Meat&Co nr6-2022 Online

MEAT&CO NR 6 2022 23 bijvoorbeeld door uitdraging, verschrompelt het vlees. Door verneveling houden we deze cellen intact, wat leidt tot een betere kleurvorming. Veel producenten vergeten dat koelen gelijkstaat aan drogen. Door koeling en verdroging blijven producten ook minder aan elkaar hechten”, legt Grimberg uit, terwijl hij een filmpje laat zien van het pizzaproductieproces bij een grote Duitse foodfabrikant. “De verneveling zorgt voor een betere aanhechting van de ham en andere ingrediënten op de pizza. Die blijven beter op de bodem plakken, waardoor ze niet allemaal eraf vallen zodra je de pizza uit je diepvries of de doos haalt om in de oven te doen.” Grimberg somt eens op: “Bij 0,5 procent minder indroging hebben producenten het systeem al binnen een jaar tijd terugverdiend. Een vijftien procent snellere koeltijd zorgt er voor dat je de temperatuur in de koelcel zelfs met drie graden hoger kunt zetten, omdat het product sneller is gekoeld en je dus minder energie verbruikt. Een snellere inkoeling is ook microbiologisch veel beter. Bij een warmtepomp en zonnepanelen is de terugverdientijd zeven tot acht jaar. Bij ons maximaal anderhalf jaar”, verzekert Grimberg. En lachend: “Als je het dus hebt over een energiebesparing, die in korte tijd rendeert en zichzelf snel terugverdient, dan moet je een vernevelingsunit van Jasca hebben.” Behalve een aanzienlijke productverbetering, is de terugverdientijd van de vernevelingsunits tussen de één en twee jaar. DESINFECTEREN DOOR VERNEVELING Het belang van een goede reiniging en desinfectie van productieruimten is sinds de coronacrisis bij alle vleesverwerkers wel bekend. Inhakend op dat besef, deed Wageningen UR vorig jaar onderzoek en concludeerde: desinfection by misting is the most effective way. “Oftewel, desinfecteren door verneveling”, vertaalt Grimberg het rapport van de Wageningse universiteit. “Dankzij verneveling kom je ook overal bij, waar je met normale reiniging niet komt, zoals in de hoeken. Sommige klanten kiezen voor een combinatiesysteem, anderen voor een mobiele unit, die een stuk minder duur is. Bij beide systemen bepaalt de toepassing welke druppelgrootte je moet gebruiken. Bij desinfecteren is het belangrijk dat het nat blijft. De microbiologische resultaten van desinfecteren door verneveling zijn ongekend en vele malen beter dan bij handmatige reiniging. Bijkomende voordeel is dat je hiermee veel werk weghaalt dat mensen doorgaans niet willen doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn lucht, water en stroom. Je kunt het doen wanneer je wilt en nareinigen is niet meer nodig.” EXPERIENCE HALL “We hebben inmiddels een mooie basis. Er is geen industriële bakkerij in Duitsland die ons niet kent. We hoeven niet meer te vechten om de meerwaarde van verneveling voor het voetlicht te brengen. Zodoende ontstond er steeds meer behoefte aan een mooie demonstratieruimte. Dat is onze Experience Hall in het centrum van Ootmarsum geworden. Het gevoel dat je niet nat wordt terwijl je voor een vernevelingsunit staat, kun je mensen het beste zelf laten ervaren. Als ik op een vakbeurs sta, grap ik tegen geïnteresseerde klanten wel eens: ‘Kom maar onder de nevel zitten en dan gaan we bier drinken. Maar we stoppen pas als je nat bent…’ Het leukste blijft mensen overtuigen van de meerwaarde en werkbaarheid van de units. Onze Experience Hall draagt daar flink aan bij”, denkt Grimberg. En tot slot: “Er is niemand die zo fijn kan vernevelen als wij dat doen. Ook de grote multinationals niet. We hebben weinig storingen. Wij leveren eenmaal per jaar nieuwe vernevelaars om uit te wisselen. Het systeem is zo gemaakt dat we in principe nooit meer hoeven te terug te komen voor het systeem, want het is heel eenvoudig om de vernevelaars te wisselen. En doet een vernevelaar het een keertje niet, dan hebben onze klanten binnen 24 uur een nieuwe.” Meer informatie: Jasca Food Technology Tel. +31 (0)541-29 36 88 info@jasca.nl | www.jasca.nl GRILLSTREPEN MET KARAMEL Vanuit de stevige basis van het vernevelen, heeft Jasca de zogeheten Grill Marker ontwikkeld. Deze nieuwe unit garandeert een mooi vleesproduct door de toevoeging van grillstrepen met karamelverneveling. “Grillen is niets meer dan vlees verbranden. Maar met onze Grill Marker vernevel je er gebrande suikers overheen. Dit geeft hetzelfde effect, maar het gaat sneller, is gezonder en vooral gemakkelijker. Het grillstreepje is puur marketing, want het doet denken aan barbecueën en gezelligheid. Ook onze Grill Marker is ontwikkeld na een vraag van een klant die met de vraag kwam of we ook karamel kunnen vernevelen? De smaak blijft bij verneveling hetzelfde, maar je hebt geen productverlies meer en er is geen energie (verbranding) of handling noodzakelijk. Een gesteamde burger met streepjes van karamel erop is veiliger om te produceren en kostentechnisch veel interessanter”, vertelt Grimberg. De Experience Hall van Jasca Food Technology

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4