De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 28 S p e c i a l : k l i m a a t & h y g i ë n e VOORKOM BESMETTING Ondanks HACCP-normen en schoonmaakprotocollen gebeurt de schoonmaak soms te snel en wordt alle vuiligheid door de put of goot weggespoeld. De vloer en de werkruimte zijn pas écht schoon als ook de afwatering schoon is. “Zorg sowieso voor voldoende afschot in de vloeren richting putten en goten. Voorkom het blijven staan van plassen water tijdens productie, streef naar plasvrije vloeren en zorg voor een goede reiniging en desinfectie”, adviseert ACO. HYGIENEFIRST-FILOSOFIE Bij ACO wordt gewerkt volgens de HygieneFirst-filosofie. Daarbinnen draait alles om voedselveiligheid, kostenbeheersing en Health & Safety. Alle producten, van afvoerputten en keukengoten tot rooster- en sleufgoten, zijn ontworpen om productie- en schoonmaakwater veilig en efficiënt af te voeren. “Ons doel is om stilstaand water te voorkomen en de groei van bacteriën in en rond de afwateringssystemen te stoppen, om zo het risico tot besmetting van levensmiddelen te voorkomen”, aldus ACO, dat naar eigen zeggen het eerste bedrijf is dat een volledig pakket in afwateringsproducten heeft dat voldoet aan de strenge eisen van de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG). Meer informatie in Nederland: ACO BV, Tel. +31 (0)314-36 82 80 | www.aco.nl. Voor Vlaanderen: ACO Passavant, Tel. +32 (0)52 3817-70 | www.aco.be De vleesindustrie ontkomt niet aan potentieel gevaarlijke omstandigheden door temperatuur, vloeistoffen en vetten. Elke producent heeft een HACCP-protocol voor een voedselveilige productie en de daarbij behorende reiniging van apparatuur en ruimten. “Helaas is in de praktijk de afwatering een aspect dat niet de hoogste prioriteit heeft. Het ontwerp van veel afwateringssystemen is vaak niet goed doordacht en dus niet optimaal uitgevoerd, terwijl dit juist erg belangrijk is en je hem maar een keer goed kunt doen. In het beste geval leidt een slechte afwatering tot onnodig hoge kosten voor reiniging en onderhoud, maar het kan ook leiden tot besmettingen”, laat ACO weten. Als het afwateringssysteem niet goed is ontworpen, onderhouden en/of schoongehouden, kunnen bacteriën als Listeria en Salmonella ongestoord groeien. Dit kan dan leiden in het ergste geval tot sluiting van productieafdelingen of zelfs sluiting van hele bedrijven. BIJ VOEDSELVEILIGHEID EN EEN OPTIMALE HYGIËNE IN HET SLACHTHUIS WORDT NIET ALTIJD DIRECT GEDACHT AAN DE VLOER EN DE BIJBEHORENDE AFWATERING. DE KEUZE VOOR DE JUISTE VLOER MET DE JUISTE AFWATERING ZORGT ECHTER VOOR EEN HOGE MATE VAN VOEDSELVEILIGHEID BINNEN DE PRODUCTIEAFDELING. ACO VOORZIET IN EEN RUIM ASSORTIMENT VLOER- EN AFWATERINGSPRODUCTEN. DAARBIJ HANTEERT HET BEDRIJF UIT DOETINCHEM EEN ZOGEHETEN ‘HYGIENEFIRST’-FILOSOFIE, WAARBINNEN VOEDSELVEILIGHEID, KOSTENBEHEERSING EN HEALTH & SAFETY EEN ZEER BELANGRIJKE ROL SPELEN. VOEDSELVEILIGHEID DOOR JUISTE VLOER EN AFWATERING ▲ Alle producten, van afvoerputten en keukengoten tot rooster- en sleufgoten, zijn ontworpen om productie- en schoonmaakwater veilig en efficiënt af te voeren

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4