Meat&co nr5 2025 Online

Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P924045) Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | oktober 2025 | 20e jaargang no. 5 | Prijs € 10,50 COVERSTORY ‘HiTec Food Systems heeft bewezen voor de volle honderd procent flexibel te zijn’

De Bieffel 3, 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6, 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten ONZE MERKEN Holac Cubixx series Snel leverbaar uit voorraad Cubixx 100, 100L en 120 Aantrekkelijk instaptarief vanaf € 7,25 per dag* Flexibele snijresultaten blokjes, reepjes, flakes etc. Slim besparen minder personeelskosten & meer efficiency Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/afspraak-maken Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil komen te staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw food- proces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. HOLAC CUBIXX SERIES Snijd sneller, werk slimmer

MEAT&CO NR 5 2025 3 Los van automatisering en efficiency binnen de vleesverwerking, kent onze sector nog een andere uitdaging. Met een mogelijke regering op komst met partijen die helaas geen rode lijn trekken bij voedselzekerheid, zal het sourcen van Nederlandse en Belgische runderen, varkens en kippen in de toekomst problemen kunnen opleveren. Groot-Brittannië biedt mogelijk enige uitkomst, zeker nu gevolgen van de Brexit zich minder hard laten voelen dan enkele jaren geleden. De meerwaarde van Brits rund- en lamsvlees mocht ik onlangs zelf ontdekken tijdens een bezoek aan Herefordshire (zie pagina 20 e.v.). Kruidenrijke graslanden, rotatiebegrazing en een focus op biodiversiteit laten zien hoe traditionele veehouderij duurzamer kan zonder aan kwaliteit in te boeten. Circulariteit en smaak gaan hand in hand aan de andere kant van de Noordzee. Het kan een inspiratiebron zijn voor circulaire landbouw in de Benelux. De unieke klimatologische omstandigheden in Nederland en België zijn één van de redenen waarom het houden, slachten en verwerken van vee hier veel duurzamer is dan waar dan ook ter wereld. De perceptie van de consument is helaas anders. Nederland blijft immers ook een vruchtbare voedingsbodem over misinformatie over onze keten, gevoed door politici die het zogenaamd goed voor hebben met dierenwelzijn en klimaat. Filosoof Maarten Boudry benadrukte onlangs tijdens de Round Table van de Belgian Meat Office (zie pagina 38 e.v.) terecht dat vlees eten de norm blijft en dat technologische innovatie – dus niet krimp – de weg is naar duurzaamheid. Onze vleessector, al koploper in efficiëntie en dierenwelzijn, moet proactief communiceren om dit beeld te versterken. Alleen door samenwerking tussen vleesveeboeren, producenten en technologie kunnen we een voedselvoorziening garanderen die duurzaam, efficiënt en maatschappelijk geaccepteerd is. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken. Veel leesplezier met een nieuwe editie van vaktijdschrift Meat&Co. Onze vleesindustrie staat voor grote uitdagingen: stijgende kosten, krappe arbeidsmarkt en strengere eisen aan kwaliteit en duurzaamheid. Door kunstmatige intelligentie (AI) te integreren in bestaande productielijnen, worden kleine afwijkingen in processen direct zichtbaar en stuurbaar. Dit leidt tot minder verspilling – een paar gram per worstje kan op jaarbasis tonnen aan grondstoffen besparen – en een hogere efficiëntie, zonder dat de menselijke expertise wordt vervangen. Operators blijven de spil van de productie, maar zij worden voortaan ondersteund door data-gedreven adviezen. De recente pilot van de RBK Group bij Zwanenberg Food Group (zie pagina 34-35) toont aan hoe co-creatie en innovatie de vleesindustrie toekomstbestendig maken. Door data, sensortechnologie en AI slim te combineren, kunnen producenten niet alleen kosten drukken, maar ook bijdragen aan een ‘zero waste’-visie. De brede toepasbaarheid van deze technologie maakt het potentieel nog groter. Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/ of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Colofon en De Visie Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P924045) Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | oktober 2025 | 20e jaargang no. 5 | Prijs € 10,50 COVERSTORY ‘HiTec Food Systems heeft bewezen voor de volle honderd procent flexibel te zijn’ DE VISIE Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl MET EEN MOGELIJKE REGERING OP KOMST MET PARTIJEN DIE HELAAS GEEN RODE LIJN TREKKEN BIJ VOEDSELZEKERHEID, ZAL HET SOURCEN VAN NEDERLANDSE EN BELGISCHE RUNDEREN, VARKENS EN KIPPEN IN DE TOEKOMST PROBLEMEN KUNNEN OPLEVEREN

4 MEAT&CO NR 5 2025 INHOUD P. 10 Interview Bernice Bovenkerk Shakes, poeders, repen, zuivel – het supermarktschap staat er vol mee. Milieufilosoof Bernice Bovenkerk (Wageningen Universiteit) wordt er niet vrolijk van. “Veel van die eiwitten zijn van dierlijke oorsprong. En het dierenwelzijn in de intensieve veehouderij is echt heel laag. Dus die hype vind ik heel problematisch.” P. 14 Advertorial Spako Food Machinery Spako Food Machinery heeft een nieuwe kook- en koellijn die specifiek is ontwikkeld voor de vlees- en foodindustrie en onlangs werd geïnstalleerd in Duitsland. “Deze lijn is ideaal voor producenten van vleeswaren, hamburgers, gehaktballen of frikandellen”, zegt commercieel manager Bram Seelen. P. 20 Reportage: Quality Meat from Britain Brits vee graast op weelderige graslanden, wat zorgt voor een hoge kwaliteit en een unieke, volle smaak. Vaktijdschrift Meat&Co trok onlangs naar Herefordshire voor een reportage over ‘Quality Meat from Britain’. “Inmiddels rijden de eerste vrachtwagens met Brits vlees weer zonder vertraging door bij Calais.” P. 26 Coverstory HiTec Food Systems Voor het braden en garen van de producten werkt Piet de Wit – Part of your Meal met een wellijn, tweetal frituurlijnen en een spiraaloven van HiTec Food Systems. “Wij pretenderen richting onze klanten dat we heel flexibel zijn. Dan willen we dat onze relaties ook flexibel zijn. HiTec Food Systems heeft bewezen dat te zijn.” 10 20 14 26

