De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 26 S p e c i a l : k l i m a a t & h y g i ë n e In koelcellen, waarin vlees of vleesproducten worden bewaard, is niet alleen de temperatuur maar ook de relatieve luchtvochtigheid (RV) van belang. Tijdens het koelen wordt vocht onttrokken aan het product. Dit vocht slaat neer op de koelelementen in de ruimte en wordt uiteindelijk afgevoerd naar het riool. U lijdt gewichtsverlies op uw te koelen vlees. EEN ANDERE WEG Gebruikelijk is om het vlees in de koelcel direct nat te maken of te besprenkelen, maar op die manier wordt het vlees beïnvloed door het gebruikte middel. Jasca Food Technology in Ootmarsum heeft een andere weg gekozen, die is gebaseerd op het principe dat de omgevingsfactoren bepalend zijn voor het klimaat waarin het product verkeert. Door het beheersen en controleren van de klimatologische aspecten kunnen ook de producten beter worden beheerst. Bijkomende voordeel is dat ze op geen enkele wijze worden gemanipuleerd. INDROGEN Karkassen, vlees en ook worsten, zoals bijvoorbeeld bij Bell in Basel gebeurt, hangen in een gekoelde ruimte. De koude wordt gecreëerd door middel van het verdampingsprincipe, waardoor deze droog is oftewel een lage RV bezit. Deze lage RV heeft tenminste twee nadelen. De overdracht van koude op het product is niet effectief, omdat droge lucht een lage overdrachtscoëfficiënt heeft. Bovendien vindt door de droge lucht indroging plaats, omdat het vochtgehalte van het karkas of het vlees vele malen hoger is dan zijn omgeving. Volgens de natuurlijke wetten moet alles namelijk in balans zijn. MET LUCHTBEVOCHTIGING IN KOELCELLEN IS HET MOGELIJK OM DE KOELCAPACITEIT TE VERGROTEN, HET GEWICHTSVERLIES VAN VLEES EN VLEESPRODUCTEN TE BEPERKEN EN DE KWALITEIT TE VERHOGEN. HET PLEZIERIGE GEVOLG IS EEN MEEROPBRENGST VAN UW PRODUCT. MEER DOO

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4