De meat&co nr6 online

Teleurstelling is een emotie die zich het moeilijkst laat overbrengen op papier. Een traan, boze blik of een overslaande stem doen het nu eenmaal beter op beeld en geluid. En toch, wie goed tussen de regels doorlas van het persbericht van Wakker Dier op 19 november (‘Vleesverbruik in Nederland daalt niet’), kon haast het ongenoegen proeven van de voorlichtster die met elk woord dat zij typte, moest bevestigen, dat de jarenlange campagne van haar werkgever en andere NGO’s om minder vlees te eten (dus) geen enkel effect heeft gehad. Het bericht leidde tot de nodige -neutrale- berichtgeving in verschillende dagbladen en nieuwssites, maar helaas ook tot een repeterend fenomeen. De inkt van het persbericht was nog niet droog of het Voedingscentrum kondigde de campagne ‘Er is meer dan vlees’ aan. Vooral mannen moeten (400 gram per week) minder vlees gaan eten. En voor vrouwen mag het gerust een onsje minder zijn… Influencers als rapper Dio, cabaretier René van Meurs en kickbokser Luis Tavares gaan u en mij de komende weken uitleggen dat peulvruchten, noten en eieren uitstekende alternatieven zijn voor een stuk vlees. Het is gezonder en o ja, het vlees heeft (te)veel impact op het milieu. Apart trouwens dat de ongemakkelijke waarheid dat vlees mijden niet helpt tegen klimaatverandering (veehouderij stoot minder broeikasgassen uit dan andere sectoren en stoppen met vlees vermindert de uitstoot van broeikasgassen met slechts 2,6 procent), nauwelijks aandacht kreeg. Het RIVM kon natuurlijk niet achterblijven bij het Voedingscentrum en publiceerde dagen later dat Nederlanders wél degelijk minder vlees zijn gaan eten. Bijzonder en op z’n zachtst gezegd ongeloofwaardig. Gelukkig heeft Wakker Dier (met onafhankelijk onderzoek) aangetoond dat Nederlanders de betutteling inmiddels wel een beetje zat zijn en gewoon vasthouden aan hun dagelijkse stuk vlees op hun bord. De vraag is bovendien of een kickbokser mij ertoe kan dwingen om minder vlees te gaan eten. Ja, als-ie in dreigende houding naast me zou staan in de slagerij. Of Dio, die ooit een hit scoorde met ‘Tijdmachine’. Soms zou ik willen dat ik er eentje had en tien jaar terug kon in de tijd, toen de vleesindustrie nog niet over één kam geschoren werd met de tabaksindustrie. Veehouders zoeken op social media inmiddels de tegenaanval. Team Agro NL, Caroline van der Plas en Boerburgertweet zijn slechts drie voorbeelden van ‘vakbroeders’ die op Facebook en Twitter non-profitorganisaties en (lokale) overheden gefundeerd van repliek voorzien en de hashtag ‘#ikeetvlees’ in het leven hebben geroepen. Zij spreken zich uit, ook als zij daarvoor scheldkanonnades van NGO’s moeten doorstaan. ‘Zo zie je maar dat je van vlees eten dom en lelijk wordt’, twitterde Florette Reijman, actief bij Natuurmomenten en projectmedewerker voor de Europese Parlementsverkiezingen, toen Van der Plas onlangs de ongeloofwaardigheid van anti-vleescampagnes benadrukte. Uiteraardsluitdeindustrienochuwhoofdredacteur zijn ogen voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vegan, hybride- en kweekvlees. Daarover leest u ook in deze uitgave weer het nodige. Maar als het dan toch een onsje minder moet, dan maar even bij de anti-vlees-lobby. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 3 “ZO ZIE JE MAAR DAT JE VAN VLEES ETEN DOM EN LELIJK WORDT” Martijn Schwillens Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | December 2018 | 13e jaargang no. 6 COVERSTORY ONGEDIERTEBESTRIJDING: STEEDS MEER FOCUS OP WERING EN PREVENTIE Special KLIMAAT& HYGIËNE TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) e m 02/10/18 11:27 Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Verkoopleider: Gerdo van de Peppel g.peppel@gpmedia.nl Media-adviseur: Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Tarieven op internet: www.gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: Studio Intensive Telefoon: +31 (0)24 3 246140 info@studio-intensive.com www.studio-intensive.com Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2018 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4