De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 37 Door Ellen Fierens ‘Een van de eieren van Columbus’. Zo noemde Henk Schouten het nieuwe vleesproduct Quart dat in 2005 in de meeste supermarkten te krijgen was. Quart bestond uit 25 procent vlees en verder uit champignons en richtte zich op de consument die minder vlees wil eten, maar geen trek heeft in een vegetarisch gerecht. Schouten verwachtte dat Quart een flink succes kon worden omdat het inspeelde op de behoefte van mensen om minder vet en cholesterol en meer voedingsvezels tot zich te nemen. In een interview toen vertelde Schouten: ‘De vegetarische markt loopt na 20 jaar nog steeds niet echt hard. Mensen willen best wat minder vlees eten, maar ze zijn niet echt tuk op de vegetarische gerechten. Daarom past Quart goed in dat beeld.’ Toch werd het niet veel later van de markt gehaald. Nu, twaalf jaar later, is Schouten nog steeds overtuigd van zijn product. “Consumenten snappen waarom je kiest voor vlees of voor vegetarisch. Maar waarom zou je voor hybride kiezen? We hadden geen groot marketingbudget waardoor we het voordeel van hybride niet goed genoeg konden uitleggen. Het waren wel lekkere producten waar ik nog steeds een patent op heb. Ik ben ervan overtuigd dat een goede merkenbouwer dit concept nu wel tot een succes kan maken.” THE TIME IS NOW “Hybride vlees is een product voor de massa”, zegt Jeroen Willemsen, oprichter van Het Planeet (Platform voor Duurzame Eiwitten). “De massa krijg je niet zomaar in beweging. Je hebt eerst koplopers nodig. Dit zijn specifieke doelgroepen die makkelijker hun eetpatroon aanpassen, bijvoorbeeld omdat ze gezonder willen leven of begaan zijn met het milieu. Deze trendsetters hebben de stap naar plantaardige eiwitten gezet. Daarom is de tijd nu rijper om ook de massa te overtuigen. De massa bereik je niet alleen met 100% plantaardige producten. Hybride producten spreekt hen waarschijnlijk meer aan. Daardoor hoeven ze weinig moeite te doen om toch minder vlees te eten.” In het verleden flopten de hybride-producten omdat de tijd niet rijp was, en omdat de marketingstrategie misschien niet goed gekozen was. De producten op zich waren goed. Verschillende van deze producten kwamen als beste uit blinde vergelijkende smaaktesten met 100% vlees, hybride en vegetarische producten. Nu zien we stilaan verschillende hybrideproducten op de markt komen. Elk met een verschillend verhaal, een verschillende strategie. In België plaatsten Carrefour en Colruyt begin dit jaar het productengamma van Bonenfants in de rekken tussen de gewone vleesproducten. Het merk mikt op kinderen die weinig groenten lusten en klanten met een voedselintolerantie. Elk product uit het gamma bestaat voor 70 procent uit mager gehakt van Belgische runderen en varkens en voor 30 procent uit groenten. Jean-Pol Eglem, de zaakvoerder van Meat & Végétal uit Perwez, heeft door zijn jarenlange ervaring als chef/aankoper beenhouwerij in verschillende grootwarenhuizen een goed zicht op de markt. “Al die tijd is me opgevallen dat we de mond vol hebben van gezond eten, maar in de praktijk komt het er door ons drukke leven dikwijls niet van om ook echt gezond te gaan koken. Dit leidt tot slechte eetgewoonten en tot een afstomping van de smaak, zeker bij kinderen die dan té eenzijdig gaan eten. Ik kwam op het idee om de kinderen opnieuw aan te leren groenten te eten door deze groenten te mengen met wat ze doorgaans makkelijk eten, en wat bovendien makkelijk en snel kan worden klaargemaakt: gehakt en alle producten waar gehakt in verwerkt wordt, zoals hamburgers, balletjes en worstjes.” Momenteel worden er vijf smaken geproduceerd, waaronder ‘Moestuingroenten’, die wortelen, erwtjes, bloemkool, sjalot en look bevatten. Andere smaken bevatten bloemkool, prei, spinazie, tomaten, rodekool, appelen enz. Een breed assortiment aan groenten dat in de toekomst zeker nog uitgebreid zal worden. Het gehakt bestaat uit mager varkens- en rundsvlees of uit zuiver mager rundsvlees dat in een hypermoderne en nieuwe installatie wordt gemalen en zo snel mogelijk wordt gemengd met de groenten om vervolgens gevormd en verpakt te worden. Bij onze noorderburen zijn dit jaar verschillende hybridevleesproducten op de markt gekomen. Slagersbedrijf Bolscher wil tegemoet komen aan de groeiende groep mensen die minder vlees wil eten en meer groente. Onder andere voor deze ‘flexitariërs’ brengt het familiebedrijf in het najaar de hybride reeks ‘Meat Your Veggies’ op de markt: burgers met 50% groente en 50% vlees. In eerste instantie komen er drie varianten ‘Meat Your Veggies’ op de markt: rundvlees-champignon, kip-broccoli en kip-bloemkool. Cateraar Sodexo introduceerde het