MEAT&CO NR 5 2025 5 P. 29 Casestudy Avercon bij Fides Petfood Avercon is een vooraanstaande Belgische specialist in industriële automatisering, met name in food- en non-food packaging machines, casepackers en volledige productielijnen. Dat zagen we onlangs terug in de praktijk tijdens een bezoek van onze redactie aan de productielocatie van Fides Petfood in Oostende. P. 30 Hybride gehakt: slimmer omgaan met vlees Gezondheid, duurzaamheid en stijgende voedselprijzen zetten consumenten ertoe aan hun vleesconsumptie te verminderen. Toch verlangen velen nog steeds naar de smaak, textuur en voldoening die vlees biedt, vooral in klassieke gerechten, zoals bolognesesaus, ragù, pastavullingen en ovenschotels. P. 34 AI helpt verspilling terug te dringen De vleesindustrie draait op volle toeren, maar de druk neemt toe. Grondstoffen worden duurder, de arbeidsmarkt krapper en de eisen aan kwaliteit en traceerbaarheid steeds strenger. In fabrieken waar tonnen vlees door machines en lijnen gaan, kan een paar gram te veel oplopen tot duizenden kilo’s verspilling. P. 38 Round Table Belgian Meat Office De jaarlijkse Round Table van de Belgian Meat Office stond ditmaal in het teken van de toekomst. “We moeten toe naar een situatie waarin bestaande boeren weer kunnen en willen extensiveren, zodat wij kunnen blijven bijdragen aan het voeden van de groeiende wereldbevolking”, zegt Luc Verspreet. 29 34 30 38

6 MEAT&CO NR 5 2025 BRANCHENIEUWS PARTNERSCHAP TUSSEN TOMAHAWK® MANUFACTURING EN HAVANTEC FOOD EQUIPMENT IS EEN FEIT NEGENDE EDITIE MEAT & FRIENDS VOLLEDIG IN HET TEKEN VAN FERMENTATIE “Het ‘persoonlijke contact, transparant & open’ van Havantec naast het ‘Listen – Improve – Serve’ van Tomahawk maakt dat dit partnerschap voelt als een passende handschoen”, stellen Hans van Tuijl (Havantec) en Jan Kasten (Tomahawk). ‘Succesvolle samenwerking’ Tomahawk Manufacturing is gespecialiseerd in de productie van vormmachines voor de industrie van de kleinste TM®-6 (152 mm bandbreedte) tot de TM®-26 (660 mm bandbreedte), cubers, pletters et cetera, vormplaten en onderdelen; alles geproduceerd in eigen huis in de stad Plymouth in de Verenigde Staten. Havantec is gespecialiseerd in productiemachines, hygiënische oplossingen, industriële wasmachines, interne transportmiddelen, hef en kantelsystemen en bedrijfsinrichting in RVS. Van Tuijl en Kasten: “Het partnerschap tussen Tomahawk en Havantec staat garant voor een bijzonder succesvolle samenwerking. Wij zien de toekomst derhalve met vertrouwen tegemoet. Nieuwsgierig? Bel gerust.” Meer informatie: “In de afgelopen twee decennia hebben we al veel voorbij zien komen op het gebied van technologie, eiwitten, consumentengedrag en eiwit transitie op de altijd goed bezochte seminars”, zegt Philip Schippers namens Meattech. Speerpunt Vandaag de dag is fermentatie een speerpunt aan het worden. Verschillende startups en universiteiten experimenteren met deze nieuwe plantaardige eiwitten, gefermenteerde vleessubstituten en zelfs moleculaire combinaties, die vroeger nog onmogelijk leken. Het ontstijgt de keukentafel al snel en het creëert steeds meer nieuwe producten c.q. ingrediënten. “Dus hoog tijd op dit fenomeen eens nader te belichten tijdens het seminar.” Onder leiding van dagvoorzitter Martijn Schwillens, hoofdredacteur van vaktijdschrift Meat & Co, zullen een viertal gastsprekers hun inzichten delen over dit onderwerp. De eerste twee gastsprekers zijn al bekend: Ivana Mik en Jens Grundmann. Mik is van Fou Food Lab. Zij neemt deelnemers aan het seminar mee in de wereld van fermentatie. Zij is hiervoor de ideale persoon gezien haar achtergrond in de wetenschap (masteropleiding Levensmiddelenbiotechnologie en Bioraffinage aan Wageningen UR) en haar praktijkervaring (o.a. Fermentatielab Noma). Grundmann is Regional Sales Manager M&PF Central & North Europe van Novonesis en al meer dan 15 jaar werkzaam bij Chr. Hansen (Novonesis) in de applicatie en sales. Hij zal vertelt over de efficiency in gefermenteerde worstproducten. Het negende Eiwitseminar Meat & Friends is donderdag 20 november in Apeldoorn. Aanvang is 14.00 uur (inloop is 13.30 uur). De kosten bedragen 175 euro (excl. btw) voor niet Meattechleden (gratis voor leden). Aanmelden via info@meattech.nl . Tomahawk® Manufacturing B.V. en Havantec Food Equipment B.V. zijn een exclusieve samenwerking aangegaan in de Benelux. Twee familiebedrijven met een lange geschiedenis in de voedselverwerkende industrie, en beiden met dezelfde normen en waarden met betrekking tot de relatie met hun klanten en leveranciers. Het betreft een exclusief agentschap. Het negende Eiwitseminar Meat & Friends van Meattech Technologisch Platform in Apeldoorn vindt plaats op donderdag 20 november. Alweer 23 jaar volgt Meattech de technologische en innovatieve ontwikkelingen op eiwit- en vleesgebied op de voet. Tijdens dit jaarlijkse seminar brengen zij wetenschap, technologie en creativiteit bij elkaar. Het thema voor 2025 is fermentatie (van weckpot naar hightechoplossingen). Wat zijn de kansen en uitdagingen? Havantec Food Equipment Tel. +31 (0)499-376 970 www.havantec.nl Tomahawk Manufacturing Tel. +31 (0)70-222 7800 www.tomahawkmfg.com

