Meat&Co nr6-2022 Online

MEAT&CO NR 6 2022 11 slager of vleesverwerker kan kijken wat de ideale afstellingen zijn, maar er zijn ook producenten, zoals Van der Valk, die hiervoor samenwerken met hun eigen kruidenleverancier.” Van Galen: “Op advies van onze kruidenleverancier laten we bijvoorbeeld de hammen eerst op zes toeren en daarna op acht toeren draaien. Dat zorgt voor de hoogste opname van de marinade en dus het hoogste rendement. Dat is allemaal te programmeren, zodat je er geen omkijken meer naar hebt als de tumblers eenmaal zijn begonnen met draaien.” Bij de slagerij van Van der Valk in Voorschoten zijn de tumblers vrijwel continu in gebruik, benadrukt Van Galen. “We maken zo’n honderd hammen in de week en nu de Kerst eraan komt, zijn daar nog zo’n 3000 kleine hammetjes bijgekomen. Daarbovenop komt nog 800 kilogram spareribs per week en 400 tot 500 blokken kipsaté plus één ton runderblokjes. We draaien dus een paar ton vlees in de maand op de beide ECO Tumblers.” Omdat de nieuwe tumblers zeer nauwkeurig zijn qua snelheid en ook heel rustig kunnen draaien, gebruikt Van der Valk de machines eveneens voor producten met bot erin. “Ik durf er zelfs hele kippen met pekel of marinade in te doen, omdat ik weet dat de botten niet breken tijdens het tumblen.” SNELLER SCHOONMAKEN, MINDER ONDERHOUD Ook het schoonmaken en het (groot) onderhoud van de beide tumblers zijn een stuk eenvoudiger geworden, vertelt Den Hollander. “De tumblers zijn onderhoudsarm. Er zitten in deze machines speciale afgedichte lagers met zogenaamd long-life vet dat niet vervangen hoeft te worden. De tank wordt direct met een ketting aangedreven met een grote vertragingskast. Condensvorming heeft dus ook geen invloed meer op de tumbler, die dus nagenoeg onderhoudsarm is geworden.” UITGEBREID ASSORTIMENT MACHINES LEX Food Equipment levert onder meer vleesmengers, vleesinjectoren, vleestumblers, vleesrookkasten, vleeskookkasten en braadkasten, vleesklimaatkasten en vleespersen van het merk Inject Star. Daarmee bedient het bedrijf de voedingsmiddelenindustrie, slagers en diervoedingsindustrie met machines voor vleesverwerking, visverwerking en pluimveeverwerking. Een ander onderscheidend element van de ECO Tumbler is de zogeheten ‘chicane’ die op de plek is gekomen waar bij de vorige modellen drie lage schoepen zaten. “Dit zorgt niet alleen voor een optimaal masseerresultaat, maar het kan ook meteen worden gebruikt voor het volledig leegdraaien van de tumbler. Het draagt tevens bij aan het schoonmaakgemak. Je doet ontvettingsmiddel en sop in de tank, laat de tumbler heel snel draaien en de tank is al vrijwel helemaal schoon. Daarna hoef je alleen nog na te spoelen en kan het volgende product erin. “Sneller en gemakkelijker dus”, vult Van Galen aan. UITSTEKENDE AFTERSALES Een compliment, dat Den Hollander volgens de mensen bij Van der Valk in zijn zak mag steken, zijn de uitstekende aftersales. “Wij hebben in onze slagerij machines van verschillende merken staan. Qua service ken ik echter niemand die zo snel handelt als Lex. Als er iets is, bellen we op en is het vaak dezelfde dag opgelost. Dat is echt niet zo bij alle machinefabrikanten waarmee we samenwerken.” Meer informatie: LEX Food Equipment | Tel. + 31 (0)30-268 79 99 info@lexfoodequipment.nl | www.lexfoodequipment.nl | www.injectstar-nl.nl ▲ Edwin van Galen (links) en Lex den Hollander bij de nieuwe tumblers van Inject Star

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4