product dit najaar. Ook met andere cateraars zijn gesprekken gaande. En de retail? “Natuurlijk willen we ook graag daar aanwezig zijn”, benadrukt Ten Kate, “maar dat is nu nog niet aan de orde.” LAAGDREMPELIGE OPLOSSING Minder vlees eten is gezonder en beter voor het milieu. Maar wat nou als je vlees gewoon heel erg lekker vindt? De Dutch Quinoa Group, VITAM en Heyde Hoeve hebben voor de bewuste vleesliefhebber een oplossing: Ookworst. Lijkt op worst, smaakt naar worst, maar dan met een beter verhaal: een worst met minder vlees en meer vezels die lokaal wordt gemaakt. Hiermee willen ze inspelen op de trend, want lokale producten zijn helemaal hip net als quinoa. En het smaakt gewoon naar goede worst, belooft Rens. “Mensen associëren quinoa met gezond, bleek tijdens ons onderzoek, maar ze vinden het niet per se enorm smakelijk. Mensen eten varkensvlees vooral omdat ze het gewoon lekker vinden. We wilden niet te ver van het toegankelijke afwijken. Steeds meer mensen willen best minder vlees eten. Maar ze hechten wel waarde aan een lekker en verantwoord stukje vlees.” Er is een groot grijs gebied waar het huidige aanbod veel te weinig op inspeelt, gelooft hij. “Het assortiment is nu heel zwart-wit, je hebt vlees en vegetarisch. Het is logisch dat het er allebei is, maar de grootste groep mensen zit daar tussenin, die willen een beetje minderen met vlees. Zij kunnen af en toe kiezen voor vegetarisch, maar het assortiment vegetarische producten is heel lang ondermaats geweest, vind ik: qua voedingswaarde, duurzaamheid en smaak”. Een ‘hybride-product’ met een voedingsrijke plantaardige bron, is dan een laagdrempelige oplossing voor een grote groep mensen die graag van vlees genieten. Maar ook ‘millennials’ (de generatie geboren in de jaren 80, 90 en de eerste jaren na 2000) zal het aanspreken, hoopt Rens, omdat voor hen quinoa juist het ‘unique selling point’ is. Ookworst wordt verkocht via cateraar VITAM, die vooral bedrijfsrestaurants bevoorraadt. Dutchsoy en Meat & More zijn bestaande bedrijven uit Flevoland die hun kennis nu combineerden en zo tot de 50/50 burger kwamen. Hun redenering: de meeste Nederlanders (en ook Belgen) eten meer dierlijk eiwit dan ze nodig hebben. Hoe maken we de overgang naar de helft minder vlees makkelijker? Hiervoor is naast een goed product ook een goede marktstrategie en aanpak nodig om het doel te behalen. Jongeren betrekken bij de eiwittransitie versnelt de overgang naar een meer plantaardig voedingspatroon. De 50/50 burger is een hybride product en deze moet de overgang van dierlijk naar plantaardig eiwit toegankelijker te maken. De helft bestaat uit rundvlees en de andere helft uit plantaardig eiwit (soja en quinoa). EXPERT AAN HET WOORD Henk Hoogenkamp is een internationaal gerespecteerd deskundige op het terrein van de vleesvreemde eiwitten. Daarnaast schrijft hij boeken, zoals het recent verschenen Plant Protein Vision, en publiceert hij artikelen in vaktijdschriften en houdt hij lezingen in de hele wereld. “Dat de vleesproducenten zich zorgen moeten maken over deze hybride- trend, is gezien de mondiaal groeiende vleesconsumptie wellicht te veel gezegd, maar er is wel sprake van een bepaalde trend. Het valt mij op dat de jeugd en vooral meisjes geregeld zeggen dat ze vegetarisch zijn, terwijl ze wel even vrolijk een hotdog, pizza of spaghetti Bolognese naar binnen werken. In mijn nieuwe publicaties heb ik getracht hiervoor een verklaring te vinden. Ik ben tot de conclusie gekomen dat veel jongeren eigenlijk willen zeggen dat ze geen rood vlees willen eten. Zij doelen dan op spiervlees zoals een steak, waaraan een mes en vork te pas komen. De jongeren willen niet met dit vlees worden geconfronteerd. Als het onzichtbaar is in de vorm van een pizzatopping, peperoni of verwerkt in lasagne, dan gelden andere maatstaven. De vleesindustrie zou zich hiervan in elk geval bewust moeten zijn. Het is duidelijk dat vlees als ‘center-of-the- plate’ in het gedrang komt. Vooral meisjes hebben hiermee emotionele, dan wel rationele problemen. En hoe je het wendt of keert, de meisjes van nu zijn de shoppers en moeders van de toekomst.” Meer informatie over het project MeatHybrid via Flanders’ FOOD | Tel. +32 (0)472-851100 of www.flandersfood.com Flanders’ FOOD is een strategie- gedreven platform dat door innovatie bijdraagt tot een meer competitieve, innovatieve en duurzame agrovoedingsindustrie. Flanders’ FOOD versterkt de innovatieslagkracht van de doelgroep door het verhogen van de wetenschappelijke en technologische kennis en draagt op deze manier bij tot de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Vlaanderen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4