MEAT&CO NR 5 2025 7 BRANCHENIEUWS K+G WETTER BREIDT ZIJN VESTIGING IN BREIDENSTEIN UIT MET EEN FUNCTIONEEL GEBOUW VAN TWEE VERDIEPINGEN SCHOUTEN EUROPE PRESENTEERT PLANTAARDIGE WORST MET INNOVATIEVE VETVERVANGER Schouten werkt, met name bij producten die vlees nabootsen, aan verbeterde varianten van producten die men eerder heeft vermarkten. R&D manager Ruben Molenaar legt uit: “De categorie vleesvervangers is nog steeds relatief jong en wij blijven zoeken naar manieren om betere en gezondere producten te ontwikkelen. Met deze nieuwe worst hebben we een grote verbeterslag weten te maken ten opzichte van de voorganger binnen ons assortiment.’’ Velletje Naast de unieke vervanger voor vet, is het product ook onderscheidend door het plantaardige velletje dat om de worst zit. “Dit zorgt voor de echte worstbeleving’’, stelt Molenaar. “Een vleesworst bevat een dierlijke darm als omhulsel, dit kunnen wij nu ook op een plantaardige manier aanbieden.” K+G Wetter heeft de bedrijfslocatie in Biedenkopf-Breidenstein uitgebreid met een ruim functioneel gebouw. De meer dan 600 vierkante meter is gebouwd en uitgerust door bedrijven uit de regio. De door een slagersfamilie gerunde fabrikant van voedselmachines – gelegen in de buurt van Siegen – heeft het twee verdiepingen tellende gebouw nu officieel in gebruik genomen. Schouten Europe introduceert deze maand een nieuwe plantaardige worst. De worst bevat een innovatieve vervanger voor dierlijk vet waardoor de worst volgens de producent ‘unieke sappigheid biedt’. De nieuwe worst wordt door Schouten aangeboden binnen het retail-, outof-home en food industry-kanaal. De officiële lancering was op Anuga begin deze maand. Na een bouwperiode van anderhalf jaar hebben de circa 120 medewerkers van K+G Wetter nu de beschikking over nieuwe doucheruimtes en kleedkamers op de begane grond, direct bij het bestaande productie- en kantoorpand. Op de eerste verdieping nodigen een ruime keuken met een mooie gemeenschappelijke ruimte en een terras met uitzicht op de natuur uit om samen met collega’s de pauzes door te brengen. "Als familiebedrijf vinden we het erg belangrijk dat iedereen die voor ons werkt optimale omstandigheden heeft. Ik ben ervan overtuigd dat als je je op je gemak voelt op het werk en in een team, je gewoon goed werk levert", zei directeur Andreas Wetter bij de opening van het nieuwe gebouw. Profiteren Ook klanten en zakenpartners van K+G Wetter profiteren van de investering, die een nieuwe mijlpaal is in de 35-jarige geschiedenis van het bedrijf. Sinds 1990 bouwt K+G Wetter hoogwaardige (vacuüm)cutters, wolven en peddelmengers voor slagers, vleesververwerkens, visfabrikanten en foodproducenten – over de hele wereld. Na de laatste uitbreidingen van de productieruimte in 2018 en 2020 zijn er nu ook grotere ruimtes voor vergaderingen beschikbaar in het nieuwe pand. "Training in het team, uitwisseling met collega's of verkoopgesprekken met klanten, zijn nu op elk moment mogelijk en zelfs met grotere groepen mensen dankzij een optimale technische uitrusting en flexibel in te delen ruimtes”, zegt Andreas Wetter blij. "Ik ben er zeker van dat we met het nieuwe gebouw de samenwerking merkbaar zullen verbeteren – binnen het team, maar ook met zakenpartners." K+G Wetter wordt in Nederland vertegenwoordigd door Van Uhm BV en in België door Verboonen SRL-BV. Kijk voor meer informatie op kgwetter.de Meer informatie: Schouten Europe Tel. +31 (0)183 44 64 10 | www.schoutenfood.com De worst bevat een innovatieve vervanger voor dierlijk vet waardoor de worst volgens de producent ‘unieke sappigheid biedt’

8 MEAT&CO NR 5 2025 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING PARTNERSHIP DIGI NEDERLAND EN DNA SERVICE: ‘PRAKTIJKVOORBEELD VAN KETENSAMENWERKING’ PASYS FOOD AUTOMATISERING GAAT ZICH TOELEGGEN OP VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE “DNA Services is de afgelopen jaren hard gegroeid door het creëren van strategische partnerships en de realisatie van software-integraties. Hans de Wit, commercieel directeur en co-owner van DNA Services, Fresh IT Services en Weegbaas, legt uit: “Een aantal jaren geleden hebben we de transitie ingezet richting de verkoop van standaard software en omzet vanuit software-abonnementen. Daarnaast bouwen we nog regelmatig klantspecifieke (web) applicaties al maken we zoveel mogelijk gebruik van bestaande platforms. Doordat we ons partner-ecosysteem uitbreiden kunnen we onze klanten extra functionaliteit aanbieden. Weegschalen en verpakkingsmachines van DIGI Nederland integreren naadloos met Weegbaas ERP-software, een cloudoplossing die wij steeds vaker implementeren. Met dit partnership kunnen wij onze klanten nog meer toegevoegde waarde bieden. Ik geloof in de samenwerking tussen winnende bedrijven waardoor we beiden groeien en klanten blij maken!” Verheugd "We zijn verheugd om samen te werken met DNA Services en Weegbaas en onze weegtechnologie aan gebruikers van Weegbaas te faciliteren", zegt Henk Kos, Branche Manager van DIGI Nederland. "Deze samenwerking toont onze inzet om, samen met ketenpartners, innovatieve oplossingen te bieden aan onze klanten.” Roy Meenderink is een ervaren sales- en praktijkman met 37 jaar ervaring in de voedingsmiddelenindustrie en een passie voor digitale innovatie. Andre Haas (oprichter van AH Automatisering) is een softwareontwikkelaar met meer dan 30 jaar ervaring in het bouwen van systemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Samen bundelen zij hun krachten om bedrijven te helpen efficiënter, veiliger en volledig compliant te werken. “Onze missie is helder,” zegt Roy. “We bieden software die naadloos aansluit op de praktijk in de voedingsmiddelenindustrie. Geen generieke systemen waarbij bedrijven zich moeten aanpassen, maar oplossingen die zijn ontwikkeld vanuit de dagelijkse processen. Daardoor is het direct toepasbaar, zonder ingrijpende aanpassingen of hoge ontwikkelkosten.” Door en door Met paSys Food Automatisering krijgen bedrijven niet alleen toegang tot krachtige tools, maar ook tot een partner die de sector door en door kent. paSys Food Automatisering is specifiek ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie en biedt onder meer: • Volledige traceerbaarheid van grondstof tot eindproduct • Realtime kwaliteitscontrole en rapportages • Optimalisatie van productie-efficiëntie • Moderne technologieën die klaar zijn voor toekomstige eisen • Direct toepasbare software voor dagelijkse foodprocessen • Overstappen met behoud van bestaande hardware • Persoonlijke ondersteuning en diepgaande branchekennis Meer informatie: paSys Food Automatisering Tel. +31 (0)85 048 5763 | info@pasys.nl | www.paSys.nl DIGI Nederland B.V., DNA Services B.V. en Weegbaas B.V. hebben een nieuwe samenwerking aangekondigd die de functionaliteit voor hun klanten zal verbeteren. Binnen de voedingsindustrie bedienen de ketenpartners gezamenlijk een groot aantal klanten. Door dit partnership worden volledig geautomatiseerd transactiegegevens, vanuit weeg- en verpakkingsprocessen, realtime uitgewisseld met de Weegbaas ERP-software. De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie krijgt er een krachtige nieuwe speler bij: paSys Food Automatisering. Een bedrijf dat zich volledig toelegt op het leveren en onderhouden van slimme, praktijkgerichte software- én hardware oplossingen voor productiebedrijven in de foodsector. Achter paSys Food Automatisering staan twee gedreven ondernemers: Roy Meenderink en Andre Haas. Hans de Wit en Henk Kos Roy Meenderink en Andre Haas bezegelen de samenwerking Meer informatie: DNA Services | Tel. +31 (0)78-654 5777 info@dnaservices.com | www.dnaservices.com

