossingen bedenken. Maar of het nu om de facturering of productie gaat, 80 procent is te verbeteren en te verslimmen via IT. Hoe presteert de uitbeenafdeling, hoeveel manuren vergt het slachtproces, hoe verhoudt de opbrengst zich tegenover de productiekosten? Voor alle processen is het fijn om een goede ERP-oplossing te hebben en, in het geval van RBK Group, om een partner te hebben die samen met ons wil doorontwikkelen.” Duurzaam groeien Tijdens het event geeft RBK Group aan dat afgelopen jaar een inventarisatie heeft plaatsgevonden bij ruim 60 relaties over hoe het bedrijf zich kan verbeteren. Conclusie: RBK moet een regierol pakken en meedenken over de beste oplossing voor de klant door haar kennis en best practices te communiceren met klanten. “Dus meer sturen op standaardoplossingen waar het kan en juist maatoplossingen aanbieden als dat beter is”, weet sales director Theo Vliek van RBK Group. “Er wordt continu gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om de functionaliteiten binnen de gebruikte apps te verbeteren. Belangrijke thema’s in de vleessector zijn duurzaamheid, kostenstijgingen en kostenbeheer. We blijven ons richten op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die onze klanten helpen om duurzaam te groeien, hun concurrentiepositie te versterken en toekomstbestendig(er) te worden. We kijken ernaar uit om in de toekomst gezamenlijk verdere stappen te zetten.” Meer informatie: RBK Group Tel. +31 (0)570-680 100 | info@rbk.nl | www.rbk.nl CEO Robbert van ’t Hoff vertelde de tientallen aanwezigen hoe ERP bijdraagt aan procesoptimalisatie en automatisering binnen Westfort
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4