De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 11 voorval eigenlijk in het niet. Toch werd het groots uitgemeten.” Daarbij gaat het tweetal te snel voorbij aan de problemen. De Braziliaanse vleessector kreeg immers een nieuwe tegenvaller te verwerken in april van dit jaar, toen de EU de import van kip en ander vlees van een twintigtal bedrijven blokkeerde na de vondst van salmonella op Braziliaanse kip. Ook zouden sanitaire controles vaak ondermaats zijn. “De volksgezondheid mag absoluut niet in gevaar komen”, liet Europarlementariër Annie Schreijer (CDA) toen al optekenen. “Zodoende pleiten we voor een volledige blokkade.” Santin wuift ‘de aantijgingen vanuit Brussel’ weg. “De volksgezondheid is geen moment in gevaar geweest”, lacht hij. “Wij hanteren zeer strenge eisen die een veilige en betrouwbare toevoer garanderen. Het bewijs van deze normen is dat Brazilië nog nooit een geval van vogelgriep of varkenspest heeft gehad.” Brazilië produceert elk jaar dertien miljoen ton kippenvlees, waarvan 4,3 miljoen ton bedoeld is voor de export. Het Latijns-Amerikaanse land exporteert jaarlijks 200.000 ton kippenvlees naar de EU (8% van de totale export). Braziliaanse kip vertegenwoordigt 4% van de totale kipconsumptie in Europa. “Dat lijkt bescheiden, maar is cruciaal voor de continuïteit van de Europese aanvoer”, verzekert Santin. ACTIEPLAN Turra en Santin vertellen hun verhaal vol passie en overtuiging, maar de ontwikkelingen van de laatste twee jaar hebben ABPA wel aangezet om een actieplan te ontwikkelen ‘dat veel verder gaat dan de huidige zeer strikte eisen op gebied van voedsel- en gezondheidsveiligheid’. “Wij vinden het een ambitieus plan om in te spelen op verschillende maatschappelijke eisen. Zo wil de sector meer het accent leggen op het onderscheid door extra strenge kwalitatieve criteria toe te passen en meer duurzame ontwikkeling voor het voetlicht te brengen. Twee thema’s die het DNA van de Braziliaanse pluimveesector vormen en die we de komende maanden extra in de verf gaan zetten”, verduidelijkt Turra. Onafhankelijke experts van het Franse consultancybureau Phylum zijn momenteel de Europese verwachtingen in kaart aan het brengen. “De belangrijkste onderwerpen die voor zowel de consument als de overheden in Europa belangrijk zijn en waarover ze bezorgd zijn, brengen wij in kaart. Dit alles krijgt vorm tegen de achtergrond van de huidige eisen van de doorsnee consument, die zeker in de Europese Unie al zeer hoog zijn.” STRENGERE MAATREGELEN Tweede punt van het actieplan is een diagnose ter plekke van de installaties en het volledige kweek- en verwerkingsproces van de Braziliaanse pluimveeproductie. “Die diagnose wordt uiteraard gesteld aan de hand van de problematiek die naar voren komt in de analyse die Phylum voor ons verzorgt”, vervolgt Santin. Deze analyse zal zich focussen op voedselkwaliteit en -veiligheid, dierenwelzijn en de footprint. Het derde punt uit het actieplan is het invoeren van een onafhankelijke wetenschappelijke raad die de medewerkers zal begeleiden om te beantwoorden aan de maatschappelijke eisen van de consument. “De strengere maatregelen zullen door de Braziliaanse pluimveesector direct worden toegepast, vooral omdat we weten dat de Europese markt hierom vraagt. Europa staat bekend als de meest veeleisende ter wereld.” Zodoende wordt volgens Santin ook voldaan aan de roep om pluimveeboeren en vleesverwerkende bedrijven transparanter te laten werken. “Direct na het ‘Weak Meat’-schandaal is het ‘Agro+Integridade’-programma gelanceerd door het Ministerie. Dat is zodanig ontwikkeld dat het een maximum aan transparantie garandeert. Wij ondersteunen dit programma, ook als bewijs van vertrouwen naar buiten. Verder wil ik benadrukken dat de procedures in Brazilië zijn aangescherpt om corruptie in de toekomst te voorkomen.” DUURZAAMHEID Ten overstaan van de Europese pers wil Santin ook aangeven dat Braziliaanse kip (mede door het gunstige klimaat) veel duurzamer is dan kip uit bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Frankrijk. “De totale CO2-emissie per ton in Brazilië is 45% minder ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk en zelfs de helft minder dan dat van Frankrijk”, zegt hij met enige trots. “Wij hoeven de stallen nagenoeg niet te verwarmen.” Daarnaast vindt de volledige productie buiten de Amazone Biotoop plaats. “Bovendien hebben we in Brazilië een systeem waarbij grondbezitters 20% van hun grondoppervlakte moeten gebruiken voor de natuur. En slechts 30% van het totale landoppervlak in Brazilië wordt gebruikt voor landbouw en veeteelt. Ruim 66% is beschermd gebied. Daar mag niets worden verbouwd of gefokt.” Meer informatie: www.brazilianchicken.com.br/en ‘LOBBY VERLOOPT MOEIZAAM’ Handelsorganisatie Apex Brazil erkent dat de lobby van de Braziliaanse vleessector om de importblokkade van kip en ander vlees van een twintigtal bedrijven ongedaan te krijgen, moeizaam verloopt. “Vooral Groot-Brittannië zit dwars”, vertelt Marisa Teixeira Bastos van Apex Brazil. “Brussel geeft geen tijdindicatie af wanneer deze boycot wordt opgeheven. Wij willen graag een nieuwe handelsovereenkomst, maar de gesprekken verlopen moeizaam.” Santin verwacht dat snel een oplossing wordt gevonden. “Het bewijs dat de Europese Unie vertrouwen heeft in het productie- en controlesysteem van ABPA, blijkt uit het feit dat de export van Braziliaans pluimvee naar de EU nooit is gestopt en inmiddels weer een stijgende lijn laat zien.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4