We future-proof your business, with tailored automation. AVERCON BV | Ringlaan 50 | 9900 Eeklo BELGIUM | +32 (0)93779978 | info@avercon.be | www.avercon.be We engineer We build We service machines. Producthandling Service Spare-parts Production lines & intralogistics Engineering & automation experts Custom-made solutions Research & Design Retrofit solutions Consulting ma c hi nes eng i neer i ng Packaging solutions Facing automation challenges in your production plant? We bring clarity, support and results. Contact us - today. averc n INDUSTRIAL AUTOMATION

10 MEAT&CO NR 5 2025 EIWITTRANSITIE ‘EUROPA MOET MEER WERK MAKEN VAN VLEESVERVANGERS’ Bovenkerk eet zelf geen vlees, maar ze is zeker geen radicale activist. “Ik vind het doden van een wild dier minder problematisch dan het doden van dieren die hun hele leven alleen maar in een klein hokje hebben gezeten.” Als filosoof en ethicus zit haar bezwaar tegen de vleesindustrie ergens anders. “Veel dieren worden al op heel jonge leeftijd geslacht. Varkens worden bijvoorbeeld al geslacht als ze zo’n zeven maanden oud zijn. Omgerekend naar mensenjaren zijn ze dan nog een tiener. Dus je neemt dan een heleboel toekomstig leven van zo’n dier weg.” Een dierenleven zit bovendien vol bewustzijn, blijkt uit onderzoek. “Er gaat veel meer in dieren om dan we denken. Ze voelen pijn. Maar ze vertonen ook sociaal gedrag. Ze helpen elkaar als ze ziek zijn, bijvoorbeeld.” Daarom wordt er nu ook anders naar dierenwelzijn gekeken. “Vroeger vonden we het al goed als een dier geen pijn had en niet ziek was. Nu leggen we veel meer de nadruk op positief welzijn. Een dier moet z’n eigen, natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen, wat tevredenheid oplevert. Anders gezegd: een dier moet leuke dingen kunnen meemaken.” Zijn varkens alleen voedsel, of dieren met een gevoelsleven? De vlees- en zuivelindustrie maakt op dit moment nog niet veel aanstalten om dat dierenwelzijn op 1 te zetten, meent Bovenkerk. Daarom juicht ze toe dat wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers op zoek zijn naar alternatieve eiwitbronnen. Al gebeurt dat niet alleen om de dieren te ontzien – duurzaamheid speelt eveneens een rol. “Dat is heel goed natuurlijk. Want die productie van vlees is een ontzettend zware aanslag op het milieu. Denk aan methaanuitstoot en stikstofuitstoot. Maar kijk ook naar watergebruik en landgebruik, kijk naar de sojaplantages voor ons veevoer, waarvoor in Brazilië regenwoud wordt gekapt. En daarnaast kun je ook nog best eens kijken naar de werkomstandigheden van mensen die in slachthuizen werken. Vaak immigranten, die weinig rechten hebben. Omdat niemand anders het wil doen. Het is natuurlijk ook heel naar werk.” Bovenkerk vervolgt: “Duurzaamheid zou niet de enige reden moeten zijn om te stoppen met vlees eten, want ik vind dat dierenwelzijn heel belangrijk. Aan de andere kant, de ethische discussie kan zo ook een beetje meeliften. Het is een heel nuttig toeval dat je door minder vlees te eten zowel iets kunt doen aan duurzaamheid als aan dierenwelzijn.” Rottend eten In het EASAC-rapport waar Bovenkerk aan meeschreef, komen een aantal alternatieven voor vlees aan bod. Maar niet elk alternatief is een echte verbetering, vindt ze. “Het eten van bijvoorbeeld insecten is inderdaad duurzamer dan het eten van rundvlees. Maar als je kijkt naar dierenwelzijn, dan zijn die maden, wormen en sprinkhanen helemaal niet zo’n verbetering.” Onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat insecten weldegelijk pijn kunnen ervaren. “Wetenschappers hebben larven op een hete plaat gelegd. Ze zagen dat die Als je tien jaar geleden in een supermarkt liep, zag je ze nergens. Nu struikel je er bijna over: producten met heel veel eiwitten. Shakes, poeders, repen, zuivel – er is duidelijk vraag naar zulke eiwitbommen. Milieufilosoof en dierenethicus Bernice Bovenkerk (Wageningen Universiteit) wordt er niet vrolijk van. “Veel van die eiwitten zijn van dierlijke oorsprong. En het dierenwelzijn in de intensieve veehouderij is echt heel laag. Dus die hype vind ik heel problematisch”, stelt Bovenkerk, die bij heeft gedragen aan het EASAC-rapport ‘Meat Alternatives’ dat onlangs verscheen. Insecten als alternatief eiwit? ‘Sprinkhanen blijken mensen best lekker te vinden’

