26 MEAT&CO NR 5 2025 COVERSTORY HITEC FOOD SYSTEMS/OCTOFROST ‘HITEC FOOD SYSTEMS HEEFT BEWEZEN VOOR DE VOLLE HONDERD PROCENT FLEXIBEL TE ZIJN’ Samenwerking De samenwerking tussen HiTec Food Systems en Piet de Wit dateert al van 2005. De frituurlijn die de machinebouwer uit Zwolle bijna twintig jaar geleden heeft neergezet op de oude productielocatie, is nog steeds in gebruik. Met de ingebruikname van de nieuwe fabriek is de productie verder geoptimaliseerd. “HiTec is van de hands-on-aanpak. Daarom passen zij als machineleverancier goed bij Piet de Wit. Wij hebben veel verstand van vlees en productontwikkeling en HiTec is in staat om vanuit hun expertise en ervaring de technische vertaalslag te maken. De productie is in juli volledig gaan draaien en na wat kleine aanpassingen draaien de frituurlijnen nu precies zoals wij dat willen. Dat geldt niet alleen voor de gewenste output, maar net zo goed voor de kwaliteit. Juist op dat aspect scoren wij bijzonder goed”, weet Van Rijn. Buis: “De wisselwerking tussen Piet de Wit en HiTec én de betrouwbaarheid van hun machines, bepalen het succes van onze samenwerking. En als er eens iets is, dan zijn er korte lijnen en wordt het snel opgelost.” Verhuizing Buis geeft een rondleiding door de begin 2025 opgeleverde fabriek. De slagerij werd als eerste in gebruik genomen, in februari. De productie werd in juli opgestart. De nieuwe locatie, nabij de snelweg A12, vervult met trots. “We produceren 70 tot 80 ton per week. Op de oude locatie zaten we aan onze limiet, maar we de nieuwe fabriek is gebouwd om in de toekomst te kunnen blijven groeien. Een verdriedubbeling van het huidige volume Piet de Wit - Part of your Meal is een gekende producent van maaltijdcomponenten. Afgelopen zomer werd de nieuwbouw aan de rand van Zoetermeer in gebruik genomen. Essentieel aan het productieproces is het moderne machinepark. Voor het braden en garen van de producten werkt Piet de Wit met een wellijn, tweetal frituurlijnen en een Spiraaloven van HiTec Food Systems. “Wij pretenderen richting onze klanten dat we heel flexibel zijn. Dan willen we dat onze relaties ook flexibel zijn. HiTec Food Systems heeft bewezen dat voor de volle honderd procent te zijn”, zegt algemeen directeur Paul van Rijn van Piet de Wit. Dat de redactie voor deze coverstory een bezoek brengt aan Piet de Wit berust niet op toeval. De producent is in meerdere opzichten een referentiebedrijf. In eerste instantie natuurlijk voor HiTec Food Systems zelf, dat met twee frituurlijnen en de spiraaloven een bijdrage heeft geleverd aan de invulling van de nieuwe productie. De foodfabrikant is eveneens een voorbeeld voor andere producenten – zowel op het gebied van productdifferentiatie als voedselveiligheid. En ook qua energieterugwinning is Piet de Wit een ultramoderne onderneming. Zo beschikt het bedrijf over een eigen propaangasinstallatie, een warmteterugwinningsunit en eigen watertanks. “We zijn van 4.000 naar 11.000 vierkante meter gegaan. Dat bood ons de kans om het gehele productieproces te optimaliseren en de fabriek in te richten volgens de eisen die onze afnemers van ons verlangen”, zegt commercieel directeur Jeroen Buis. “Qua energieverbruik en -terugwinning voldoet onze nieuwe fabriek aan alle moderne eisen.” Voor het braden en garen van de producten werkt Piet de Wit met een wellijn, tweetal frituurlijnen en een Spiraaloven van HiTec Food Systems
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4