Meat&co nr5 2025 Online

20 MEAT&CO NR 5 2025 REPORTAGE ‘DE VRAAG NAAR GRASGEVOERDE LAMMEREN EN RUNDEREN UIT GROOT-BRITTANNIË GROEIT WEER’ Het Verenigd Koninkrijk heeft een lange traditie van het fokken van hoogwaardige rund- en lamsrassen, zoals Angus en Hereford voor rundvlees, en Romney of Texelaar voor lamsvlees. Deze rassen staan bekend om hun smaak, malsheid en marmering. Brits vee graast op weelderige graslanden, wat zorgt voor een hoge kwaliteit en een unieke, volle smaak die vleesliefhebbers waarderen. Brexit zorgde voor een pas op de plaats, maar Brits rund- en lamsvlees is weer in opkomst. Vaktijdschrift Meat&Co trok onlangs naar Herefordshire voor een reportage over ‘Quality Meat from Britain’. “Inmiddels rijden de eerste vrachtwagens met Brits vlees weer zonder vertraging door bij Calais.” Boycefield Farm. Al meer dan 250 jaar houdt de familie Lewis koeien en schapen in dit gedeelte van het Engeland. De veehouderij van James en Lucinda Lewis en hun zoon Billy is het toonbeeld van een circulair boerenbedrijf. “Wij geloven in de kracht van de natuur. Zon en water vormen onze belangrijkste bronnen”, verduidelijkt Billy ten overstaan van de 30-koppige delegatie van vleesleveranciers en vakjournalisten uit Nederland, Portugal, Duitsland en Frankrijk, die door de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) zijn uitgenodigd om kennis te maken met de keten in Groot-Brittannië en de onderscheidende kracht van British Meat. Het vee op Boycefield Farm heeft maar liefst 56 hectare tot zijn beschikking om op te grazen. “We hebben Hereford-runderen en lammeren van verschillende (gekruiste) rassen. Onze dieren zijn volledig grasgevoerd. In principe worden de schapen niet bijgevoerd, omdat zij al hun voeding kunnen onttrekken aan het gras en de kruiden op onze velden.” De heuvelen in Zuidwest-Engeland plooien zich als een groene lappendeken aan weerszijden van de provinciale weg tussen Ross-on-Wye, Hereford en Ludlow. De grasvelden in Herefordshire vormen – zoals eigenlijk overal in Engeland, Wales en Schotland – al eeuwenlang een voedzame bodem voor de lammeren en runderen die worden gebruikt voor ‘Quality Meat from Britain’. Verstopt tussen deze heuvels ligt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4