MEAT&CO NR 5 2025 11 dan probeerden ervan af te rollen. Zulk gedrag moet je serieus nemen”, vindt Bovenkerk. “Pijn heeft een bepaalde functie. Zo’n systeem van neuronen en hersenen is vanuit evolutionair oogpunt heel kostbaar om op te bouwen. Dus er moet een goede reden voor zijn dat het er nog steeds is.” Kunnen eetbare insecten onze eiwitconsumptie duurzamer en diervriendelijker maken? Bovenkerk is niet optimistisch over hoe de industrie zal omgaan met insecten. “Als je die op grote schaal gaat houden, dan is de kans groot dat dat op een manier gebeurt die welzijnsverstorend is.” Ook vanuit consumentenperspectief ziet Bovenkerk de insecten nog niet de biefstukjes en hamburgers verdringen. “Ik denk dat veel mensen last hebben van neofobie: angst voor het onbekende. En dat veel mensen insecten associëren met verrotting. Want maden zitten bijvoorbeeld in rottend eten. Dan ga je toch niet die maden opeten? Maar onderzoek laat ook zien dat er best een grote groep mensen is die wel bereid is het te proberen. Sprinkhanen blijken mensen bijvoorbeeld best lekker te vinden.” Naturalistische drogreden Het EASAC-rapport gaat ook in op de kansen en uitdagingen voor kweekvlees: dierlijke cellen die in een laboratorium groeien. Daarover is Bovenkerk enthousiaster. ‘Ik vind dat interessant, omdat je er geen dieren voor hoeft dood te maken. Voor zulk laboratoriumvlees heb je alleen biopt van een dier nodig. Met de stamcellen uit zo’n biopt kun je vlees kweken. En het dier hoeft daarvoor niet te sterven. Daardoor heb je veel minder dieren nodig. Dat lijkt me een prima idee, zeker als je de dieren díe je houdt ook nog eens op een betere manier houdt”, legt ze uit. Op het gebied van duurzaamheid heeft kweekvlees echter nu nog niet zo veel voordelen. Het productieproces is momenteel niet efficiënter dan het houden van koeien, al verwachten de onderzoekers wel dat dat ver gaat verbeteren. “Het is inderdaad nog volop in ontwikkeling, en je hebt er heel veel energie en water voor nodig. Maar in vergelijking met rundvlees is bijna alles beter. In ieder geval op het gebied van dierenwelzijn.” Hoe natuurlijk is ons vlees eigenlijk? Bovenkerk ziet ook hierbij wel wat weerzin bij consumenten. “Bij ons op de Wageningen Universiteit is onderzoek gedaan met focusgroepen. Heel veel mensen die daaraan meededen, vonden kweekvlees maar niks. Ze vonden het niet natuurlijk. Maar in die groepen zaten ook mensen die de vraag stelden: maar hoe natuurlijk is ons vlees eigenlijk? Een heel terechte vraag natuurlijk als je kijkt naar hoe de bio-industrie in elkaar zit”, zegt ze. “Ik vind het bovendien een onjuist redenering. In de filosofie hebben we het in zulke gevallen over de ‘naturalistische drogreden’: dat iets goed zou zijn, alleen maar omdat het natuurlijk is. En dat iets fout zou zijn, alleen maar omdat het niet natuurlijk is. Daar moet altijd nog een argument bij komen. Het dragen van een bril is bijvoorbeeld ook niet natuurlijk. Maar er is niemand die zegt dat dat daarom fout is.” Mondgevoel Bovenkerk verwacht niet dat mensen door het EASAC-rapport ineens massaal vegetariër worden. “Ik denk dat er een grote groep consumenten is die niet zal overstappen op plantaardige eiwitten. Die vanwege de smaak, het mondgevoel en de textuur vlees wil blijven eten. En toch zou het het beste zijn als iedereen gewoon plantaardige eiwitten zou gebruiken, behalve misschien die groepen mensen die anders niet genoeg binnenkrijgen. Mensen eten sowieso veel te veel eiwitten en met name veel te veel dierlijke eiwitten. Je kunt dus al heel veel winnen door gewoon minder eiwitten te eten. Dan hoef je ook helemaal niet over te stappen op andere dieren, zoals insecten.” Meer informatie via www.knaw.nl. Onder het kopje ‘Publicaties’ vindt u het volledige EASAC-rapport. Milieufilosoof en dierenethicus Bernice Bovenkerk schreef mee aan het EASAC-rapport Meat Alternatives – credits: Wageningen UR

GRIP OP PRODUCTIE WELKE UITDAGING WIL JIJ MORGEN MET ONS ONDERZOEKEN? Start jouw pilot vandaag nog. Scan en ontdek of ga naar rbk.nl/fobis SAMEN SLIMMER STUREN Waarom co-creatie met RBK? In de vleesindustrie telt elke gram. Co-creatie maakt kleine afwijkingen realtime zichtbaar én beheersbaar. Zo ontstaat grip op verspilling en zetten we samen stappen richting zero waste. Samen bouwen aan slimmere sturing Mens en technologie werken samen op de productievloer. Praktisch verbeteren door te doen Klein starten in pilots, direct toepasbaar leren. Impactvol voor mens en machine Minder verspilling, meer grip en kennisbehoud in de lijn. Onze experts zijn volledig gefocust op het ontwikkelen en produceren van maatwerk schroeftransportsystemen. Zelfs in het dagelijks leven zien wij overal schroeftransport! Van Beek zorgt voor een perfecte verbinding van uw productieproces met aandacht voor hygiëne, betrouwbaarheid en 24/7 inzetbaarheid. WWW.VAN-BEEK.NL T 0416 37 52 25 E info@van-beek.nl Wij zien overal schroeftransport

MEAT&CO NR 5 2025 13 COLUMN Ondanks alle prachtige voorspellingen over de eiwittransitie van dier naar plant, is de realiteit dat de consument eerst aan zijn ‘eigen ik’ denkt voordat aspecten als ‘net zero’, stikstofuitstoot en klimaatverandering op het netvlies komen. Hoe is het anders te verklaren dat zowel in Amerika als in bijna alle EU landen de vlees- en zuivelconsumptie weer sterk toeneemt? De onderliggende verklaringen komen uit een onverwachte hoek. Met name het fenomenale succes van het semaglutide GLP-1-medicijn zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro (Elon Musk) weten wel raad met de overtollige kilo’s lichaamsgewicht en de talrijke ongemakken waarmee de miljoenen diabeet type 2-mensen worstelen. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er momenteel 35 miljoen consumenten, die GLP-1 gebruiken om het hongergevoel te laten verdwijnen en daarmee ook de vele kilo’s lichaamsvet van zich afschudden. En ja, helaas ook de belangrijke spiermassa. Om precies te zijn, gewichtsverlies door GLP-1 bestaat uit gemiddeld 60% vet en 40% spiermassa. In Nederland en België zitten de wachtkamers ook steeds voller met obesitaspatiënten, die ook aan de ‘Fat Jab’ willen. Een betekenisvolle uitdrukking die Donald Trump nogal eens gebruikt en aangeeft hoe snel het nieuwe medicijn aan kracht gewonnen heeft. De artsen in de Lage Landen hebben weinig bewegingsvrijheid, omdat de medicijnen hier slechts mondjesmaat beschikbaar zijn en eveneens (nog) niet in het verzekeringspakket opgenomen zijn. Het is overigens wonderbaarlijk dat de ‘patiënt’ diep in de eigen portemonnee tast en er ook een autorit naar een Duitse apotheek maakt omdat Ozempic en Wegovy daar wel voorradig is. Voor een maandelijks kuurtje van 124 euro. GLP-1 EN ECO-VERMOEIDHEID Misschien is het de perfecte storm die de voedingsindustrie teistert. Feit is dat momenteel de veranderingen in onze sector zo snel gaan, dat veelbelovende verkoopprognoses al de prullenbak in kunnen voordat de inkt spreekwoordelijk droog is. Dat geldt zeker voor vleesalternatieven. Henk Hoogenkamp Henk Hoogenkamp, vaste columnist van ons vaktijdschrift, is een interdisciplinaire schrijver die in boeken, lezingen en artikelen voor diverse media de balans zoekt tussen voedselproteïnen, sociale interacties, omgeving en de verstoring van de marketingdynamiek. Hij deelt zijn bevindingen op henkhoogenkamp.com. Eco-vermoeidheid Maar goed, we dwalen af. Wat de voedingsindustrie niet voorzien heeft, is het sterk veranderde consumentengedrag. Omdat het hongergevoel verdwijnt, kopen consumenten niet alleen kleinere porties, maar ze neigen ook naar een betere eiwitdichtheid en -kwaliteit. De realiteit laat duidelijk zien dat voor de tig-miljoenen de stap dan snel gezet is om dierlijke eiwitbronnen (opnieuw) te omhelzen. Mager vlees en zuivel blijken beter in staat om de spierkracht op redelijk niveau te houden, vooral als er ook een gezonde portie fysieke lichaamsbeweging op het menu staat. Dan speelt ook de toenemende eco-vermoeidheid een steeds grotere rol, wat mede veroorzaakt wordt door het niet-aflatende gedram van beter wetende, zelfbenoemde experts. De meest recente verkoopcijfers spreken boekdelen. In de VS zijn sinds 2024 zowel de vlees- als zuivelconsumptie sterk stijgend met zo’n 3,5 procent. Beide dierlijke bronnen hebben vooral voor GLP-1-consumenten een betere eiwitexpressie, terwijl de producten niet of weinig hyper-processed zijn met daarbij een heldere ingrediëntenspecificatie. Achteraf gezien is de aanstormende GLP-1 dynamiek logisch. Al is het alleen maar om te weten dat de meeste obesitaspatiënten – en veel consumenten – rondlopen met extra kilo’s lichaamsgewicht die ze liever kwijt dan rijk zijn.

