Meatco nr6 2019 Online

11 m e a t & c o n r 6 2 0 1 9 maar ook ouderen die last hebben van spierverslapping, mensen met netvliesschade, diabetici en mensen met darm- en leverziekten hebben heel veel baat bij het eten van vlees. Maar waar lees of hoor je dat?” Bakker onderbouwde zijn verhaal met enkele wetenschappelijke feiten en benoemde ook de enzymen die enkele in dierlijke eiwitten zijn te vinden, zoals Haem (ijzer), Creatine, Agmatine, Carnitine en Tannine. “Sowieso, als je ziek bent: eet dan een hoogwaardig stuk vlees.” MILIEUVOETAFDRUK Hans Blonk (Blonk Consultants) gaf meer inzicht in de milieuvoetafdruk van vlees en eiwitbronnen. Om te kunnen voldoen aan de CO2-doelstellingen zou het ‘ideale dieet’ teruggebracht moeten worden van 5,5 kilogram naar 3,3 kilogram per dag, waarbij aangetekend moet worden dat de helft van de dagelijkse consumptie voor rekening komt van dranken en vloeistoffen. “Voor vitaminen als B12 of ijzer is het eten van vlees nu eenmaal belangrijk. Daarbij is een gebalanceerd dieet mogelijk mét evenveel vlees waarbij de impact op het milieu laag blijft”, verzekerde Blonk. Zeker als rundvlees wordt vermeden, is de uitstoot van vlees niet slechter of in sommige gevallen zelfs beter dan van veganistische alternatieven. Verduurzaming van de veesector is daarentegen wél gewenst, zegt hij. “Dat kan met door minder veevoeder te gebruiken voor een gelijke productie, verbeterde stalsystemen en een ander energiegebruik.” WAAROM ETEN WE VLEES? De aanwezigen kregen een inkijkje in de beweegredenen van consumenten om vlees te eten. Sinds 2011 was er jarenlang een lichte daling, tot in 2018, toen er weer een lichte stijging van de vleesconsumptie waarneembaar was. “Maar trek je de lijn over dertig jaar, dan kun je gerust stellen dat de vleesconsumptie in Nederland en omliggende landen al decennialang gelijk is gebleven. Anders dan in Brazilië en China, waar de vleesconsumptie enorm hard stijgt. Ook de verschillen met Amerika blijven onveranderd groot”, vertelde Dr. Hilje van der Horst van Wageningen UR. Zijn verklaarde het consumentengedrag vanuit de rol van vlees in de eetcultuur “Feitelijke informatie leidt alvast niet tot een ander voedselpatroon. De individu wordt niet bereikt, dus moet je kijken of je het groepspatroon kunt veranderen. Maar neem bijvoorbeeld een barbecue, daar word je voor uitgenodigd. Een opvallende ontwikkeling is volgens Van der Horst ‘een tegenbeweging’ die wordt veroorzaakt door de harde toon van de veganbeweging. “Andere consumenten gaan misschien juist meer vlees consumeren, juist omdat tegenstellingen binnen de samenleving verharden. Wat wel werkt is geleidelijk bouwen aan breed draagvlak voor een voedselsysteem met meer plantaardig eiwit, en minder vlees maar ook een duurzamere productie van vlees.” Martijn Bouwknegt, research manager bij Vion, liet zien hoe Vion inspeelt op de vragen over duurzaam van de markt en de maatschappij. “Dierenwelzijn, duurzaamheid, gezondheid en transparantie zijn van groot belang voor de consument. De wetenschap laat zien dat er grote verschillen bestaan ten aanzien van duurzaamheid tussen en binnen vleessoorten”, benadrukte Bouwknegt. Hij benadrukte dat de Nederlandse dierhouderij wereldwijd voorloper is ten aanzien van duurzaamheid. “Door een eigenschap als duurzaamheid zichtbaar te maken op voedsel, kan de consument een eigen en eerlijke afweging maken.” De vleesketen kan volgens hem een prima rol vervullen om de consument een eerlijke keuze te laten maken voor hun voedsel door zelf transparant te zijn over bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn. GROTE OPKOMST Na kritische ondervraging van de vier inleiders door de deskundige panelleden Annet Roodenburg (lector Voeding & Gezondheid bij HAS Hogeschool) en Karine Hoenderdos (diëtist bij Scriptum), kwamen de deelnemers aan het woord via een geanimeerd debat onder leiding van Gijs Weenink van de Debatacademie. Hierbij kwam een aantal prikkelende stellingen aan bod, zoals ‘vlees hoort thuis in de Schijf van Vijf’, ‘het is gemakkelijker om aan je dagelijkse voedingsstoffen te komen in een dieet met vlees dan in een dieet zonder vlees’ en ‘restaurants moeten verplicht op de menukaart de milieuvoetafdruk per gerecht aangeven’. “Het COV is enorm blij met de grote opkomst en de constructieve gedachtewisseling over dit maatschappelijk belangrijke thema”, reageerde Goebbels. “Door met elkaar in een opbouwende sfeer op basis van feiten te praten, kom je verder in het beantwoorden van de vraag hoe consumenten op een verantwoorde wijze in hun voedingsbehoeften kunnen voorzien op een manier die het beste bij hen past. Het COV wil deze discussie blijven voeren, dus dit is voor herhaling vatbaar.” Meer informatie: Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) Tel. +31 (0)79-3634900 info@cov.nl www.cov.nl “DOOR EEN EIGENSCHAP ALS DUURZAAMHEID ZICHTBAAR TE MAKEN OP VOEDSEL EN VLEES, KAN DE CONSUMENT EEN EIGEN EN EERLIJKE AFWEGING MAKEN” ▼ De gastsprekers kwamen aan het woord via een geanimeerd debat.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4