14 MEAT&CO NR 5 2025 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING De dubbele kook- en terugkoellijn – die vanwege de beschikbare ruimte in een U-vorm wordt neergezet maar ook prima achter elkaar kan worden geplaatst – wordt bij deze fabrikant gebruikt voor het pasteuriseren en terugkoelen van kleine blokjes vlees.” Uiteenlopende toepassingen De industriële kook- en koellijnen van Spako Food Machinery worden volledig op maat gemaakt voor de klant. “De toepassingen lopen uiteraard uiteen. Petfood vergt immers een ander kookproces dan bijvoorbeeld frikandellen of hamburgers. En er zijn ook klanten die hun verpakte vleesproducten willen pasteuriseren in water”, legt Seelen uit. “Veel machines zijn identiek, maar ons voordeel is dat wij bij grotere machines mee kunnen denken met de klant en de standaardmachines aan kunnen passen naar de wensen van de klant. Dan kijken we naar het product, het gevraagde volume en naar het vervolgtraject, bijvoorbeeld naar hoe het aansluit op het verpakkingsproces, maar ook welke koelbak het beste past. Daarnaast varieert de breedte van de banden: 600, 900 of 1200 millimeter. De insteek is per definitie om een maximale output te realiseren uit een lijn.” Elke kook- en koellijn is uitgerust met het besturingsplatform dat eerder dit jaar door Spako werd gelanceerd tijdens IFFA. “Dit besturingssysteem zit voortaan op al onze standaardmachines. De software is zo ontwikkeld dat het voor operators geen verschil maakt in werking. Het systeem (van Beijer of Siemens) slaat alle data op. Meten is weten. Denk aan je waterniveau, waterinput, temperatuur of geleidbaarheid. Je kunt je processen heel gemakkelijk softwarematig aanpassen, de kwaliteit borgen en machines zelf laten denken. Denk aan preventief onderhoud na een bepaald aantal gemeten draaiuren. Ook is het heel gemakkelijk om rapportages over het gebruik van de machine uit te draaien. Je hebt altijd realtime data tot je beschikking”, zegt Seelen. “Machines moeten met elkaar kunnen communiceren. Daarom hebben we ons besturingsplatform volledig vernieuwd en compatible gemaakt met andere bekende besturingssystemen.” Duurzame productie De nieuwste kook- en koellijn van Spako zorgt voor een zeer duurzaam kook- en koelproces. “Bedrijven zijn er veel aangelegen om zuinig, en dus slim om te gaan met hulpbronnen. Je hebt altijd te maken met een bepaalde hoeveelheid stoom en een bepaalde hoeveelheid koelmiddel. Het water kan worden hergebruikt om extern nog te gebruiken (ligt aan kwaliteit en product). Hiernaast kan het medium nog waardevolle grondstoffen bevatten die voor andere processen nog gebruikt kunnen worden. Hiermee wordt water- en energieverspilling voorkomen.” “We hebben de expertise in huis hebben om grotere, industriële projecten te realiseren. Nederland, België en Duitsland blijven voor ons de belangrijkste markten, maar we Spako Food Machinery kent een lange geschiedenis in de vlees- en voedingsmiddelensector, maar sloeg in 2020 een nieuwe weg in, met vernieuwde machines en productielijnen op basis van de allerhoogste normen en bij uitstek geschikt voor (moderne) producenten in de food-, vis- en snacksector. Daarbij richtte Spako zich in eerste instantie op kleinere en middelgrote industriële bedrijven. De nieuwe systemen zijn inmiddels ook uitermate geschikt voor grote industriële vleesverwerkers en maaltijdproducenten. “De eerste jaren hebben we flink geïnvesteerd in verbetering van onze standaardmachines, zoals onze kookketels, rook- en kookasten. Daarna zijn we aan de slag gegaan met onze productiesystemen en vervolgens zijn we gaan kijken welke potentiële industriële toepassingen passen bij het aanbod van onze machines. Onze kooklijnen zijn hier een goed voorbeeld van. Ik denk dat we moeten beschrijven dat veel maaltijdproducenten bekend zijn met onze standaard machines. De doorontwikkeling van onze machines zorgt ervoor dat bedrijven efficiënter en sneller kunnen produceren. Het toepassen van directe stoominjectie en het koken onder druk is hier een voorbeeld van.” De output van de lijn bij de petfoodfabrikant in Duitsland is circa 2.000 kilogram per uur. Seelen schetst een plaatje dat overeenkomt met de dagelijkse praktijk. Voor onze lijn staat in dit geval een machine van Treif (Marel). Hiermee wordt het vlees in stukjes gesneden en vervolgens inline in onze kook- koellijn gebracht. De kooktunnel moet zijn de kooklijn beschikt over een warmtewisselaar waarbij stoom gebruikt wordt om het water te verwarmen (let op geen injectie)”, verduidelijkt hij. “Dit project hebben we samen met Food Design Solutions in Helmond gerealiseerd. SPAKO FOOD MACHINERY ZET VOLGENDE STAP RICHTING INDUSTRIE MET KOOK- EN KOELLIJN Spako Food Machinery blijft flinke stappen zetten op het gebied van de (door)ontwikkeling van machines en productiesystemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat bewees de machinefabrikant uit Asten eerder dit jaar al op de internationale vakbeurs IFFA. Nu is het tijd voor de oplevering een nieuwe kook- en koellijn specifiek ontwikkeld voor de vlees- en foodindustrie. “Deze lijn wordt geïnstalleerd bij een petfoodproducent in Duitsland. De kook- en koellijn is ideaal voor producenten van bijvoorbeeld vleeswaren, hamburgers, gehaktballen of frikandellen”, zegt commercieel manager Bram Seelen van Spako Food Machinery.

MEAT&CO NR 5 2025 15 opereren wereldwijd”, licht Seelen toe. “Qua kostprijs kunnen machinefabrikanten in andere landen wellicht een goedkoper systeem leveren, maar onze lijnen en machines zijn zeer intelligent In veel gevallen kan één operator meerdere machines bedienen, waarbij de machine is voorzien van dataregistratie en op basis van recepten het proces waarborgt. De automatiseringsslag die fabrikanten kunnen maken dankzij bijvoorbeeld onze kook- en koellijn, maakt een enorm groot verschil voor ze. De terugverdientijd is zodoende erg kort.” Nieuwe demonstratieruimte De komende maanden worden door Spako Food Machinery gebruikt om een nieuwe demonstratieruimte te bouwen in Asten. “We zijn nu een testcentrum aan het realiseren dat volledig overeenkomt met een industriële productieruimte, Met verschillende machines en productielijnen en een gecoate vloer. In deze ruimte wordt onder andere een kooklijn opgesteld, net zoals een kookketel die met directe stoominjectie en onder druk kan koken. Vroeger hadden we die mogelijkheid niet, maar producenten vragen erom. Bovendien biedt het ons ook de kans om te laten zien hoeveel expertise we in-house hebben door combinaties te maken met onze andere machines.” Seelen besluit: “Spako heeft de afgelopen vijf jaar een traject doorlopen en heeft toegewerkt naar het moment dat we de voedingsmiddelenindustrie in al haar omvang optimaal kunnen bedienen. Eerst door een nieuw bedrijf op poten te zetten onder dezelfde naam, vervolgens door de nieuwe identiteit voor het voetlicht te brengen. Klanten die hier voor het eerst komen, zijn soms nog onder de indruk van de omvang en de mogelijkheden die we kunnen bieden. Een nieuwe demonstratieruimte geeft extra kansen om te laten zien wat we nog meer voor foodproducenten kunnen betekenen.” Meer informatie: Spako Food Machinery Tel. +31 (0)493-352 180 | sales@spako.nl | www.spako.nl

NOT JUST A MACHINE. We’re your Integrated Food Forming Solution. +31 70 222 7800 sales@tomahawkmfgeu.com tomahawkmfg.com DE BESTE OPLOSSINGEN VOOR UW PRODUCTIE! www.foodlinesystem.nl info@ foodlinesystem.nl bel ons: 036 - 535 94 20 Machines, service en knowhow, daar kunt u op vertrouwen bij Foodline System. Met onze machines, systemen en oplossingen slaagt u met elk product! Habasit Netherlands BV +31 (0)33 247 20 30 socials.bnx@habasit.com www.habasit.nl Verlaag uw TCO, downtime en optimaliseer uw productie. • Weefselbanden • Kunststof modulaire banden • Monolitische banden en tandriemen • 24/7 Service en onderhoud Habasit een band vol vertrouwen!

MEAT&CO NR 5 2025 17 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING COMPACTE KRACHTPATSER AUTOMATISEERT INBINDEN: DELMO INTRODUCEERT SIEBECK FRS MINITYER Delmo, totaalleverancier en technisch specialist voor de vleesverwerkende industrie, introduceerde onlangs tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten de Siebeck FRS Minityer: een compacte, innovatieve inbind- en omsnoeringsmachine die het werkproces van inbinden volledig automatiseert. De Minityer is vanaf nu ook beschikbaar voor demonstraties. De Siebeck FRS Minityer is er voor bedrijven die sneller willen. Met een capaciteit tot 37 slagen per minuut behoort handmatig inbinden tot het verleden. De machine biedt keuze uit enkelvoudige, dubbele, drievoudige én kruislings-omsnoering, waardoor hij breed inzetbaar is voor onder andere ambachtelijke en horeca slagers, foodspecialisten, bloembinderijen en verpakkingsbedrijven. Dit betekent dat medewerkers veel minder tijd kwijt zijn aan handmatig knopen. Dankzij het compacte tafelmodel is de Minityer ideaal voor het MKB en eenvoudig te integreren in bestaande werkplekken. De roestvrijstalen en open constructie zorgt voor duurzaamheid en maakt de machine gemakkelijk toegankelijk voor reinigings- en onderhoudswerkzaamheden. Wat levert de FRS Minityer de klant op? Het inbinden van bijvoorbeeld rollades is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. De FRS Minityer neemt dit werk uit handen, het levert tijd op en de productiecapaciteit stijgt. Daarnaast hebben de medewerkers minder kans op lichamelijke klachten en blessures. De machine zorgt voor een gelijkmatige en strakke omsnoering, elke keer weer. De machine is uitgerust met een SPS-besturing en elektronisch motor management, wat zorgt voor een stille en betrouwbare werking. Met het lage energieverbruik (0,3 kW) is de Minityer bovendien een duurzame keuze voor elke productieruimte. “Met de introductie van de Siebeck FRS Minityer maken we automatisering en constante kwaliteit bereikbaar voor iedere versspecialist, groot of klein. Deze machine is een echte toevoeging voor bedrijven die willen groeien zonder in te leveren op vakmanschap of werkplezier”, verzekert Dirko den Hertog van Delmo Techniek. Specificaties van de FRS Minityer zijn: • Capaciteit: tot 37 slagen per minuut; • Omsnoeringsopties: 1-, 2-, 3-voudig en kruislings; • Constructie: volledig RVS, eenvoudig te reinigen; • Besturing: SPS (PLC) en elektronisch motor management • Geluidsniveau: 70 dB(A) • Electrische aansluiting: 230V, 0,3 kW, 1f • Gewicht: 80 kg • Model: compact tafelmodel, geschikt voor MKB en productie bedrijven Deze innovatie is met name interessant voor slagers, vleesverwerkers, productiemanagers in de voedingsindustrie en kwaliteitsmanagers. Slagers en vleesverwerkers die rollades, vleeswaren of andere producten snel en netjes willen inbinden. Alsook voor foodspecialisten en traiteurs die hun werkproces willen automatiseren. “Deze machine biedt alle opties; of u nu kiest voor de enkelvoudige, dubbele, drievoudige of kruislings-omsnoering”, zegt Den Hertog. Delmo biedt vleesverwerkers, slagers en foodproducenten de mogelijkheid voor een persoonlijke demonstratie op locatie, zodat bedrijven de machine kunnen testen in hun eigen productieomgeving. Meer informatie: Delmo | Tel. +31 (0)88-854 3800 | info@delmo.nl | www.delmo.nl

18 MEAT&CO NR 5 2025 EIWITTRANSITIE PROVEG: HUISMERK VLEESVERVANGERS WINNEN OP VOEDINGSWAARDE EN GEZONDHEID De voedingswaarde van met name huismerk vleesvervangers is de afgelopen twee jaar verbeterd. Vooral het zoutgehalte is flink verlaagd. Vorige maand liet ProVeg al zien dat 54% van de vleesvervangers die lijken op vlees, inmiddels voldoet aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Uit de zojuist gepubliceerde diepte-analyse van de data blijkt nu dat huismerk vleesvervangers het beste scoren. Met name de supermarkt-huismerken komen goed uit de bus. Het Lidl huismerk scoort veruit het beste: 10 van de 11 onderzochte producten (82%) voldoet aan alle criteria van de Schijf van Vijf. Lidl wordt op de voet gevolgd door Aldi, Garden Gourmet, Go Vega! (het huismerk van de Superunie supermarkten) en Jumbo. Al deze huismerken scoren gemiddeld beter dan onbewerkt dierlijk vlees. Martine van Haperen, expert voeding en gezondheid bij ProVeg, vertelt: “We zien dat steeds meer supermarkten beleid voeren op het gezonder maken van hun vleesvervangers. Lidl is hierin een koploper, zowel wat assortiment als de communicatie daarover betreft.” ‘Vleesvervangers gezonder’ Plantaardige burgers, rulgehakt, gehaktballetjes, nuggets, worst, shoarma en spek scoren gemiddeld beter op de criteria van het Voedingscentrum voor vleesvervangers dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten, aldus ProVeg. Bij shoarma en nuggets hebben de plantaardige producten een vergelijkbare score met de dierlijke. Alleen bij vers gehakt, kipstukjes, kipfilet en schnitzel scoren de dierlijke vleesproducten gemiddeld iets beter. Ook in deze categorieën zijn echter veel vleesvervangers die voldoen aan alle criteria van de Schijf van Vijf en die dus passen in een gezond voedingspatroon. Sinds de vorige editie van dit onderzoek in 2023 is het aandeel vleesvervangers in de dataset dat voldoet aan de Schijf van Vijf criteria voor vleesvervangers bijna verdrievoudigd van 9% naar 26%. Van Haperen: “Voor retailers en de foodservice sector duidt deze ontwikkeling op een strategische kans. Het opnemen van plantaardige alternatieven in het assortiment kan zowel bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen als inspelen op de groeiende vraag naar gezondere voedingsopties, zonder concessies te doen aan het aanbod van eiwitrijke producten.” Meer informatie via proveg.org/nl/ ADVERTENTIE RVS (maatwerk) oplossingen voor efficiëntie en hygiëne. Kijk op www.h-hs.nl

MEAT&CO NR 5 2025 19 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING VERSTERK JOUW PERSOONLIJKE VERKOOP MET DE HANDIGE INONE-APP inOne bedient klanten met een hoogwaardig bestelplatform dat naadloos aansluit op kritische bedrijfsprocessen van bedrijven in de foodservice branche, zoals het orderproces voor de vleesleverancier, -groothandel of vakslager. Dit is soms een enorme uitdaging. Tijdrovend, foutgevoelig en vereist veel personeel. De inOne-app zorgt ervoor dat klanten makkelijk en snel bestellingen plaatsen, zodat de versleverancier deze op tijd en correct ontvangt. inOne is geen open marktplaats, maar zorgt voor een één op één verbinding tussen leverancier en (horeca)klant. Als leverancier heb jij de regie en bepaal je zelf wie er toegang heeft tot jouw complete assortiment en eventuele prijsafspraken. Alle bestellingen ontvangen via één kanaal In plaats van het ontvangen van orders via telefoon, per sms of mail, zorgt inOne ervoor dat alle bestellingen direct worden ingelezen in jouw ERP-systeem of boekhoudsoftware. Hierdoor is het handmatig invoeren van orders is niet meer nodig en bespaar je tijd. Perfectie in portionering Bespaar ook tijd door portioneringen te definiëren. Vaak zijn de mogelijkheden in portioneringen eindeloos. Daarom is het handig om vooraf keuzes te maken in standaard of variabele porties. Zo weet zowel jouw klant als jij waar je aan toe bent. Zodra je de bestelling ontvangt is de orderbon snel gemaakt en kan je direct aan de slag met de verwerking. Meer informatie: inOne Tel. +31 (0)71-512 0591 (Nederland) Tel. +32(0)289 103 44 (België) cs@inone.com inOne.com Over inOne Al meer dan negentien jaar werkt een enthousiast team developers in Leiden aan de innovatieve oplossingen van morgen op basis van onze ervaring en continue feedback van klanten. Zodat de leverancier zich kan focussen op wat voor hen het belangrijkste is; het uitoefenen van hun vakmanschap. ADVERTENTIE

20 MEAT&CO NR 5 2025 REPORTAGE ‘DE VRAAG NAAR GRASGEVOERDE LAMMEREN EN RUNDEREN UIT GROOT-BRITTANNIË GROEIT WEER’ Het Verenigd Koninkrijk heeft een lange traditie van het fokken van hoogwaardige rund- en lamsrassen, zoals Angus en Hereford voor rundvlees, en Romney of Texelaar voor lamsvlees. Deze rassen staan bekend om hun smaak, malsheid en marmering. Brits vee graast op weelderige graslanden, wat zorgt voor een hoge kwaliteit en een unieke, volle smaak die vleesliefhebbers waarderen. Brexit zorgde voor een pas op de plaats, maar Brits rund- en lamsvlees is weer in opkomst. Vaktijdschrift Meat&Co trok onlangs naar Herefordshire voor een reportage over ‘Quality Meat from Britain’. “Inmiddels rijden de eerste vrachtwagens met Brits vlees weer zonder vertraging door bij Calais.” Boycefield Farm. Al meer dan 250 jaar houdt de familie Lewis koeien en schapen in dit gedeelte van het Engeland. De veehouderij van James en Lucinda Lewis en hun zoon Billy is het toonbeeld van een circulair boerenbedrijf. “Wij geloven in de kracht van de natuur. Zon en water vormen onze belangrijkste bronnen”, verduidelijkt Billy ten overstaan van de 30-koppige delegatie van vleesleveranciers en vakjournalisten uit Nederland, Portugal, Duitsland en Frankrijk, die door de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) zijn uitgenodigd om kennis te maken met de keten in Groot-Brittannië en de onderscheidende kracht van British Meat. Het vee op Boycefield Farm heeft maar liefst 56 hectare tot zijn beschikking om op te grazen. “We hebben Hereford-runderen en lammeren van verschillende (gekruiste) rassen. Onze dieren zijn volledig grasgevoerd. In principe worden de schapen niet bijgevoerd, omdat zij al hun voeding kunnen onttrekken aan het gras en de kruiden op onze velden.” De heuvelen in Zuidwest-Engeland plooien zich als een groene lappendeken aan weerszijden van de provinciale weg tussen Ross-on-Wye, Hereford en Ludlow. De grasvelden in Herefordshire vormen – zoals eigenlijk overal in Engeland, Wales en Schotland – al eeuwenlang een voedzame bodem voor de lammeren en runderen die worden gebruikt voor ‘Quality Meat from Britain’. Verstopt tussen deze heuvels ligt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4